2014 KIA Sportage svetska premijera u Srbiji

 

Odlični prodajni rezultati KIA automobila uz konstantno tržištno učešće uprkos krizi na tržištu novih automobila će sada biti osnaženi restilizovanom verzijom 2014 KIA Sportage modela koji je na naše iznenađenje svetsku premijeru ima u Srbiji. Početak prodaje u Evropi je april ili maj 2014. godine, a sa već obezbeđenim lagerom za srpsko tržište imate priliku među prvima i da kupite novi KIA Sportage. KIA Sportage odnosi veliki deo prodaje KIA automobila.

Ne dešava se često da model stigne na naše tržište da ni press materijal nije još obezbeđen, tako da Srbija ima ekskluzivno pravo da prva vidi novu restilizovanu verziju KIA Sportage modela.

Pre manje od 4 godine se pojavio aktuelni KIA Sportage i njegovi prodajni rezultati su bili odlični kako u Evropi tako i kod nas. Zaista smo se pitali šta je KIA mogla da doradi na novom Sportage modelu da bi on bio bolji, pa je na prvi pogled teže primetiti sve izmene koje novi model ima.

Jedan od noviteta je potpuno nova paleta aluminijumskih naplataka, nešto modernijih i agresivnijih nego ranije.

Promene na prednjem delu su minimalne i tiču se potpuno nove rešetke hladnjaka i par sitnijih detalja.

Na zadnjem delu je novost nova štop svetla i to u dve varijante, kao klasična i LED varijanta.

Iako star već skoro četiri godine, sa novim grilom automobil i dalje deluje vrlo atraktivno i aktuelno.

Kao i prethodna verzija, novi KIA Sportage se proizvodi u fabrici u Žilini u Slovačkoj i predstavlja jednu od najmodernijih fabrika automobila. Ovo znači da će i dalje biti bescarinskog uvoza automobila pošto potiču sa teritorije evropske unije, a u KIA Auto obećavaju da će isporuka biti brza.

Pored garancije od 7 godina koja je prisutna i na 2014 KIA Sportage, prvi put je ponuđeno, za modele koji imaju navigacioni uređaj, osvežavanje sa najnovijim mapama tokom 7 godina. Ovo je vrlo interesantna mogućnost i dozvoljava kupcima KIA Sportage da imaju uvek najnovije mape.

Zadnja štop svetla neverovatno podsećaju na Volkswagen modele, pa bi neukom oku ovaj model lako mogao da se podmetne i kao novi Volkswagen, naravno pričamo strogo o dizajnu zadnjih štop svetala.

Antena je sada dobila obilk ajkulinog repa, što na automobilu deluje vrlo atraktivno, a prestavlja rešenje koje su drugi proizvođači već odavno koristili.

Grejanje obruča volana je vrlo interesantan detalj koji nismo očekivali.

Najveća izmena na prednjem delu je nova maska hladnjaka koja sada ima vrlo neobičan saćasti oblik.

Nove aluminijumske felne i bočna linija vozila na kojoj se jasno vidi sa kojim nivoom preciznosti KIA proizvodi svoja vozila.

Glavna izmena u enterijeru je veliki kolor ekran, kao i nešto kvalitetniji materijali kako na kontrolnoj tabli, tako i na sedištima automobila.

Nova instrument tabla sada integriše Supervision kolor ekran na sredini instrument table pa će grafika na njoj biti u koloru. Sve je vrlo jasno i precizno izvedeno, a ne možemo se oteti utisku da je i ovde kopiran Volkswagen.

Veliki ekran multimedije je vrlo intuitivno dizajniran novom grafikom, a ekran je i osetljiv na dodir, tako da je komandovanje vrlo lako i brzo. Sve je minimalizovano i stavljeno u funkciju lakog korišćenja.

Lepo je videti na novom automobilu mape Srbije koje su kompletirane. Obzirom da je prezentacija održana u Zemunu pored reke navigacija jasno pokazuje gde se nalazimo.

Novo iznenađenje je da je tastatura za unos karaktera na ćirilici, zaista vrlo lep gest kojim se pokazuje koliko KIA vodi računa o svim tržištima, pa čak i našem koje nema impresivne rezultate zbog krize u zemlji, ali će ovime tržišno učešće KIA vozila rasti brzo.

Isprobali smo da namestimo da rutira put od Zemuna do Novog sada, sve je završeno za 2 sekunde i na ekranu su se ispisali vrlo jasni podaci. Cela mapa je na ćirilici, ali su komande na latinici.

Kada startujete navigaciju dobijate vrlo jasno označenu putanju plavom bojom, kao i vreme dolaska, broj kilometara i vreme koje je potrebno do lokacije. Sve je vrlo jasno napravljeno.

Levo od volana se nalaze komande za zaključavanje diferencijala za verziju sa pogonom na svim točkovima, kao i održavanje konstantne brzine prilikom spuštanja nizbrdo. Tu je i mogućnost da se isključi elektronska kontrola stabilnosti.

Ispred menjača je veliki prostor za ostavljanje sitnica, a na ovom modelu postoji i grejanje prednjih sedišta čiji su tasteri praktično smešteni ispred menjača. Tu je i taster za deaktiviranje parking senzora, kao i za povezivanje audio i USB izvora za puštanje muzike, i 12V napajanje.

Nova verzija sada ima i Flex Steering sistem, pa možete podesiti jačinu servo pojačanja na tri nivoa, Comfort, Normal i Sport. Comfort će biti izuzetno jak servo, što je za grad odlično, a ako hoćete direktniji utisak u vožnji tu je Sport mod.

U KIA Sportage za 2014. godinu se dosta radilo na zvučnoj izolaciji. U šoferšajbni se nalazi specijalan film koji smanjuje buku od vetra. Takođe, na samom podvozju je dosta urađeno po pitanju buke tako da sada od točkova ne bi trebalo da dolazi sitna buka koja je na prethodnom modelu bila prisutna.

Pogon na svim točkovima je dostupan i na restilizovanoj verziji KIA Sportage.

Sa zvaničnih slajdova možete videti stara štop svetla kako su izgledala, a ujedno i dva nova, običan i LED model.

U enterijeru ima dosta izmena, doduše ništa revolucionarno, ali dovoljno da se osveži model sa novim detaljima.

U ponudi je i novi premijum zvučni sistem Infinity. Takođe tu je i električno podesivo vozačko sedište, a specijalnost je novi dizajn ključa.

Boje sedišta u enterijeru mogu da budu u jednoj boji, da samo manji deo sedalni bude u drugoj boji ili pak ceo sedalni deo i naslon da bude u drugoj boji.

U ponudi su motori već poznati od ranije, sa nešto nižom emisijom CO2 od oko 5%. Najmanji benzinac 1.6GDI i najmanji dizelaš 1.7CRDi su najatraktivniji u ponudi.

Dvolitarski dizelaš od 136 konja i 184 konja je već dobro poznat.

Novitet je potpuno novi 2.0 benzinski motor koji proizvodi 166 konja i 205 NM obrtnog momenta. Već u svojim prvim danima je zabeleženo interesovanje za model sa ovim motorom.

Cene restilizovanog modela u trenutku pisanja teksta nisu poznate, ali će biti vrlo uskoro. Ukoliko ste zainteresovani za kupovinu ovog vozila, možete se detaljnije informisati kontaktiranjem KIA Auto, zastupnika za KIA automobile u Srbiji. Kompletnu mrežu dilera možete pogledati ovde.

moto.rs

Autor:Milan Kalinić

 

Pogledajte još i: