Borković do sedmog mesta uz borbu sa Lebom

Srpski automobilista Dušan Borković je na drugoj trci u Pol Rikaru došao do sedmog mesta i osvojio je novih šest bodova u Svetskom šampionatu.

Trkača iz Pančeva oduševio je duel koji je vodio s legendarnim Sebastijanom Lebom. O toj borbi će se još pričati među poklonicima automobillskog sporta u Srbiji.

Dušan je trku počeo s pete pozicije i u prvoj polovini pao je za jedno mesto. Kada se našao na putu Sebastijana Leba, koji se kroz kolonu probijao sa startne pozicije 17, počeli su napadi devetostrukog svetskog reli šamiona. Njima je Borković uspešno odolevao, a zatim se duel pretvorio u tromeč: ispred „kruza“ #98 našao se petoplasirani Mehdi Benani, koga je Borković pokušao da napadne. U tom manevru, on je odabrao lošiju putanju, situaciju je znalački iskoristio Leb i u svoju korist rešio duel sa brzim Srbinom. Do kraja trke, Dušan je lako odbio potencijalne pretnje Mihelisa i prošao je kroz cilj kao sedmoplasirani.

„Prva trka je prošla užasno. Imao sam ogromnih problema sa podešavanjem automobila, mnogo je zanosio zadnjim krajem. Posle su se pojavili i problemi s menjačem. Srećom, druga trka je prošla perfektno. Borio sam se kao lav, iako nismo uspeli da napravimo idealan set-ap,“ rekao je Borković posle trke u Francuskoj.

Srpski trkač dugo je sanjao o mogućnosti da u direktnoj borbi ukrsti koplja sa Sebastijanom Lebom, koga smatra jednim od najvećih vozača svih vremena. Na Pol Rikaru mu se ta želja ispunila, a okršaj je bio spektakularan i Borković će ga dugo pamtiti.

„Pola trke je Leb bio iza mene, jurili smo se, udarali… Mnogo je lep osećaj kad imate najboljeg vozača sveta iza sebe, a da ne može da vas pretekne. Međutim, odlučio sam da ga propustim očekujući da će sa sledećim vozačem da se „ćušne“ i izgubi poziciju, pa da ih prođem obojicu. Ipak, nisam to uspeo, praktično sam uništio prednje gume. Veoma sam zadovoljan jer sam se sjajno borio i ponovo ušao u prvih 10 na trci Svetskog šampionata, što je veliki uspeh,“ opisao je svoju akciju vozač Nis Petrol/Kampos rejsing tima.

Dušan Borković posle dva trkačka vikenda i četiri WTCC trke ima 15 osvojenih bodova, što ga u generalnom plasmanu vozača smešta na poziciju 9, iza Mehdija Benanija, a ispred Norberta Mihelisa.

Sledeća runda WTCC vozi se u Mađarskoj od 2. do 5. maja.

Pogledajte još i: