Brezik klub za primer

U novijoj istoriji domaćeg moto sporta konkretno u disciplini brzinski motociklizam, nije bila tako česta pojava da se „pojavi“ klub i za rekordno vreme ispiše nove stranice, odnosno postavi nove standarde, sruši stare rekorde i zada domaći svima pa i sebi, kada su sezone koje dolaze u pitanju.

Auto moto klub Brezik osnovan je 23. marta 2010. godine i od tada ne prestaje sa vrhunskim rezultatima. U pravo vreme i idelnom trenutku Petronije Jevtović i Slavko Bulatović pojavili su se u sportu brzina na dva točka i postavili standarde, kada je u pitanju organizacija samog kluba, odnosa prema takmičarima i naravno „pravljenje“ trka.

- Odavno je poznato da sam veliki ljubitelj moto sporta i sporta uopšte, tako da nije bilo teško nagovoriti me da osnujemo klub i upustimo se fer i korektnu borbu sa drugim klubovima, kada je osvajanje najviših odličja u pitanju. Sa Slavkom Bulatovićem koji je svima poznatiji kao Batica krenuli smo u podizanje standarda brzinskog motociklizma kod nas. Već u prvoj godini osvojiloi smo titulu šampiona u konkurenciji ekipa sponzora i treće mesto u kategoriji klubova. Do tih rezultata stigli smo pre svega zahvaljujući odličnoj ekipi takmičara, tako da smatram da je red da ih sve pomenem. Počeću od najstarijeg Rajka Ljumovića i njegov sina Nikole, slede Nikola Golinger, Miloš Mijajlović, Ratko Panajotović koji je te godine osvojio titulu šampiona, zatim tu su još Vladimir Popović zahvaljujući njegovim bodovima domogli smo se prve titule u konkurenciji sponzora, Marko Savčić, Slobodan Srećković i jedna dama Vanja Jelisavčić. Svako od njih doprineo je da u premijernoj godini postavimo čvrste i stabilne temelje kluba, na kojima nam danas verujem zavide mnogi – rekao je Petronije Jevtović.

cvrle

Udarnu snagu takmičara sačinjavali su mahom vozači iz Obrenovaca, a prvu titulu u konkurenciji vozača klubu je doneo Ratko Panajotović u klasi 125 SP.

- Sa posebnom pažnjom i poštovanjem želim da naglasim, da nam je sad nažalost pokojni Ratko Panajotović, doneo prvu titulu šampoiona u klasi 125 SP, kada su vozači u pitanju. Slobodno mogu reći od tada je sve krenulo i evo kada sad pogledam šta smo sve uradili za četiri godine postojanja, ne mogu da krijem zadovoljstvo, naprotiv ponosna sam na sve članove kluba, koji su i te kako doprineli da budemo tu gde jesmo – dodao je Jevtović.

Naredne 2011. godine klub se pojačava sa perspektivnim vozačima i rezultati nisu izostali.

- U drugoj godini postojanja i rada kluba pojačali smo takmičarske redove sa Željkom Staničićem u klasi 1.000 štok sport i Nenadom Stojanovićem u klasi 600 suepr sport. Kada vrhunskim vozačima omugućite kvalitetne uslove za takmičenje, šampionske titule su neizbežne. Te sezone i Marko Savčić u klasi do 125 SP okitio se titulom šampiona, a treća mesta na Istočnoevropskom šampionatu osvijili su: Vladimir Popović, Nenad Stojanović i pomenuti Savčić. Klub je odbranio titulu u konkurenciji sponzora i osvojio prvu u konkurenciji timova. Pored toga imali smo zapaženu aktivnost na takmičenjima u inostranstvu – rekao je prvi čovek kluba.

U trećoj sezoni Brezik još jače dodaje gas i osvaja četiri od pet mogućih titula šampiona u konkurenciji takmičara.

- Aranđelovačaka veza proradila je u najjačoj klasi. Otišao je Staničić, ali je naše redove pojačao Miloš Milovanovič naš najpoznatiji internacionalac. Drugi novi vozač je Dušan Balagojević. Sa novom postvakom, ostvarili smo vrhunske rezultate. Od pet klasa koliko ih ima u Otvorenom šampionatu Srbije, osvojili smo četiri titule šampiona. Milovanović u 1.000 štok sport, Stojanović u 600 super sport, Blagojević u 1000 hepening, a Popović u 600 hepening, samo nam je nedostajala u 125 SP. Na Istočnoevrpskom Stojanović i Blagojvić ponovili su uspeh sa domaćeg, dok su se Popović i Goran Stojanović domogli bronzanog odličja. U plasmanu sponzora i klubova, pojačali smo vitrine sa još po jednom titulom šampiona – ne krije zadovoljstvo Jevtović.

martin vugrinec

Sad već minule takmičarske 2013. godine Brzik je samo nastavio dobro utabanom stazom.

- Tim koji dobija nismo menjali, ali smo zato dali šansu mladom i perspektivnom Martinu Vugrinecu, koji nam se sa titulama šampiona u klasi SP u domaćem i Istočnoevropskom, na najbolji način odužio. Važno je naglasiti da je zahavljujući našim vozačima koji su svako u svojoj klasi briljirali u nekadašnjem Balkanskom šampionatu, doprineli da MS Srbije osvoji titulu šampiona u konkurenciji država. Naravno, sve ostale titule koje smo mogli da odbarnimo, to smo suvereno odradili, tako da sada već gledamo kako postaviti nove ciljeve.

Vreme je za planove, vezane za aktuelnu sezonu.

- U početku smo prihvatali uslove i pravila igre, ali je sada došao trenutak da Brezik postavlja uslove. Vratićemo se na početni broj takmičara, jer mnogi nisu opravdali očekivanja kluba. Nije dovoljno biti samo član Brezika, potrebno je da svi daju maksimum. Ambicije su nam i dalje iste kada je domaća scena u pitanju, ali zato imamo namere da se oprobamo u Alpe Adrija prvesntvu gde Milovanović i Stojanović već imaju zapaženo iskustvo.

BEZ ORGANIZACIJE TRKA

U prve tri sezone postojanja AMK Brezik je po pravilu svake godine organizovao jednu trku na vojnom aerodromu na Batajnici. Minule godine to nije bila praksa.

- Potpuno je logično bilo da kao klub budemo organizatori i takmičenja. Slobodno mogu reći da smo to odlično i radili, čak tri puta. Prošle godine publika, ali i vozači bili su uskarćeni za još jednu vrhunsku predstavu na Batajnici, zahvaljući pre svega stanjem stvari u MSS. Dok se ne promeni klima koja vlada u našem Savezu nemamo nameru da se bavimo organizacijom trka –jasan je Jevtović.

LJUBITELJ PRIRODE I ZAVIČAJA

Klub je dobio naziv vrlo simbolično. Predsednik luba, gospodin Petronije Jevtović, pasionirani je ljubitelj moto sporta i sporta uopšte. Rođen je na Petrovdan 1967.godine u selu Rosići, nadomak opštine Kosjerić, a Brezik je ime zadružnog seoskog Doma, mesta gde su se okupljali Petronije i njegovi vršnjaci kada su hteli da se druže i provedu vreme u sportu i zdravoj seoskoj atmosferi. Ime Brezik je od tada do sada ostalo u srcu Petronija Jevtovića.


 

Pogledajte još i: