Burne noći uoči polaska - PRESS DAKAR AUTO TIM SRBIJA

Burne noći uoči polaska

 

Bojan Milanović i Darko Veljković od 5 do 20. januara u Južnoj Americi na 35. Dakaru predstavljaće Srbiju u kategoriji automobilista u opel antari. Novajlije na najteže planetrano takmičenje kreću maksimalno psiho fizički spremni u nameri da savladaju sve prepreke i stignu na cilj. O planovima i očekivanjima Dakar Srbija tim, rečeno na konferenciji za novinare u prostorijama Zedera, jednog od sponzora.

 

VRHUNSKI SPREMAN
VRHUNSKI SPREMAN
Bojan Milanović
PUTNA KNJIGA STALNO PRED OČIMA
PUTNA KNJIGA STALNO PRED OČIMA
Darko Veljković


- Lagao bih, kada ne bi rekao da idemo da pobedimo! Ali, svesni smo činjenice, da pre svega idemo, da bi smo završili. Prvi i jedini cilj nam je da stignemo do ciljne rampe, a posle ćemo sve lako. U pripremnoj fazi koja je za nama, proveli smo mnoge burne noći. Psiho fizički maksimalno smo pripremljeni i jedva čekamo start takmičenja – uvodne su reči Bojana Milanovića.
Dakar Srbija timu logističku podršku i sve intervencije na antari kroz Peru, Argentinu i sve do Čilea, za određenu novčanu nadoknadu, pružaće Salaj Balaš tim iz Mađarske. Ujedno na njihovom poligonu Milanović kao vozač i Veljković kao navigator odradili su potrebne pripreme.
- Silnu i agresivnu vožnju koju sam demonstrirao na poligonu u Mađarskoj, Balaš je pozdravio, ali mi je savetovao da moram da se čuvam i da rasporedim energiju za čitav dan, kako bih stigli do cilja brzinskog ispita, odnosno kasnije do kampa gde nas čeka ekipa i zasluženi odmor.Pored toga naglasio je, da pre svega moramo da budemo uporni i istrajni, kako bi završili najzahtevnije planetarno takmičenje – dodao je Milanović.
Pravilno „tumačenje“ putne knjige, koja je sastavni i obavezni deo svake takmičarske posade, pola je posla od izlazska iz kampa u jednom gradu, do ponovnog ulaska u drugi posle iscrpljujućeg dana.
- Moj posao je da nas „vodim“ po putnoj knjizi koju je sastavio organizator, na najbolji mogući način. Savetovano mi je da u datim situacijama više verujem putnoj knjizi, nego svojim očima. Makar i svi išli levo, ako piše desno da mi lepo idemo kako je naznačeno i da se ništa ne brinemo. Što se manje gubimo, odnosno ako što bolje pratimo i pronalazimo kontrolne tačke, brže ćemo do cilja – rekao je Veljković.
Surovo okruženje u kojem je organizator postavio specijalne ispite, neizostavno će rezultirati da se pojedini potrošni delovi, oštete ili polome. Intervencije na licu mesta, pored volanisanja, biće sastavni deo svakog takmičarskog dana, kako bi posada stigla do cilja, odnosno kampa.
- Auto mehaniku radim 15 godina i imam potrebnog iskustva, da otklonim pojedine kvarove, odnosno da na licu mesta zamenim neki deo. Sve što smo mogli da spakujemo, većje u antari, a iskreno se nadam da nećmo mnogo toga da iskoristimo. Tokom priprema kod Balaša, imali smo pokazne vežbe, što konkretno može da strada na antari i kako se za što kraće vreme, vraća u vozno stanje. Naravno, u kampu nas čekaju mehaničari zaduženi samo za naš auto, koji će ga posle svakog dana detaljno proveravati. Mi smo spremni i samo je bitno da auto izdrži, u tom slučaju vidimo se na cilju, kada ćemo početi sa pripremama za naredni Dakar– rezimirao je Milanović.

 

autor: Vladica Šljivić

Pogledajte još i: