Darko Božilović - Atak na titulu u sezoni 2013

 Mladi Kruševljanin sezonom 2012 može biti zadovoljan. Osvajač Zlatne Kacige 2011-te nakon tri uzastopna trijumfa na brdu ove godine u potpuno novom automobilu, Ford Focus SP, zadao je ozbiljne probleme svojim konkurentima. Dve vice-šampionske titule na krugu, u SAS-u i SAKSS-u, i treće mesto na brdu uz samo dve vožene trke nisu „za bacanje“. Ipak mladi as, navikao na uspehe, sa pravom „gađa“ samo na zlato a da je bilo malo više sportske sreće možda bi ga već imao u rukama i 2012-te. Ovako plan za novu sezonu je jednostavan, pun gas od starta 2013-te!

Ništa drugo i ne možemo da očekujemo od momka koji je karijeru započeo, sada već davne, 2002-ge godine i kalio se kroz klase mali N i hibrid pa preko Opel Astre SP stigao do moćnog Focusa SP. U izjavi za emisiju ABS Show Božilović se za početak osvrće na sezonu 2012 – „Bila je to godina ispunjena i lepim i ružnim momentima. Za sećanje ostaje prva trka i prva pobeda sa novim automobilom u veoma jakoj klasi SuperProduction. Vozio sam za dva saveza, okitio se vice-šampionskim odličjima, moram biti zadovoljan. Na poslednjoj trci sezone na Beranovcu zbog loše pripremljene neravne staze prvog dana sam ostao bez amortizera. Trudom i radom tima stigao sam na vreme na drugu trku, startovao sa šesnaeste pozicije i za osam krugova bio za petama drugoplasiranom. Pobednik trke je od mene po kiši bio sporiji za dve do tri sekunde po krugu.“ Na kraju je „zafalilo“ krugova a Darko se morao zadovoljiti drugim mestom u klasi na kraju sezone u SAKSS-u.

Zbog svih pehova ali i automobila koji je počeo polako da gubi dah za konkurencijom Božilović je odlučio da u narednu godinu uđe top spreman  - „Automobil je trenutno potpuno rasklopljen. Rade se motor i menjač a u pregovorima smo i sa firmom iz Austrije koja bi trebalo da uradi prepravke na elektronici i time izvučemo još snage iz motora. Tim i ja smo doneli odluku da ove godine vozimo isključivo za SAS i to i kružne i brdske trke. Zahvaljujući svojim sponzorima, firmamaVlasinac Igda i Graditelj Inženjering kao i pomoći grada Kruševca, možda se pojavim i na nekoj internacionalnoj trci.“ – izjavio je Darko a zanimljiva je i činjenica da od ove godine vozi za svoj, novoosnovani klub, Božilović Racing Team.

Darko Božilović je još jedan od vrhunskih automobilista koji je ovih dana podelio svoje mišljenje sa nama o aktuelnom stanju u autosportu. Zanimljivo da svi vozači imaju veoma slična mišljenja ali neko očito ne sluša dovoljno dobro – „Imati dva saveza je potpuno nepotrebno. Svu energiju i finansije treba usmeriti u jedan. Publika trenutno gleda po 5-6 automobila na trci i naravno da su razočarani. Rešenje su maksimalno tri klase. Problem je i medijska (ne)pažnja a bez toga nema ni sponzora.“ – poručio je na kraju Božilović.

Pogledajte još i: