Delta Motors proslavio 10 godina poslovanja kompanije i 100 godina postojanja BMW brenda

Delta Motors je velikom žurkom obeležio dva jubileja, 100 godina BMW brenda i 10 godina kompanije Delta Motors. Proslavi je prisustvovalo više od 500 zvanica, klijenata, poslovnih partnera i gostiju iz sfere javnog života. Ambijent inspirisan porukom “Uzbudljiv vek je pred nama” sinoć je pokazao smer kojim će se BMW brend kretati u budućnosti.

U pozdravnom govoru geeralna direktorka Aleksandra Đurđević istakla je da BMW brend već jedan ceo vek oblikuje budućnost sa jedinstvenom vizijom da stvara neponovljivo zadovoljstvo u vožnji. Takođe, Aleksandra se zahvalila kompaniji BMW na uspešnoj, desetogodišnjoj saradnji kao i lojalnim klijentima BMW brenda.

Heike Pfeil, regionalni menadžer BMW grupe, ovom prilikom naglasila je da Delta Motors daje pravi primer svojim odnosom i negovanjem brenda celom regionu, što potvrđuju i česte posete drugih zemalja koje se obučavaju na primeru domaćeg poslovanja.

Delta Motors, članica Delta Holding grupe, je generalni zastupnik BMW grupe na tržištu Srbije i Crne Gore od 2006. godine. Kompanija posluje u oblasti uvoza automobila i motocikala, kao i razvoja auto centara u kojima su na jednom mestu objedinjeni prodajni saloni po najvišim i najmodernijim BMW standardima, servisi i prodavnice rezervnih delova.

Prvih sto godina marke BMW

Mali proizvođač avionskih motora iz Minhena transformisao se u vodećeg svetskog proizvođača premium automobila i motocikala, ali i pružaoca premium usluga u sektoru finansija i mobilnosti.

Danas je BMW međunarodna grupa kompanija s pogonima za proizvodnju i montažu u 14 zemalja i globalnom prodajnom mrežom.

Želja da se postignu superiorne karakteristike i spremnost da se isprobaju potpuno nova i tehnički zahtevna rešenja umesto kompromisa s onim svakodnevnim, misao je vodilja kompanije od njenih najranijih začetaka pa sve do današnjeg dana.

Avionski motor BMW IIIa, proizveden 1917. godine, pokazao je izuzetnu snagu, pouzdanost i efikasnost u radu na velikim visinama. Ove karakteristike zasnivale su se na robusnom osnovnom dizajnu rednog šestocilindarskog motora i na upotrebi izuzetno lakih materijala u kombinaciji s inovativnom tehnologijom karburatora i paljenja.

Kompanija se odlučila za sopstveni pristup i prilikom razvoja svog prvog motocikla. Dok su drugi proizvođači još uvek radili na osnovu geometrije bicikala, BMW R 32 dosledno je dizajniran oko motora. Ovaj model, predstavljen 1923. godine, bio je prvi motocikl koji je pokretao dvocilindarski bokser-motor. Motocikl je imao i ručni prenos povezan direktno na motor i prenos snage preko osovine umesto preko lanca ili remena. Ove ključne osobine do danas su ostale prepoznatljive karakteristike motocikala BMW.

Kada je kompanija počela da proizvodi automobile 1928. godine, isprva su to bila mala vozila na osnovu proverenog dizajna. Međutim, prekršene su sve ustaljene konvencije tog vremena kad je na tržište izašao BMW 303, prvi automobil srednje veličine ovog branda, koji je pokretao šestocilindarski redni motor. Model je predstavljen 1933. godine i utemeljio je profil koji se isticao među konkurencijom svojim prepoznatljivim oblikom maske hladnjaka, koji se i danas prepoznaje kao BMW-ova dvostruka, 'bubrežasta' rešetka hladnjaka.

Ipak, najvažnija odlika automobila bila je njegova mala težina zahvaljujući cevastom okviru s dvostrukim donjim cevima u različitim presecima. Ovo rešenje je upotrebljeno prvi put kod jednog automobila. Time su dizajneri pobili dugo uvažavano ubeđenje da samo teško vozilo može da obezbedi stabilne vozne karakteristike.

Proizvodnja avionskih motora nakon Prvog svetskog rata je bila zabranjena, zbog čega su od 1918. godine nadalje među proizvodima s BMW znakomm bili motori za kamione i brodove, a nakon 1920. godine, i za motocikle.

Među kupcima motora bila je i kompanija Bayerische Flugzeugwerke AG, koja je uskoro postala veoma značajna za brend. Kompanija je preuzela prava na brend u junu 1922. godine, zajedno s BMW logom, proizvodnim kapacitetima i zaposlenima.

Preimenovanje kompanije u Bayerische Motoren Werke AG postalo je osnova za razvoj u nezavisnog proizvođača motora i vozila. Pošto je kompanija Bayerische Flugzeugwerke AG osnovana 7. marta 1916. godine, taj datum se danas smatra datumom kad je osnovana kompanija BMW.

PR saopštenje

 

Pogledajte još i: