Ekološki najprihvatljiviji automobil u Srbiji

Ekološko pitanje sve više postaje aktuelna tema i u Srbiji. Na ovaj problem obraća pažnju država, pojedine institucije, različite organizacije, građani, ali i proizvođači automobila i njihovi kupci. Jedna od akcija koje su osmišljene da doprinesu razvoju i unapređenju zaštite životne sredine i promovišu ekološki prihvatljive automobile na domaćem tržištu je i EKO automobil godine u Srbiji.

Tim povodom je održana konferencija za novinare u salonu Citroen u Beogradu jer model Citroen C3 1.6 Hdi je aktuleni pobednik - EKO automobil 2017.

Radi doprinosa unapređenju zaštite životne sredine i očuvanju prirodnih resursa, sedmu godinu za redom u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Agencijom za zaštitu životne sredine, Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, Centrom za motorna vozila – AMSS i časopisom Eko-mobilnost organizovana je akcija za izbor automobila sa najboljim performansama u odnosu životnu sredinu koji je u ponudi na našem tržištu.

Namera je da se izborom nekog “zelenog” modela automobila i dodeljivanjem priznanja sa aspekta zaštite životne sredine, afirmiše ovaj trend i da se ukaže u kom pravcu treba da razmišljaju potencijalni kupci, ali i uvoznici automobila. Značaj sektora zaštite životne sredine postaje sve veći i vidljiviji, posebno uzimajući strateško opredeljenje države Srbije da se pridruži EU.

Prema utvrđenoj metodologiji ocenjivanja i proračuna, biće proglašen EKO automobil 2018. u Srbiji. Ključni kriterijumi zajedno sa težinskim koeficijentima, po značaju su: potrošnja goriva (30%), emisija štetnih materija (30%), mogućnost reciklaže (20%), buka (10%), zapremina motora (5%) i snaga motora (5%).

U konkurenciji je 12 automobila iz ovogodišnje produkcije: BMW X3, Citroen C3 Aircross, Dacia Duster, Ford Fiesta, Kia Niro, Opel Crossland X, Peugeot 3008, SEAT Ibiza, Škoda Karoq, Subaru XV, Suzuki Swift i Volkswagen Polo.

U skladu sa proklamovanim ciljem izbora automobila sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu da se promoviše etičko ponašanje i podizanje svesti o potrebi za očuvanjem prirodnih resursa, zaštita životne sredine i korporativna odgovornost žiri je uveo i posebna priznanja. Članovi nezavisnog žirija su: Dušan Stokić, Privredna komora Srbije, Filip Radović, Agencija za zaštitu životne sredine, Milan Božić, Centar za motorna vozila AMSS, Nebojša Ćulum, Agencija za energetiku, Nevena Đukić, Energetski portal i Zlatko Mitić, Metro Market.

eko auto

Titulu EKO automobil godine, poneli su: Honda Civic 5D I-DTEC (2012), Peugeot 208 1.4 e-HDI (2013), Dacia Logan MCV 1.5 dCi (2014), Mazda2 1.5d (2015), Mercedes-Benz GLC 350e 4Matic (2016) i Citroen C3 1.6 Hdi (2017).

Posebno priznanje do sada su dobili Toyota Srbija zbog doprinosa očuvanju životne sredine uvođenjem na tržište modela na hibridni pogon, Centar za motorna vozila AMSS zbog razvoja i proizvodnje prvog domaćeg automobila na električni pogon, Gradsko saobraćajno preduzeće "Beograd" zbog uvođenja električnih autobusa i prve linije električnih autobusa u Evropi i Delta Motors zbog promovisanja automobila na električni pogon.

Od navedenih automobila kandidata biće izabran i Automobil godine u Srbiji – NetAuto 2018, sedamnaestu godinu za redom. Izbor za automobil godine putem interneta, kao medija koji kroz interaktivnu komunikaciju pruža neograničene mogućnosti čini ovaj izbor najprestižnijim nacionalnim izborom za automobil godine. Kao prateća manifestacija, koja automobilima i završnoj ceremoniji dodele nagrade daje posebnu dimenziju, četnaestu godinu za redom organizuje se i izbor za Miss NetAuto. Na današnjoj konferenciji za novinare predstavilo se pet kandidatkinja u glamuroznim haljinama Ugrčić Design-a iz Pančeva.

Posetioci specijalizovanog automobilskog sajta www.netauto.rs, prema sopstvenim kriterijumima glasaće petnaestu godinu za redom, za automobil godine u Srbiji, po principu jedna e-mail adresa - jedan glas. Podršku pružaju, omogućujući da se preko njih glasa i najposećeniji automobilski sajtovi u Srbiji.

Titulu NetAuto, automobil godine u Srbiji do sada su osvajali Volkswagen Polo (2003.), Citroen C2 (2004.), Opel Astra (2005.), Renault Clio III (2006.), Dodge Caliber (2007.), Renault Laguna III (2008.), Toyota Avensis (2009.), Volkswagen Polo (2010.), Citroen DS3 (2011.), Subaru XV (2012.), Mercedes-Benz A Klase (2013.), Peugeot 308 (2014.), Honda Civic (2015.), Audi A4 (2016.) i Toyota Corolla (2017).

Kao prateća manifestacija, koja automobilima i završnoj ceremoniji dodele nagrade daje posebnu dimenziju, dvanaesti put za redom organizuje se i izbor za Miss NetAuto. Ove godine za titulu Miss NetAuto 2015 konkurišu 24 devojke.

eko auto

Nagrada za Automobil godine – NetAuto 2017 biće dodeljana na svečanoj ceremoniji u drugoj polovini februara 2018 godine, a za EKO automobil godine i posebna priznanja biće uručeni tokom 6. sajma automobila BG Car Show.

PR saopštenje

Pogledajte još i: