FORMULA PREDATOR NA NAVAKU

Iz ugla Ljubomira Ivanovića ...

 

Na trci na Grobniku krajem jula na kojoj su Vladan Slavković i Nenad Arsenijević vozili iznajmljene formule Predator, jedan u subotu, drugi u nedelju, zbog smanjena troškova, Corrado Cusi, konstruktor formule Predator, obećao je da će doći na NAVAK kako bi se upoznao sa stazom. Došao je i bio zadovoljan viđenim.

 

Formula Predator je zamišljena kao internacionalno niskobudžetno takmičenje koje se vozi na nekim od najpoznatijih trkačkih pista, Monza, Imola, Brno, Varano, Valellunga, Imola, Grobnik kod Rijeke. Opremljena je poprečno postavljenim motorom sa motocikla Honda Hornet, 4 cilindra, zapremina 600 ccm, snaga oko 100 ks, sekvencijalni menjač sa 6 stepeni prenosa, prenos na pogonske točkove putem krute veze, sa lancem, kao karting, menjanje stepena prenosa naviše moguće je bez pritiskanja pedale kvačila. Trenutno se vozi III evolucija, model PC010. Napred dve disk kočnice, pozadi jedna. Gume su Avon, iz formule Ford, slik sa upisanom šarom, iste za suvo i kišu, traju tri trke.

 

 

Vozači formule Predator učestvuju na takmičenju pod nazivom Trofeo Italia, sa sopstvenom formulom, kupljenom, ili iznajmljenom. Zbog problema sa pratećim papirima, od predviđenih 16, stiglo je 8 formula.

 

Nakon održanih trka na stazi NAVAK svi zainteresoivani mogli su da se oprobaju u vožnji formule Predator. Za 10 minuta vožnje trebalo je platiti 100 Eura. Bilo je puno zainteresovanih. Nekima je debljina predstavljala problem kod ulaska u formulu, nekima visina. Za ove druge Corrado Cusi je maksimalno pomerio komplet nožnih komandi, gas, kočnica i kuplung. Skoro za sve je problem bio krenuti sa formulom, neki su pokušavali i više puta. Motor se startuje prekidačem u kokpitu, putem anlasera. Corrado Cusi savetuje da se podigne broj obrtaja na 4.000 i polako popušta kuplung. Kako bi se iskoristila maksimalna snaga motora vozi sa na visokim obrtajima, između 8.000 i 13.000 obrtaja, maksimalna snaga je na visokih 9.000 obrtaja u minuti. Zbog krute veze prenosa snage kod izlaska iz krivine, pri visokim obrtajima, zadnji kraj se zanosi i treba ga savladati. To neki nisu uspeli, pa je bilo i nekoliko izletanja sa staze.

 

Svi učesnici testa su morali da potpišu formular da voze na sopstveni rizik.

Opšti utisak je veoma povoljan. Radi se o pravoj formuli, vešanje, kokpit, upravljač, spojleri, zvuk.

Pogledajte još i: