Izbori za automobil godine u Srbiji

 Beograd, 10.12.2014. - Metro Market je specijalizovano preduzeće, osnovano 1991. godine, bavi se tržišnim komunikacijama u oblasti automobilizma. Pored ostalih aktivnosti, četrnaestu godinu za redom uspešno organizuje izbor za automobil godine putem interneta (glasaju posetioci specijalizovanih automobilskih sajtova), kao i izbor za miss kao prateću manifestaciju dodele nagrade – NetAuto.

Kroz protekli period uspeli smo da ova manifestacija, pored beogradskog Sajma automobila, bude jedina koja afirmiše automobile i automobilsku industriju kao takvu, nezavisno od pojedinačnih marki.

Kao i prethodnih godina, posetioci specijalizovanog automobilskog web portalawww.netauto.rs, prema sopstvenim kriterijumima glasaće za automobile koji su se pojavili u ovoj godini. Za razliku od većine drugih izbora ovaj i ovakav izbor omogućuje da svi koje zanimaju automobili izraze svoje mišljenje. Internet, kao neizmerni izvor svih mogućih podataka, u ovom slučaju kada je reč o automobilima i lepim devojkama, predstavlja izuzetan medij preko kojeg o pobedniku odlučuju glasovi posetilaca.

Glasanje se sprovodi od početka decembra ove godine do 31. januara 2015. godine, po principu jedna e-mail adresa - jedan glas. Podršku pružaju, omogućujući da se preko njih glasa i najposećeniji automobilski sajtovi u Srbiji: www.autoblog.rs, www.automagazin.rs, www.autoportal.rs, www.cars-data.com,... kao i specijalizovane TV emisije: Auto TV Edition, ABS Show, Auto fleš, Auto sprint, Auto-moto-magazin, Fokusauto, Mobil auto...

U konkurenciji se nalazi 18 novih modela automobila iz ovogodišnje produkcije: BMW 2 Series Active Tourer, Citroen C4 Cactus, Fiat 500X, Ford Mondeo, Honda Civic facelift, Hyundai i20, Kia Soul, Mazda2, Mercedes-Benz GLA, Mini Cooper 5 doors, Nissan Qashqai, Renault Twingo, Škoda Fabia, Opel Corsa, Peugeot 508, Smart Fortwo, Toyota Aygo i Volkswagen Passat.

Titulu NetAuto, automobil godine u Srbiji do sada su osvajili Volkswagen Polo (2003.), Citroen C2 (2004.), Opel Astra (2005.), Renault Clio III (2006.), Dodge Caliber (2007.), Renault Laguna III (2008.), Toyota Avensis (2009.), Volkswagen Polo (2010.), Citroen DS3 (2011.), Subaru XV (2012.), Mercedes-Benz A Klase (2013.) i Peugeot 308 (2014.).

Polazeći od činjenice da zaštita životne sredine postaje sve veća i vidljivija, posebno uzimajući strateško opredeljenje države Srbije da se pridruži Evropskom ekonomskom prostoru i priključi državama-članicama Evropske unije pod pokroviteljstvom resornih ministarstava i u saradnji sa Privrednom komorom Srbije,

Agencijom za bezbednost saobraćaja, AMSS - Centrom za motorna vozila i Srpskom asocijacijom uvoznika automobila i delova pokrenuli smo 2011. godine akciju u kojoj između automobila kandidata, proglašavamo automobil sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu - EKO automobil godine u Srbiji.

Namera organizatora je da izborom nekog od takvih “zelenih” modela automobila i dodeljivanjem priznanja sa aspekta zaštite životne sredine, afirmišemo ovaj trend i naglasimo u kom pravcu treba da razmišljaju potencijalni kupci, ali i uvoznici automobila.

Na osnovu Pravilnika i tačno utvrđenih kriterijuma odluku je donosio stučni žiri na čijem je čelu mr Dušan Stokić (Odbor za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Privredne komore Srbije). U cilju jasnog i nedvosmislenog definisanja postupka, izrađena su odgovarajuća pravila i procedure, a potom je razvijena metodologija ocenjivanja i proračuna. Ključni kriterijumi, u pogledu životne sredine, zajedno sa težinskim koeficijentima, odabrani su redom (po značajnosti): 1. Potrošnja (30%); 2. Emisije štetnih materija (30%); 3. Mogućnost reciklaže (20%); 4. Buka (10%); 5. Zapremina motora (5%) i 6. Snaga motora (5%).

Svečano proglašenje i dodela titule predstavniku proizvođača marke čiji je model proglašen za automobil sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu - EKO automobil 2015. obaviće se početkom iduće godine. Do sada je domaćin dodele ovog priznanja bila Privredna komora Srbije.

Titulu Eko auto godine u Srbiji do sada osvajili su Honda Civic 5d i-DTEC (2012.), Peugeot 208 1.4 e-HDI (2013) i Dacia Logan MCV 1.5 dCi (2014).

Kao prateću manifestaciju, koja automobilima i završnoj ceremoniji dodele nagrade daje posebnu dimenziju, deveti put za redom organizujemo i izbor za Miss NetAuto. Ove godine za titulu Miss NetAuto 2014 konkurišu 22 devojke. Modni partner je Iskon Mode sa svojom kolekecijom unikatnih rukotvorina od prirodnih materijala.

Na osnovu Pravilnika i tačno utvrđenih kriterijuma odluku koji je automobil sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu u Srbiji doneće nezavisni stučni žiri:

•           mr Dušan Stokić, Privredna komora Srbije
•           Miloš Petrović, Srpska asocijacija uvoznika automobila i delova
•           Rade Ostojić, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine
•           Milan Božić, AMSS – Centar za motorna vozila
•           mr Dragana Petrović, Victoria Consulting
•           Zlatko Mitić, Metro Market

PR saopštenje - Metro Market

Pogledajte još i: