Kazna od 120.000 din za vožnju zaustavnom trakom!

Preuzeto sa: Polovniautomobili.com

Ako vas policija uhvati da na autoputu vozite zaustavnom trakom, ne samo da ćete morati da platite od 100.000 do 120.000 dinara, nego će vam i dozvola biti oduzeta na period od čak 8 do 12 meseci, plus 14 kaznenih poena.

Svakom vozaču je dobro poznato da zaustavnom trakom ne sme da se vozi – bez obzira na to što strašno žurite, da je velika gužva, a da je vaš izlaz sa autoputa samo stotinak metara dalje. Ako vas vidi saobraćajna policija ili snimi presretač, nastradali ste.

Zašto tek sada pišemo o ovome?

Zato što nam se javio jedan vozač koji je ostao šokiran visinom kazne. Šokiran je u ovom slučaju blaga reč, pošto će zbog oduzimanja vozačke dozvole verovatno ostati bez posla, pa ni od plaćanja novčane kazne neće biti ništa, što znači da će je verovato „odraditi“ u zatvoru u Padinskoj Skeli ili će mu na kraju biti zaplenjeno nešto od pokućstva.

Dakle, učite na tuđim greškama! Ne dozvolite da se nađete u sličnoj situaciji.

Zaustavna traka na autoputu za vas treba da bude zabranjena zona - ukleto tlo koje donosi prokletstvo u vidu:

* Novčane kazne – od 100.000 do 120.000 dinara

* Oduzimanja vozačke dozvole - na 8 do 12 meseci

* 14 kaznenih poena

Kada je oduzimanje dozvole u pitanju, ispravno je reći „zabrana vožnje“, ali cilj je da se što lakše razumemo. Međutim, pošto ste dobili 14 kaznenih poena, dovoljno je da napravite još jedan ili dva ozbiljnija prekršaja, stignete do 18 kaznenih poena i dozvola će vam zaista biti trajno oduzeta.

Na primer, prođete kroz crveno (6 poena), pretičete tamo gde je to zabranjeno (6 poena), prekoračite brzinu u naselju za 21 do 50 km/h (5 poena)...

Šta me očekuje ako mi oduzmu dozvolu?

Dakle, ne govorimo o zabrani vožnje, već o pravom oduzimanju dozvole, nakon čega morate ponovo da polažete. To smo objasnili u ovom tekstu – kliknite na link Šta vas očekuje ako vam oduzmu vozačku dozvolu?

Može li kazna da se ublaži?

Može, o tome smo čitali u mediijma pre nešto više od godinu dana. Navodno, saobraćajna policija je tada (ne znamo kakva je situacija danas) svakodnevno ulagala žalbe prekršajnim sudovima zato što su vozačima opraštali polovinu novčane kazne.

Dakle, umesto 100.000 do 120.000 dinara, ovi vozači su plaćali 60.000 dinara.

Čemu služi zaustavna traka?

Samo njeno ime to objašnjava – služi da se u njoj zaustavite ako vam se pokvari auto, ali i za kretanje hitne pomoći, policije i vatrogasaca pod rotacijama u hitnim slučajevima.

Autor: Dragan Romčević

Pogledajte još i: