Kinezi razvijaju OPOC motor

Kina je već postala najveće automobilsko tržište u svetu i jedna od njenih automobilskih kompanija odlučila je da odigra značajnu ulogu u svom daljem širenju. Kompanija Zhongding Power, jedan od najznačajnijih automobilskih konglomerata u Kini, sporazumno se udružila sa kompanijom EcoMotors radi proizvodnje sopstvenih tzv. OPOC (opposed-piston, opposed-cylinder) motora. To će biti veoma značajna i velika investicija.

Zhongding će uložiti 150 miliona evra u fabriku motora u provinciji Anhui, koja će imati kapacitet da proizvede 150.000 motora godišnje.

Šta je OPOC motor? Motor se sastoji od dva suprotstavljena cilindara po modulu, sa radilicom između njih. Ovakav dizajn znači da nema potrebe za glavom cilindra ili pokretnim komponetama ventila koji su odlika klasičnih SUS motora i to znači da će ovakav motor biti lakši i potencijalno efikasniji i ekonomičniji, a proizvodeće i manju emisiju izduvnih gasova. Veruje se da bi OPOC motor mogao isporučivati istu snagu kao konvencionalni SUS motor, uprkos tome što ima samo polovinu veličine SUS motora i što košta dosta manje. On takođe može da ponudi poboljšanje smanjenja potrošnje goriva između 20 i 50 %. Pored toga, ovi motori su više nego fleksibilni. Oni mogu biti međusobno povezani sa višestrukim modulima i mogu koristiti elektronski kontrolisano kvačilo. Proizvodnja prvih OPOC motora u Kini, trebalo bi da počne 2014. godine

Izvor: Netauto.rs

Pogledajte još i: