Mazda 2 1.5 dizel – EKO automobil 2015.

 

Za titulu EKO automobil 2015. ove godine se nadmetalo 18 modela, a Mazda 2 1.5 dizel imala je najbolje rezultate merene zacrtanim kriterijumima – potrošnja, emisija štetnih materija, mogućnost reciklaže, buka, zapremina i snaga motora.

Japanski ambasador u Srbiji Masafumi Kuroki rekao je da je srećan što je Mazda izabrana u tako jakoj konkurenciji i što su prepoznati napori koje ova kompanija ulaže u očuvanje životne sredine i ekološke performanse svojih vozila. On je izrazio očekivanje da će Mazda u Srbiji napraviti i komercijalni uspeh, a da će se posle ove nagrade sve više ljudi odlučivati za kupovinu baš ovog automobila.

Dušan Stokić, predsednik žirija i predstavnik PKS, rekao je da ozbiljne kompanije moraju da se bave zaštitom životne sredine, jer zelena ekonomija i održivi razvoj postavljaju visoke zahteve i standarde. Moderne kompanije, naglasio je Stokić, imaju prijateljski odnos prema životnoj sredini.

U ima organizator Zlatko Mitić je rekao da ovaj izbor ima edukativnu misiju, jer simbolično rečeno – kod automobila ne treba birati samo boju i mogućnosti, već se moraju gledati i ekološke performanse. Prosečna starost automobila u Srbiji je 16 godina, što znači da će se sada kupljeno vozilo našim putevima kretati narednu 1,5 deceniju.

Nagradu je u ima Mazde Srbija primio Igor Brankov, koji je rekao da je Mazda 2 1.5 dizel prepoznata kao dobar automobil za vožnju, ali i kao model koji ima izuzetne ekološke karakteristike – nisku potrošnju, buku i emisiju gasova, kao i da je 85 odsto materijala ugrađenog u njega – reciklirani materijal. Brankov je najavio da narednih godina iz Mazde treba očekivati još bolje rezultate.

PR Beogradski sajam

 

Pogledajte još i: