Mercedes-Benz E-Klasa je kralj enterijera u 2016. godini

Održano je peto izdanje manifestacije Automotive Interiors Expo, u kojoj je žiri sastavljen od automobilskih novinara ocenio inovativne enterijere automobila, nove koncepte ili nove tehnologije, koje imaju šansu da postanu serijski. Ove godine, Mercedes-Benz je "oduvao" konkurenciju.

Dizajner enterijera automobila godine 2016 postao je Hartmut Sinkwitz, šef za dizajn enterijera u Mercedes-Benzu, koji stoji iza razvoja unutrašnjosti nove generacije modela E-Klasa, GLE, Smarta ForTwo i ForFour i koncepta za IAA. U ovom izboru pobedio je svoje kolege Petera Schreyera iz Kije, Marca Lichtea iz Audija, kao i glavne dizajnere iz Mazde i Renaulta.

Najbolji enterijer godine, prema mišljenju žirija, ima Mercedes-Benz E-Klasa. Stručni novinari su dali prednost E-Klasi u odnosu na enterijer koji imaju BMW serije 7, Bentley Bentayga, Hyundai IONIQ, Aston Martin DB11 i Mazda CX-9. I u konkurenciji inovacija u enterijeru, pobedu je odnela E-Klasa, konkretno za volan sa komandama osetljivim na dodir.

Mislilo se i na nove tehnologije, koje su trenutno u fazi koncepta. Novinari su za najbolju tehnologiju u fazi razvoja izabrali Bosch displej psetljiv na dodir, kojio je sposoban da simulira različite površine. Zahvaljujući ovom sistemu, u budućnosti će biti moguće uneti adresu u navigacioni sistem potpuno "naslepo".

U konkurenciji koncepti pobedu je odneo Volkswagenu Budd-e, koji dolazi sa neobičnim interfejsom. Sistem je sposoban da prima naredbe glasom, pokretom ili dodirom. U kategoriji dobavljač godine pobedu je odnela kompanija Harman, koja obezbeđuje vrhunski audio sistem u premium automobilima, kao što su Aston Martin DB11, Audi Q2 ili Maserati Levante.

Izvor: Automagazin.rs / Automotive-interiors-expo.com

Pogledajte još i: