Najtraženiji polovni automobili u Srbiji u 2016.

Sajt www.polovniautomobili.com je, kao i svake godine, izvršio analizu tržišta automobila u Srbiji na osnovu svojih podataka. Pred vama su rezultati izvršenih analiza.

Cena je i dalje najvažniji faktor koji utiče na izbor automobila. Dakle, ljudi uglavnom voze polovne automobile koje mogu da priušte, u manjoj meri one koje žele. Nakon novca potrebnog za nabavku samog automobila, presudnu ulogu prilikom odabira, igraju cena registracije i troškovi održavanja.

Najtraženija vozila su ona iz cenovnog ranga između 2.000 i 3.000 evra. Nakon ove najbrojnije grupe dolaze kupci koji nažalost nisu u mogućnosti da sebi priušte automobil van okvira 1.000 do 1.500 evra. Grupa kupaca koja se najčešće opredeljuje za automobile vrednosti između 4.000 i 5.000 evra je tek na trećem mestu. 

Dizelaši uglavnom prvi izbor, benzinci još uvek nepopularni

Kada je tip goriva u pitanju, dizelaši su i ove godine daleko najtraženiji. Čak 60% kupaca interesuje se isključivo za automobile sa dizel motorom. Potražnja za benzincima sačinjava 11%, dok se za kombinaciju benzina i gasa (TNG) odlučuje 14% kupaca. Za preostalih 15% vozača tip goriva nije presudan faktor. 

Još uvek se više kupuju stariji polovni automobili

Svega 9% vozača zainteresovano je, odnosno mogu da priušte, vozila koja su mlađa od 6 godina. 37% njih opredeljuje se za automobile koji nisu stariji od 2005. godišta, a 36% za sebe razmatra automobile između 2000. i 2005. godišta. 18% vozača u Srbiji interesuje se za vozila koja su proizvedena devedesetih.

Još uvek malo interesovanje za vozila preko 2000 kubika

Kao i ranijih godina, polovni automobili sa motorima preko 2.000 kubnih centimetara radne zapreminese slabije se traže, najviše zbog tehnički zastarelih propisa na osnovu kojih se formira skupa cena registracije. Svega 14% vozača u Srbiji zainteresovano je za takve „luksuzne“ automobile. 

Hečbek karoserije postale najpopularnije

Potražnja za hečbek vozilima dominira sa učešćem od 33% opšteg interesovanja. Do ove godine, limuzine su bile najtraženije, ali sada su na drugom mestu sa 28%. Karavani su se tražili u 18% slučajeva, Monovolumeni su na četvrtom mestu sa 8%, SUV i terenska vozila na petom sa 6% opšte potražnje, a kupei, kabrioleti i pikapi zajedno jedva uspevaju da premaše 5%.

Automobile sa 4 i 5 vrata traži 79% kupaca, dok se vozila sa 2 i 3 vrata traže u samo 21% slučajeva.

Najtraženije marke i modeli

Najslađe smo naravno ostavili za kraj! Svi vole da vide kako se kotiraju njihovi ljubimci, ali moraćemo da razočaramo sve one koji nisu obožavaoci nemačkih automobila. Iz godine u godinu, Volkswagen, Opel, Audi i BMW važe za brendove za kojima vlada najveće interesovanje. Fiat i Renault brane čast ostalih evropskih proizvođača.

Zanimljivo je primetiti da pojedini okruzi ne prate nužno ovakav redosled, tako da Beograđani ipak najviše vole BMW, Mercedes-Benz i Audi. Mazda, recimo, potpuno dominira u Moravičkom i Šumadijskom okrugu.

 

Volkswagen Golf IV (1997-2003)

Prednosti – Lako se prodaje i dobro drži cenu. Dizelaši vrlo malo troše, pružaju odlične performanse, izdržljivi su i generalno pouzdani, mada nisu imuni na skupe kvarove. Robustan. Delovi se lako nalaze. Kvalitet materijala, izrada i zvučna izolacija na premijum nivou.

Mane - Benzinci od 1.4 i 1.6 litara tromi i troše mnogo goriva. “Kvarljivi” podizači stakala, ECU, izduvni sistem, turbina, dizne, protokomer, lambda sonda... Nedovoljno mesta u kabini, naročito na zadnjoj klupi. Održavanje skuplje nego što mnogi misle. Mogući skupi kvarovi kod dizelaša lako pojedu svu uštedu.

Ford Focus (1998-2004)

Prednosti- Ubedljivo najupravljiviji u klasi, mada nema sportski imidž. Delovi i održavanje nisu toliko skupi koliko se generalno misli. Udoban i izuzetno pouzdan. Prostrana kabina. Najviše se preporučuje 1.8 TDDI motor (nema plivajući zamajac), retko pravi probleme i vrlo je ekonomičan.

Mane - Nešto tvrđe oslanjanje. Nepregledan, naročito pri vožnji unazad. Kod pojedinih dizel verzija mogući skupi kvarovi, pa se treba čuvati lošeg goriva. Pre kupovine ga treba dobro proveriti, pošto troškovi popravke mogu da budu visoki. Nedostatak kvalitetnih servisa.

Škoda Octavia II (2004-2013)

Prednosti – Prostor na zadnjim sedištima i u prtljažniku (kod limuzine čak 560 litara, a mogu i da se obore nasloni zadnje klupe). Štedljivi i dugovečni dizelaši 1.9 TDI i 2.0 TDI od 105 KS od 140 KS. Važi za pouzdan auto. Kvalitetni materijali u enterijeru, mada ima izuzetaka. Dobro drži vrednost, pošto se smatra pristupačnim VW-om (bazirana na Golfu „petici“). Sigurna na putu.

Mane – Održavanje nije jeftino koliko mnogi očekuju. U skuplje kvarove spadaju plivajući zamajac i  EGR ventil. Benzinci nisu štedljivi, ali odlično rade na plin. Bučni dizelaši. Slaba preglednost unazad. Kvare se podizači stakala i kompresor klima uređaja. Često magljenje farova. Pojava neprijatnih zvukova u kabini.

Fiat Punto II (1999-2010)

Prednosti– Jeftin. Majstori i delovi (novi i polovni) se lako nalaze. Održavanje nije skupo. Mala potrošnja goriva, naročito kod dizelaša. Odličan za grad, pregledan, lak za parkiranje, a ipak ima dovoljno mesta za vozača i suvozača. Odličan odnos uloženo-dobijeno.

Mane – Benzinac od 60 KS suviše slab. Problem prave sitnice oko struje, sijalice, elektro-servo, sajla kvačila, podizači, sajle klimatizacije… Neudoban prilikom dužih putovanja, posebno na zadnjoj klupi. Lošija završna obrada u kabini i zvučna izolacija. Slabe kočnice.

Audi A4 B6/B7 (2000-2008)

Prednosti– Odlične vozne osobine u kombinaciji sa snažnim i štedljivim TDI motorima. Dobar kvalitet materijala i završna obrada u kabini. Generalno kvalitetna izrada. Odlična antikorozivna zaštita. Atraktivan izgled i imidž doprinose dobrom držanju cene. Udobna i dobro profilisana sedišta.

Mane – Malo prostora pozadi. Pouzdanost pored turbo punjača, EGR ventila i kompresora klima uređaja kvare i „sitnice“ (elektronika, podizači stakala...). Bučni dizelaši. Velika potrošnja kod benzinaca, naročito sa turbo punjačem. Nešto skuplje održavanje, prekidači osetljivi na habanje, udobnost oslanjanja (mišljenja se razlikuju).

 

 

Preuzeto sa: Polovniautomobili.com

Pogledajte još i: