Najtraženiji "polovnjaci" u 2015. godini

Najtraženiji polovni automobili u Srbiji su, nimalo iznenađujuće, oni sa cenom do 2.000 evra

Prema statistici sajta "Polovni automobili", ubedljivo najveći broj kupaca traži vozila koja koštaju do 2.000 evra, ali je poražavajuće to što je na drugom mestu interesovanje za automobile čija je cena oko 1.000 evra. Grupa vozila koja košta do 1.500 evra je na trećem mestu.

Ipak, nije sve tako crno kada se pogleda i ostala statistika, pošto su naredni kupci oni koji traže automobile do 5.000 evra, a za njima oni koji se interesuju za vozila od 5.000 do 7.000 evra.

O luksuznim automobilima nije potrebno posebno govoriti. Kao i novi luksuzni automobili, i luksuzni polovni pronalaze svoje kupce. Očigledno je da situacija nije sjajna, ali vozača sa dubljim džepom ipak ima.

Cena registracije i dalje problem za vozače

Već je poznato da je visoka cena registracije najveći problem vozača u Srbiji. U prilog tome govori i statistika prema kojoj su najtraženije kubikaže do 2,0 litra, jer su svi automobili iznad toga, zbog takozvanog "poreza na luksuz" veoma skupi za prosečnog vozača. Na drugom mestu su automobili sa motorom do 1,6 litara, a slede oni sa agregatima do 1.800 kubika. Interesovanje za vozila sa većom kubikažom od 2,0 litra postoji, ali se ona uglavnom više gledaju, a manje kupuju.

Dizel neprikosnoven

Koje gorivo je najpopularnije? Dizelaši prosto nemaju milosti prema konkurenciji, pošto više od 60 odsto kupaca stavlja dizel kao jedinu opciju, dok benzin i plin (TNG) zajednički uzimaju oko 25 odsto. "Čiste" benzince traži nešto manje od 10 odsto kupaca, a potražnja isključivo za hibridima i električnim vozilima je zanemarljiva.

Najtraženije marke i modeli

Tradicionalno - Nemci: "Folksvagen", "Opel", "Audi" i BMW zauzimaju prva četiri mesta. U stopu ih sledi "Fiat", kojeg takođe u stopu prate "Reno", "Mercedes" i "Pežo". Ni "Ford" nije daleko, dok je "Citroen" s mukom uspeo da napravi nešto veću prednost u odnosu na "Alfa Romeo". Iza njih su izjednačeni "Zastava" i "Škoda".

 

Izvor:www,polovniautomobili.com

Pogledajte još i: