Nova Mazda MX-5 možda i sa dizelašem

Kako što je poznato, Fiat i Mazda su potpisali ugovor o saradnji koji podrazumeva razvoj i proizvodnju novog roadstera. U međuvremenu su brojni sajtovi objavili rendere koji pokazuju kako bi novi roadsteri mogli da izgledaju, a pojavile su se i nove informacije o njihovim pogonskim agregatima.

Naravno, budući Alfa Romeo Spider (ili Duetto) i Mazda MX-5 (Miata) će se međusobno razlikovati po dizajnu i paleti motora, a odlikovaće ih i mala težina i zadnji pogon.

Po ranijim najavama, proizvodnja Mazdinog modela bi trebalo da počne 2014., a Alfa Romea godinu dana kasnije.

U Mazdi sada razmišljaju da novi MX-5 ponude i sa dizel motorom, mada bi takva verzija bila teža, a i pitanje je koliko će biti interesovanje za roadster sa dizelašem. Što se benzinca tiče, pominje se i 1,6 litarski SkyActiv motor sa nekih 130 konja.

Kako stvari sada stoje, novi Alfin dvosed će biti duhovni naslednik modela Duetto Spider koji se 1967. godine pojavio i u filmu Diplomac sa Dastinom Hofmanom.Što se motora tiče, očekuje se da jedan od agregata u paleti Alfe bude 1,4 litarski turbo benzinac sa 120KS, a verovatno i 1750 benzinac.

Oba automobila će se najverovatnije standardno nuditi sa šestostepenim manuelnim menjačem, dok bi šestostepeni automatik trebalo da bude opcija.

Britanski Auto Express je još prošle godine pisao da bi Alfin model trebalo da bude nešto skuplji od Mazde MX-5, sa baznom cenom od oko 20.000 funti.

Ivan Mitić – Autoblog.rs

Renderi: arhiva Autoblog.rs / Autobild.de

Pogledajte još i: