Od aprila ili oktobra nov način provere polovnih automobila

Svi polovnjaci će od 15. aprila prilikom uvoza morati da prođu posebnu kontrolu (dokumenta, brojevi motora i šasije, homologacija, oprema, stanje, kilometraža...) u nekoj od ovlašćenih laboratorija kako bi uopšte bilo dozvoljeno da se ocarine. Međutim, mnogo toga je još pod znakom pitanja.

Od 15. aprila bi trebalo da počinje primena novih propisa koji predviđaju posebnu kontrolu automobila iz uvoza. Ova kontrola će sasvim izvesno povećati cenu polovnjaka, ali i doneti viši nivo sigurnosti novim vlasnicima. Nadležni kažu da će se na ovaj način smanjiti broj vozila koja su registrovana sa netačnim podacima. Na primer, ponekad se lažira radna zapremina motora kako bi se smanjile dažbine ili godina proizvodnje kako bi uopšte bio dozvoljen uvoz ili se auto prodao po višoj ceni.

Iskoristili smo konferenciju za medije održanu na sajmu BG Car show kako bismo od predstavnika Agencije za bezbednost saobraćaja saznali više detalja.

Da li će se na ovaj način proveravati legalnost?

Legalnost vozila se neće posebno proveravati jer svako vozilo koje se prvi put registruje kod nas dobija tzv. zabranu otuđenja od 60 dana, a za to vreme policija preko Interpola proverava da li za njim postoji potraga.

Da li će se proveravati kilometraža?

Na određen način. Nije jednostavno proveriti kilometražu budući da se njeno upisivanje i sprečavanje manipulacija na tom polju drastično razlikuje od proizvođača do proizvođača i od modela do modela. Međutim, ubuduće će broj pređenih kilometara biti evidentiran na pregledu pre carinjenja i unet u potvrdu o ispitivanju, a bez nje vozilo neće moći kasnije da se registruje i prodaje. Svako ko kasnije bude kupovao automobil na njemu će videti kilometražu koja je zabeležena prilikom carinjenja a ne na primer znatno manju.

Šta će se sve proveravati?

Proveravaće se dokumentacija, identifikovati vozilo (radna zapremina motora, godište...), kontrolisati usaglašenost sa domaćim tehničkim uslovima i homologacijom, vrsta i ispravnost svetlosne opreme, sigurnosnih pojaseva, katalizatora, stanje vozila (eventualna oštećenja, opšte stanje), proveravati navedena i postojeća oprema (klima, alu felne, kožna sedišta...), eventualno prepravljanje vozila...

Inače, ukoliko su na vozilu vršene neke prepravke koje bitno mogu da naruše tehničke karakteristike, a nisu evidentirane u pratećoj dokumentaciji, ono će morati da ide na posebno ispitivanje, bez kojeg neće moći da prođe pregled.

Koliko će trajati provera?

Sama provera ne bi trebalo da traje duže od pola sata. Međutim, problem može da nastane ako se na istom mestu u istom danu pojavi veći broj vozila. Ovo je jedan od razloga zbog kojeg je Agencija zatražila odlaganje do 1. oktobra, kako bi se uspostavio informacioni sistem, koji će pomoći sprečavanju takvih situacija.

Koliko će da poskupi uvoz?

Još uvek se ne zna koliko će ovo ispitivanje povećati troškove uvoza. U Agenciji za bezbednost saobraćaja kažu da su razgovarali sa nadležnima iz institucija koje će obavljati pregled i da bi cena pregleda trebalo da bude od 40 do 50 evra, plus 3.000 dinara samoj Agenciji za potvrdu o ispitivanju. Dakle, od 8.000 do 9.000 dinara više. U zemljama u okolini slični pregledi koštaju oko 100 evra.

Vozila za koja je do sada bilo neophodno uzimanje potvrde da ispunjavaju Euro 3 standard, što košta oko 6.600 dinara za fizička lica i skoro 17.000 dinara za firme koje se bave uvozom, neće više imati tu obavezu, pošto će ta provera biti objedinjena u novom ispitivanju.

Procedura?

Kada vozilo stigne do carinskog skladišta vlasnik (fizičko lice ili prodavac) će uz zahtev za skladištenje podneti i zahtev za izuzimanje od skladištenja, kako bi vozilo moglo da ode na ispitivanje. Zatim će dato vozilo biti prebačeno do najbliže lokacije na kojoj se obavlja pregled. Nakon pregleda, vraća se na carinsko skladište, a procedura uvoza se nastavlja kao i ranije.

Šta je sa troškovima transporta?

Pitali smo kolike će troškove imati uvoznici zbog čekanja na ispitivanje i dodatnog transporta vozila od carinskog skladišta do mesta ispitivanja.

U Agenciji za bezbednost saobraćaja uveravaju nas da čine sve kako bi se čekanje na dobijanje potvrde o pregledu, a time i troškovi, svelo na najmanju moguću meru. Kao što smo već rekli, Agencija je zatražila odlaganje primene ove kontrole do 1. oktobra, da bi se uspostavio informacioni sistem koji će pomoći da se ispitivanje bavi što efikasnije i brže. U tom slučaju, čak i ako se na jednom kamionu dopremi 10 automobila, to neće usporavati proceduru, kažu u Agenciji.

U ovom momentu je čitava procedura pripremljena, ali je odlaganje zatraženo zato što bi se trenutno sve radilo papirološki, što bi znatno produžilo period od ulaska vozila u zemlju do izdavanja tog uverenja.

Takođe, po pristizanju vozila iz uvoza biće određeno gde će biti vršena kontrola i u kojem roku mora da bude završena, na primer za 24 ili 48 sati.

Ko će vršiti proveru?

Agencija za bezbednost saobraćaja je ovlašćenje za ispitivanje vozila dala istim institucijama koje se već bave izdavanjem uverenja da su vozila prepravljena u skladu sa propisima, a to su:

  - Centar za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije

  - Mašinski fakultet u Beogradu

  - Institut Vinča

  - Mašinski fakultet u Nišu

  - Mašinski fakultet u Kragujevcu

  - Tehnički fakultet u Novom Sadu

Prema rečima nadležnih, navedene institucije imaju oko 270 lokacija na kojima će provera moći da se obavi, što znači da je pokrivena gotovo čitava teritorija Srbije. Naravno, ostaje da vidimo hoće li i u praksi sve funkcionisati po planu.

Iznesite svoje predloge i sugestije

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, Stojadin Jovanović, pozvao je sve uvoznike i špeditere da daju svoje sugestije ili predloge kako čitava procedura provere vozila iz uvoza može da se ubrza, olakša ili učini efikasnijom.

Dakle, konstrukcija još uvek nije zatvorena – ima vremena za poboljšanja.

Stoga vas i mi pozivamo da putem komentara na ovaj tekst ili na neki drugi način (anonimno ili ne) date svoje predloge i mišljenje, a mi ćemo ih proslediti Agenciji za bezbednost saobraćaja, bez obzira da li će doći do odlaganja ili ne.

Autor: tim sajta PolovniAutomobili.com

Pogledajte još i: