Oldtajmeri privukli veliku pažnju

Više od 20 oldtajmera privuklo je pažnju brojnih Beograđana i posetilaca Salona automobile u subotu, 30. marta. Na ovogodišnjem „Memorijalu princa Tomislava Karađorđevića“ i paradi oldtajmera, čiji je domaćin Beogradski sajam a organizator AMK Diplomat klasik, bilo je automobila starih i 60 godina.

Najstariji automobil je Opel Olimpija iz 1952, godine, koji je u dobrom stanju jer je restauriran poslednje četiri godine, a najnoviji je Kadet GSI iz 1987. godine, koji spada u kategoriju u Nemačkoj poznatoj kao „jangtajmeri“.

Na izložbi su se mogli videti i automobili koji se izdvajaju svojom malom serijskom proizvodnjom, stari od 25 do 30 godina. Spadaju u kategoriju koja se u Srbiji zove „nostalgija“, zapostavljeni su jer zbog nedovoljne starosti ne ulaze u kategoriju oldtajmera, ne prikazuju se na izložbama pa ih ljubitelji starih automobila ne viđaju, a radi se o retkim i izuzetno vrednim vozilima.

Organizatori su planirali da vlasnici izložene oldtajmere provozaju do Oplenca, ali se od toga odustalo zbog nestabilnih vremenskih prilika, jer je izlaganje pljuskovima i drugim nepogodama preveliki rizik za oldtajmere.

Kao posebne modele poznavaoci izdvajaju Krajsler Valijant iz 1962, zatim Alfa Romeo kabriolet koji je kreacija Pininfarine, ali i jedan Opel Karavan iz 1969. godine.

Dobitnici priznanja

Na skupu ljubitelja starovremenskih automobile učesnici su dobili priznanja u dve kategorije – vlasnici Opeovih oldtajmera i u apsolutnoj konkurenciji, nezavisno od marke automobile.

OPEL

1. Miloš Erdeljanović, Beograd - Opel Olimpia 1952.

2. Bogdan Milenić, Novi Sad - Opel Kadett LS 1100 coupe 1969.

3. Oliver Huber, Inđija - Opel Kadett GSI / 16V 1989.

GENERALNO

1. Dragan Meseldžić, Novi Sad - Alfa Romeo kabriolet 1973.

2. Tihomir Posavec, Novi Sad - Chrysler Valiant 1962.

3. Goran Ranđelović, Beograd - Trabant kabriolet 1974.

PR Beogradski sajam

Pogledajte još i: