Pet zvezdica na Euro NCAP testu za Opel Amperu

Opel Ampera je nagrađena sa pet zvezdica od strane nezavisne potrošačke organizacije Euro NCAP (Evropski program za ocenjivanje novih automobila - European New Car Assessment Programme).
Ovim je prvo električno vozilo evropskog proizvođača pogodno za svakodnevnu upotrebu postiglo maksimalan nivo bezbednosti, pridruživši se aktuelnim Opelovim modelima koje je Euro NCAP takođe testirao. Opel Ampera je prešla gornju granicu sakupljenih poena potrebnih da se dobije vrhunska ocena u svim kategorijama, uključujući zaštitu putnika,  bezbednost dece, zaštitu pešaka i pomoćni bezbednosni sistem. Ova limuzina sa pet vrata je ostvarila vrhunske rezultate i na testu bočnog udara u stub. Ampera je ovde postigla vrhunske vrednosti zahvaljujući kombinaciji čvrste strukture karoserije, krute putničke ćelije i efikasnih sistema vezivanja.
Ampera je prvi automobil koji je na Euro NCAP testu dobio maksimalan broj bodova na testu bočnog udara u stub, koji je obavezan od 2009. godine. Na ovom testu, automobil koji se testira se bočno kreće pri brzini od 29 km/h i udara u stub koji simulira drvo. Zahvaljujući izvanrednoj otpornosti na udarce i krutosti strukture Amperine karoserije, putnici u automobilu su veoma dobro zaštićeni. Zaštita od udara pri sudaru je obezbeđena od strane izuzetno krutog putničkog kaveza. Dizajniran je da osigura najmanju moguću deformaciju i najveći moguć prostor za preživljavanje u slučaju sudara. Kako bi se ublažile velike sile udara, prednji deo, strane i zadnji deo putničkog kaveza su zaštićeni zonama koje apsorbuju energiju i koje se kontrolisano deformišu.
Električna bezbednost automobila je takođe proverena tokom test sudara. Amperin set akumulatora, koji se sastoji od 288 ćelija koje su deo devet različitih modula, je smešten u središnjem delu vozila, a struktura vozila je izgrađena oko njega. Zahvaljujući pametnom strukturnom dizajnu vozila, set akumulatora je efikasno zaštićen protiv prednjih i bočnih sudara, pri kojima ostaje na svom mestu. Iako je cilj električnog bezbednosnog sistema nakon sudara da izbegne visoku voltažu, u slučaju nesreće spasilačke ekipe mogu lako da diskonektuju set akumulatora sa visokom voltažom. Nakon sudara, Ampera ne bi smela da dozvoli prosipanje elektrolita unutar putničke kabine, a maksimalna dozvoljena količina elektrolita van putničke kabine i akumulatora je sedam procenata.
Ampera je prvo električno vozilo koje vam omogućava da idete bilo gde i bilo kada. Limuzina sa petoro vrata nudi prostor za četiri odrasle osobe i njihov prtljag, a naći će se na tržištu krajem godine. Litijum-jonska baterija od 16 kWh napaja električnu pogonsku jedinicu od 111 kW/150 ks. U zavisnosti od tehnike vožnje, terena i temperature, ovaj automobil može da pruži između 40 i 80 km čisto električnog rada sa nultom emisijom štetnih gasova.
Nezavisna istraživanja su pokazala da je ovo savršeno dovoljno da odgovori na svakodnevne potrebe 80% evropskih vozača, koji voze manje of 60 km na dan. Kad god se baterija isprazni do minimalnog nivoa, benzinski motor se automatski pali i napaja generator koji pokreće električnu pogonsku jedinicu. Ovo produžava domet vožnje na preko 500 km bez potrebe da stanete na stanici za punjenje.
Opel

Pogledajte još i: