Počela proizvodnja Nissana Qashqai facelift

Nakon premijere na poslednjem sajmu automobila u Ženevi, Nissan je u Sunderland fabrici u Velikoj Britaniji i zvanično počeo sa proizvodnjom obnovljenog crossovera Qashqai.

Nissan je u proširenje svojih britanskih proizvodnih kapaciteta uložio 53 miliona funti, a treba napomenuti da se Qashqai prodaje u više od 100 zemalja širom sveta. Takođe, od 2007. godine i prve generacije, proizvedeno je ukupno 2,8 miliona Qashqaija u Sunderlandu, gde se inače prave i modeli Leaf i Juke, kao i Infiniti Q30 i QX30.

Ukratko, ovaj najprodavaniji crossover u Evropi sada dolazi da modernijim izgledom i doteranim enterijerom, ali i ProPILOT autonomnom tehnologijom.

Ivan Mitić – Auto.blog.rs

U nastavku možete pročitati i ranije objavljeno PR saopštenje uvoznika Nissana:

Nissan predstavlja crossover Qashqai sa poboljšanjima koja će znatno pojačati njegov premium utisak. Poboljšanja donose savremeni dizajn spoljašnjeg izgleda, viši nivo kvaliteta unutrašnjosti i još bolje vozne karakteristike.

Dodate su i nove tehnologije proizašle iz programa inteligentne mobilnosti, kojima Nissan nastavlja put prema budućnosti mobilnosti bez emisija i bez nesreća sa smrtnim posledicama. Novi Qashqai od ove godine će biti dostupan i sa sistemom za autonomnu vožnju ProPILOT, koji nadzire upravljanje, ubrzanje i kočenje u jednoj traci na auto-putu. Ovaj sistem će vozačima dati veći osećaj sigurnosti, više kontrole i više slobode u saobraćajnim gužvama i pri vožnji visokim brzinama.

Paul Willcox, Predsednik Nissan Europe-a, izjavio je: „Nissanova vizija inteligentne mobilnosti osnova je naših proizvoda koja nas vodi u razvoju svih naših vozila. Novi Nissan Qashqai to slikovito prikazuje, a svojim poboljšanjima će nastaviti da definiše i postavlja nove standarde u segmentu crossovera.

Poboljšanja u unutrašnjosti

Premium utisak novog Qashqaija najpre se uočava u unutrašnjosti. Zahvaljujući poboljšanom rasporedu komandi, materijalima visokog kvaliteta i naprednoj tehnologiji, Qashqai ostaje najpoželjniji automobil u svom segmentu.

Potpuno novi, najviši nivo opreme novog Qashqaija, Tekna+, uključuje nova sedišta presvučena mekom Nappa kožom sa luksuznim 3D šavovima na sedištu i naslonu.

Novi je i multifunkcionalni upravljač sa ravnim donjim delom i premium dodacima od mat hroma. Na njemu se nalazi i kontroler za intuitivno upravljanje prikazima podataka na ekranu instrument table koji se može pomerati u četiri smera, a zahvaljujući kom se smanjuje vreme koje vozač provodi ne motreći put.

Multimedijalni sistem NissanConnect sa digitalnim radiom i satelitskom navigacijom sada ima novi korisnički interfejs.

Ljubitelji muzike uz doplatu mogu naručiti i premium audio sistem BOSE za sedam zvučnika. Ovaj sistem kupcima donosi potpuniji doživljaj zvuka i priliku da slušanje muzike u automobilu prilagode svom karakteru.

Poboljšanja spoljašnjeg izgleda

Poboljšanja u unutrašnjosti prati i osveženi spoljašnji izgled, koji Qashqaiju donosi više prefinjenosti i novi „premium dinamični“ stil. Promene uključuju potpuno novi dizajn prednjeg kraja koji sad krasi najnovija verzija prednje maske V-motion.

Novi su i prednji branik i poklopac motora te nova prednja svetla i izraženija razlika između halogenih i LED svetala. Obe verzije dobijaju novu verziju dnevnih svetala u obliku bumeranga. Redizajnom prednjih svetala dodatno je pojačan premium utisak koji ostavlja novi Qashqai, a prilagodljivi svetlosni snop poboljšava vidljivost noću.

Motiv zadnjih svetala u obliku bumeranga prepoznatljiv na prvi pogled sada se proteže čitavim svetlosnim sklopom i uključuje sočivo modernog 3D efekta koja će dodatno istaknuti svetlosni potpis.

Premium utisak Qashqaija poboljšavaju i dve nove jarke boje dodate u paletu. Reč je o Vivid plavoj boji, koja će krasiti Qashqai izložen na konferenciji za medije u Ženevi i bronzanoj Chestnut.

Sigurnija vožnja

Qashqai je oduvek na glasu kao sigurno vozilo. Zahvaljujući brojnim izmenama ispod površine, novi model je zadržao vrhunske vozne osobine. Promene na vešanju, amortizerima i upravljačkom sistemu rezultirale su još prefinjenijim doživljajem vožnje.

Opsežnija upotreba apsorpcijskih materijala i deblja zadnja stakla smanjili su buku kotrljanja, motora i vetra u unutrašnjosti. Dostupni su i 17, 18 i 19-inčne felne. Svi su aerodinamički optimizovani kako bi se poboljšala efikasnost.

Uprkos količini izmena, Qashqaijeve aerodinamičke karakteristike nisu ugrožene. Koeficijent aerodinamičkog otpora od 0,31 još uvek je najmanji u klasi, a sa motorom 1.5 dCi 110 koji ispušta samo 99 g/km Qashqai je zadržao i vodeći položaj u segmentu u pogledu emisija CO2. Takve inovacije smanjuju troškove eksploatacije.

Nova tehnologija Nissanove inteligentne mobilnosti

Od predstavljanja 2007. Qashqai je bio osnova na kojoj je Nissan gradio svoju želju da tehnologije inteligentne vožnje, koje kod vozača povećavaju osećaj sigurnosti i kontrole, učini dostupnima širem krugu kupaca. Novi Qashqai tu predanost kupcima odvodi korak dalje.

Inteligentno kočenje u nuždi sad uključuje i prepoznavanje pešaka. Prvi put je u Qashqaiju dostupan i sistem za upozorenje na nadolazeći saobraćaj koji smanjuje opasnost od sudara pri malim brzinama prilikom izlaska sa parking mesta unazad. Automobil i dalje raspolaže sistemima za prepoznavanje saobraćajnih znakova, za otkrivanje umora vozača, inteligentnim sistemom pomoći pri parkiranju, inteligentnim Around View Monitorom, upozorenjem na vozilo u mrtvom uglu i upozorenjem na izlazak iz trake.

Temelj Qashqaijeve privlačnosti oduvek je bio njegov status ultimativnog gradskog crossovera. On uspešno spaja praktičnost i privlačnost SUV-a s dimenzijama, troškovima eksploatacije i pristupačnošću kompakta.

Brojne izmene na Qashqaiju temelje se na ispitivanju stavova kupaca te su osmišljene kako bi mu pomogle da zadrži položaj najprodavanijeg evropskog crossovera. Od predstavljanja izvorne verzije 2007. prodato je više od 2,3 miliona primeraka.

Poboljšanja Nissan Qashqai čine snažnijim i uzbudljivijim partnerom vozaču i garantuju njegovu spremnost i za drugu deceniju na tronu segmenta crossovera.

PR saopštenje - Nissan 

Pogledajte još i: