Renault Kadjar stigao u Srbiju

Renaultov crossover C segmenta, model Kadjar, i zvanično je stigao na tržište Srbije.

U nastavku možete pročitati zvanično PR saopštenje uvoznika, a na kraju su i cene ovog modela za naše tržište.

PR SAOPŠTENJE:

 

Prvi Renoov krosover klase C razlikuje se po svojoj atletskoj i vitkoj silueti. Unutrašnjost samog vozila je podredjena vozaču a kvalitet korišćenih materijala doprinosi zadovoljstvu vožnje.

Mešavina SUV-a, limuzine i izložbenog vozila KADJAR ima sve odlike jednog pravog krosovera:

- Pogodan za sve puteve zahvaljujući poboljšanom pogonu kao i visini od 200 mm u odnosu na pod

- Intuitivna mogućnost podešavanja zapremine prtljažnika sa maksimalnom zapreminom od 527 litara

- Komfor i praktičnost zahvaljujući brojnim sistemima pomoći pri vožnji

Opremljen sa novim sistemom R-Link 2, KADJAR nudi intuitivnu i personalnu povezanost. KADJAR postoji u verziji sa pogonom na sva 4 točka, a neke verzije sa pogonom na 2 točka imaju dodatnu mogućnost režima Extended Grip.

KADJAR se već sada prepoznaje kao efikasan krosover sa dizel motorom od 110 konja koji emituje samo 99g CO2/km. Dostupan sa manualnim i automatskim menjačem EDC sa duplim kvačilom, ovakav motor ga svrstava u red najboljih kada se radi o emisiji CO2. KADJAR je iskoristio snažnu genetiku. On počiva na tehničkoj platformi koja se već dokazala na vozilima Alijanse Reno-Nisan.

Izradjen u fabrici u Palensiji, njegov dolazak je bio prilika za modernizaciju pogona postavljanjem svih potrebnih sredstava neophodnih za poboljšanje kvaliteta izrade. Prodaja KADJAR-a počinje krajem maja u Evropi, a zatim i u brojnim zemljama Afrike i mediteranskog bazena.

Atraktivna sportska spoljašnost

Renoov KADJAR je krosover klase C, nastao ukrštanjem SUV, limuzine i izložbenog vozila. Njegova kompaktna linija (4,45 metara dužine x 1,84 metara širine) i niska linija krova (1,60 m) ističu dinamičnost vozila. Hauba odaje utisak snage. Način na koji se hromirane trake pružaju preko farova podstiču vizuelni utisak širine i doprinose utisku pouzdanosti kojim KADJAR odiše. Felne od 17 i 19 inča, posebno oblikovane, pojačavaju utisak snage. Aerodinamičnost linija, veoma senzualnih, naglašena je finalnom obradom vrata koja su u istoj ravni sa prozorskim oknima. Reljefno izvajana krila takodje doprinose sveukupnom utisku dinamike i snage.

KADJAR ističe odlike krosovera

Njegova visina u odnosu na tlo od 200 mm daje mu posebnoost i ukazuje na kapacitet KADJAR-a da izadje na kraj sa najtežim terenima. Oblik rešetke hladnjaka samo pojačava utisak pouzdanosti koju izražava hauba, dok prednja i zadnja strana koje se blago spuštaju, što je karakteristično za SUV, ističu avanturistički temperament KADJAR-a.

Zaštitne sajtne ispod vrata samo formiraju efikasan prsten koji ojačava podvozje vozila. Crni blatobrani vizuelno produžavaju donji deo vozila i svrstavaju KADJAR u svet vozila za bekstvo i avanturu. Držači na krovu, od srebrnog aluminijuma, samo doprinose dinamizmu njegove linije.

KADJAR podjednako vodi računa i o eleganciji

Renoov KADJAR se odlikuje i novim zaštitnim znakom marke kada je u pitanju osvetljenje, prvi put primenjenog na novom Espace-u. Komande za LED (Light Emitting Diode) osvetljenje u obliku slova “C” za poziciono svetlo predstavljaju kombinaciju statusne različitosi vozila.

Prefinjen KADJAR-ov dizajn dodatno je naglašena kućištima za bočne retrovizore kao i bravama koje su u boji samog vozila u svim verzijama (kućista za bočne retrovizore su sjajno crna u modelu Bose®1). Konačno, upotreba hromiranih detalja za prozore, kao i za odbojnike, dodatno pojačava utisak snage i kvaliteta ovog atletskog skupa. Upotreba hromiranih detalja za prozore, i za odbojnike, dodatno pojačava utisak snage i kvaliteta ovog atletskog krosovera.

Renoov KADJAR pozajmljuje svoju snagu svetu vozila sa pogonom 4x4

Dostupan sa integralnim prenosom, nudi mogućnost povećane vučne snage u uslovima proklizavanja. Tri režima upotrebe (2WD, 4WD Auto, 4WD Lock) omogućavaju izbor idealnog prenosa. Verzija sa pogonom na dva točka ima Extended Grip što dozvoljava vozilu bolje prijanjanje na kolovoz u u teškim uslovima, a naročito uz odgovarajuće gume za blato ili sneg, čija je šara dizajnirana da optimalizuje prolazak kroz blato ili pesak na putu I obezbedjuje bolje prijanjanje. Visina od tla od 200 mm kao i uzlazni i silazni ugao od 18 odnosno 28 ̊, garantuju izuzetne sposobnosti za vožnju bez obzira na tip terena. Prednji i zadnji šuspleh štite podvozje kola.

Renoov KADJAR unosi višestruku namenu i praktičnost u svet limuzina

Unutrašnjost KADJAR-a je udobna i intuitivna. Zahvaljujući ručkama koje se nalaze u prtrljažniku, sistem “Easy Break” omogućava otključavanje i automatsko savijanje zadnjeg sedišta koje je podel- jeno 1/3-2/3. Osim toga, prednje suvozačko sedište se može saviti na napred tako da se pretvori u mali sto zahvaljujući ručici koja se nalazi ispod sedišta. Ovo dozvoljava da se i predmeti I preko 2,5 m dužine mogu prevesti ovim vozilom.

Dve različite konfiguracije prtljažnika daju mogućnost izbora izmedju “high” položaja sa potpuno ravnim podom, koji olakšava utovar velikih predmeta, i “low” položaja koji omogućava da se dobije maksimalni kapacitet za prevoz robe od 527 litara. Osim toga postoji mogućnost da se prtljažnik pregradi na dva ili tri dela što je pametan način da se zaštite objekti koji se prevoze kao i da se isti ne pomeraju prilikom vožnje.

Pokretna pregrada ima mogućnost više odredjenih fiksiranih položaja na podu prtljažnika. Renoov KADJAR je opremljen napravom koja jednostavnim pritiskom na komandu u prtljažniku uklanja pokretnu pregradu. Unutrašnjost nudi impresivan prostor unutar kabine. Zadnje sedenje je veoma prostrano, od samog sedišta do krova je čitavih 910 mm a zajedno sa zavidnom širinom od 1456 mm spada medju najbolje u ovoj klasi. Centralna konzola je tako osmišljena da na njoj ima mesta i za odlaganje vrednih stvari. Renoov KADJAR ima i dodatnog prostora za smeštaj 30 litara u samoj kabini, od čega 7,5 litara u pretincu za rukavice.

Renoov KADJAR pruža užitak u vožnji koji se obično vezuje za izložbena vozila

Njegov položaj tokom vožnje je blizak položaju jednog izložbenog vozila prema udobnosti sedišta, koja “obuhvataju” vozača/putnika. KADJAR je veoma pogodan za manevrisanje, sa okretom od 10,72 metra. Renoov KADJAR je opremljen i nizom pomagala u vožnji koja su korisna za svakodnevnu upotrebu, uključujući i opciju “hands-free” parkiranja, kao i kameru na zadnjem delu koja olakšava parkiranje u gradu.

Intuitivna i personalizovana vožnja sa R-Link 2

Prvi put upotrebljen na novom Espace-u, novi multimedijalni tablet Reno R-Link 2 je raspoloživ i kod KADJAR-a za intuitivno i personalizovano povezivanje. Njegov ekran od 7 inča je poboljšane jasnoće i reagovanja da bi se postigao veći komfor pri korišćenju. Grafička svojstva, intuitivna i obradjena, uvode i vozača u poznati svet tableta: pomeranje ikona klikom-pomeranjem, čitanje prelistavanjem i zumiranje... Pristupne stranice se sada mogu podesiti. One dozvoljavaju da se u direktnom pristupu izaberu najčešće korišćene funkcije i da se personalizuje pozadina. Registracija šest različitih profila čuva svačije preferencije: svojstvo R-Link 2, podrazumeva pomoć pri - vožnji i omiljenu navigaciju i multimedij.

Opremljen sa uredjajem za raspoznavanje glasa, R-Link 2 omogućava sigurnu i bezbednu vožnju

On nudi jednostavan i intuitivan prilaz sledećim funkcijama i servisima:

- navigacija: kartografija TomTom sa opcijom “Birdeview” je prijatna i precizna za korišćenje

- telefonija: mobilni se lako priključuju preko Bluetooth-a

- radio: numerički audio kvalitet sa posebnim DAB (Digitalni Radio) sistemom obogaćuje iskustvo slušanja

- aplikacije: dostupna je velika gama aplikacija i servisa koji su osmišljeni za upotrebu u kolima i dostupni uz pomoć klika, obogaćujući sadržaje u kolima

Sa ovom novom verzijom ponuda aplikacija je kompletna i odnosi se na sve domene: automobile, turizam, informacije, društvene medije ali i praktična rešenja za svakodnevni život. Ponuda povezanosti R-Link 2 podrazumeva 12 meseci promocije za Tom Tom Saobraćaj, informacije o saobraćaju u stvarnom vremenu Tom Tom-a, od aktiviranja kartografije i od prilaska R-Link Prodavnici da bi se proverile aplikacije (besplatne ili one koje se plaćaju). U Evropi1, u toku je promocija koja nudi 3 meseca Coyote servisa pomoći pri vožnji. KADJAR takodje nudi i brojne mogućnosti priključivanja svih prisutnih i njihovih uredjaja sa 2 USB-a, priključak za 12 volti prve klase i jednim priključkom za 12 volti druge klase.

Motori odličnih performansi koji imaju malu emisiju CO2

KADJAR je opremljen gamom motora Energy koji su bazirani na principu smanjenja zapremine. Svi KADJAR-ovi motori su opremljeni sistemom Stop & Start sa štednjom energije pri kočenju. Oni primenjuju najnovije tehnologije za smanjenje trenja (pumpa za ulje promenljivih termo osetljivih premazanih cilindara). Sistemi ubrizgavanja poslednje generacije uz turbokompresore niske inercije omogućavaju malu potrošnju i habanje, što mu daje prednosti na tržištu.

Motor Energy dCi 110 dovodi KADJAR na vrh lestvice u svojoj klasi kada se radi o potrošnji i zagadjenju sa 99 g emisije CO2 i potrošnjom od 3,8l/100 km1 NEDC, kako sa manualnim menjačem tako i sa automatskim EDC. Motor Energy dCi 110 po prvi put ima čelične klipove koji smanjuju trenje. Procenjena ušteda u ispuštanju CO2 je za 3% u smislu homologacije NEDC. Ovaj najbolje prodavan motor je izradjen u više od 1,3 miliona komada u 2014. Predstavljajući pravo remek delo tehnologija, ovaj motor je pouzdan, jednostavan i poštuje čovekovu okolinu. Uz manualni menjač, on razvija silu od 260 Nm, postiže 1750 obrtaja/min, za čvrstu vožnju. Ovo je rezultat opsežnog rada na prijemu i sagorevanju ali i usvajanje inovacija u turbo motorima.

Motor Energy dCi 110 je dostupan i sa automat-skim menjačem EDC u 6 brzina. Ova verzija omogućava identičnu potrošnju i emisiju kao manuelni menjač, uz povećan komfor menjača sa duplim kvačilom. Motor Energy dCi 130, dostupan u verzijama pogona na 2 i 4 točka1 je vrhunac tehnologije. Zahvalju-jući primeni smanjenja zapremine, ovaj dizel motor sa 16 ventila dostiže snagu od 96 kW (130 KS) sa zapreminom od 1598 cm . Ima manualni menjač sa 6 brzina. Motor Energy dCi 130 se bazira na izuzetno efikasnom konceptu koji koristi iskustvo Renoa u F1.

Ovaj 1,6 dizel motor ima potrošnju od 4,3 litra/100 km i emisiju CO2 od 113 g/km2. Sila od 320 Nm, koja se postiže sa 80% od 1500 o/min kao i široka primena, omogućava pravo uživanje u vožnji. Obdaren značajnom dužinom za dizel, motor Energy dCi 130 lako razvija do 4500 o/min, i u stanjuje da pruži zadovoljstvo vožnje koje se može porediti sa cilindričnim motorom visoke klase. Da bi bili uskladjeni sa normom Euro 6b ovi motori su opremljeni filterom za okside azota (NO x Trap)1 kao i filterom za čestice koji ne zahteva održavanje i smanjuje troškove korišćenja.

Kada se radi o benzinu, KADJAR predlaže motor Energy TCe 130, sa manualnim menjačem sa 6 brzina

Ovaj 1,2 litarski turbo benzinski motor koji razvija 130 ks sa 5500 o/min i 205 Nm za 2000 o/min ima odlike jednog atmosferskog motora od 2 litra. Sa svojom tehnologijom direktnog ubrizgavanja i zahvaljujući svom ugradjenom turbo-kolektoru, pokazao se brz i startan. 90 % snage postiže sa 1500 o/min a u potpunosti izmedju 2000 i 3000 o/min.

Direktno ubrizgavanje poboljšava sagorevanje goriva i doprinosi manjoj potrosnji i emisiji CO2 sa 5,6 litara/100 km i 126 g CO2/km 1. S druge strane, održavanje je minimalno: menjanje ulja svakih 30.000km sa ekološkim filterom za ulje, koga je lako nabaviti. Zbog male potrošnje troškovi korišćenja su značajno smanjeni. Ovaj motor je posebno obradjen sto se tiče akustike: on se posebno ističe po bešumnosti i po kapacitetu da poveća broj obrtaja bez “gušenja”.

Dodatno, KADJAR predlaže savete eko-vožnje “Renault Driving Eco 2” koji pomažu vozaču da prihvati ekonomičniji i ekološkiji pristup vožnji. KADJAR takodje ima i Eco režim koji limitira performanse vozila držeći ih na prihvatljivom nivou, sa ciljem da se postigne značajno smanjenje potrošnje goriva.

Testiran i dokazan kvalitet

KADJAR je iskoristio solidnu tehničku bazu zahvaljujuci korišćenju platforme primenjene na vozila Alijanse Reno-Nisan. KADJAR je testiran u ekstremnim uslovima i veoma pažljivo, kako bi se garantovalo besprekorno ponašanje prilikom vožnje.

Renoov KADJAR je plod platforme CMF-C/D Reno-Nisan Alijanse koja je nastala nakon četiri godine zajedničkog razvoja. Na osnovu ove platforme, proizvodnja je podeljena izmedju Renoa i Nisana, gde je Reno uložio svoje znanje i iskustvo da bi dizajnirao i proizveo zadnje vešanje i prenos. Primenjena i dokazana na 3 vozila Renoa i Nisana (Nouvel Espace, Nissan Qashqai i X-Trail), platforma CMF C/D svedoči o stručnosti Alijanse u klasi krosovera. KADJAR je bio testiran i statički i dinamički kako bi odgovorio zahtevima Renoovih standarda. KADJAR je prešao preko 650.000 km kako bi pokazao svoje slabosti ali i svoju izdržljivost. Namenjen medjunarodnom tržištu, KADJAR je morao da odgovori i uslovima “velike hladnoće” ali i da izdrži vremenske prilike u toplim zemljema i da se adaptira ne različite uslove na putevima.

Renoovi stručnjaci su analizirali sposobnost KADJAR-a da odgovori zahtevima vozača u tim ekstremnim uslovima. Testiranje je sprovedeno u Španiji da bi se proverilo kako se ponaša na toplom, i u Švedskoj da bi se testiralo ponašanje u uslovima “velike hladnoće” (-35 ̊C). Ovo je, između ostalog, omogućilo da se smanji osećaj napora u okretanju volana da bi se amortizovale neravnine. Debljina antikorozivnog sloja na podvozju je povećana na 1000 mikroa da bi se izbegla buka koju stvaraju kamenčići (prosečna debljina ovog dela je 650 mikrona).

Kao svi Renoovi programi, KADJAR je takodje prošao kompletan proces ozbiljnih testova. Ovi testovi se sastoje od korišćenja svih funkcija nebrojeno puta i na način koji dozvoljava da vozilo ubrzano “stari” kako bi proverili njegovu izdržljivost. Tako 4 meseca različite upotrebe odgovara periodu od 3 godine uobičajenog korišćenja vozila. Realizovani na brojnim vozilima, ovi testovi dozvoljavaju da se uzme u obzir različitost primenjenih verzija, nebrojeno puta ponovljenih, u procesu proizvodnje.

Lov na kilograme je najveći cilj koji je neophodan da bi se ostvarila povećala energetska efikasnost vozila. Težina je prvi indikator emisije CO2 za vozilo. Odnos izmedju emisije CO2 jednog vozila i njegove mase je 1 prema 10000. Drugim rečima, 10 kg uštede na težini vozila dopušta smanjivanje emisije 1 g CO2 prilikom korišćenja. U ovom smislu, Reno razvija nove metode koncepta industrijalizacije sa jednim ciljem: smanjiti masu vozila. KADJAR ima smanjenu težinu zahvaljujući platformi CMF-C/D, lakši je za 40 kg od prethodnih modela ove klase. Smanjenje težine je postignuto zahvaljujući procesu tople proizvodnje.

Nakon što je lim zagrejan na temperaturu od 900 ̊C stavlja se pod presu dok je još topao. Nakon ovoga temperatura se naglo spušta za samo nekoliko sekundi, zahvaljujući integrisanom sistemu rashladjivanja. Ovaj sistem dozvoljava da se dobije manja debljina lima a da se zadrži ista mehanička otpornost. Postignut gubitak mase utiče na smanjenje emisije CO2. KADJAR ima izuzetnu aerodinamičnost koja doprinosi smanjenju potrošnje i emisije CO2, a istovremeno održava visoke performanse motora. KADJAR je bio predmet brojnih aerodinamičnih testova sa ciljem da se dobije najbolji model. Dizajn felni, retrovizora, ali i nagib krila i spojlera su, npr, bili predmet posebnih studija Podvozje ima proreze koji omogućavaju lakši prolaz vazduha ispod tela vozila.

Kako krosoveri uglavnom imaju veliku visinu u odnosu na tlo, spojler koji se nalazi na prednjem delu vozila omogućava protok vazduha oko točka kako bi se smanjile turbulencije prilikom prolaska kroz takvu zonu. Pored toga, KADJAR ima kontrolne klapne na usisnim rešetkama hladnjaka. One su zatvorene pri polasku ali se automatski otvaraju kada je potrebno hladjenje motora. Sve navedeno omogućuje mu smanjenje emisije CO2 za 4 g/km kao i smanjenje potrošnje goriva za 0,62 litra pri brzinama do 130 km/h na svim motorima. Sa gamom izuzetnih motora, koji zadovoljavaju i gradsku i off road vožnju, atraktivnog dizajna i kvalitetne opreme, KADJAR poseduje sve adute potrebne da se podrže Renoove ambicije u klasi krosovera.

PR saopštenje – Renault Srbija

Renault Kadjar - cene u Srbiji:

motor

1.2 TCe

1.5 dCi

1.5 dCi 

1.6 dCi

1.6 dCi 4WD 

zapremina (cm³)

 1197

 1461

 1461

 1598

 1598

broj cilindara/ventila

 4/4

 4/2

 4/2

 4/4

 4/4

max. snaga (kW/o/min)

 96/5500

 81/4000

 81/4000

 96/4000

 96/4000

max. obrtni moment (Nm/o/min)

 205/2000

 260/1750

 250/1750

 320/1750

 320/1750

menjač

 6M

 6M

  EDC

 6M

 6M

max. brzina

 192

 182

 181

 190

 190

ubrzanje 0-100 km/h (s)

 10,1

 11,9

 11,7

 9,9

 10,5

prosečna potršnja (l/100 km)

 5,6

 3,8

 3,8

 3,9

 4,4

cena za LIFE

 17.590 €

19.590 €

 -

 -

 -

cena za ZEN

 18.590 €

 20.590 €

 -

 -

 -

cena za XMOD

 19.890 €

 21.890 €

 23.590 €

 23.190 €

 25.190 €

cena za BOSE

 21.890 €

 23.890 €

 25.590 €

 25.190 €

 27.190 €

- Garancija 5 godina ili 100.000 pređenih kilometara
- 0 % finansiranje
- Dodatnih 500 € popusta za prve kupce

Pogledajte još i: