Škoda Superb facelift

Škoda nakon predstavljanja Rapida i nove Octavije nastavlja da obnavlja svoju gamu. Tako je danas ovaj češki proizvođač (ali u VW vlasništvu) i pre ovogodišnjeg Salona automobila u Šangaju objavio prve zvanične slike i detalje o restilizovanoj verziji svog najvećeg modela Superb.

Dakle, dok čekamo na Octaviju RS, obnovljeni Yeti i novu Fabiju, pred nama je restilizovani Superb koji će i dalje biti dostupan u hatchback (ostaje Twin Door sistem otvaranja vrata prtljažnika) i karavan verzijama.

U odnosu na dosadašnji Superb, ovaj novi karakterišu izmenjeni prednji deo (svetla, svetla za maglu, maska, branik, hauba), kao i doterani zadnji deo (svetla, branik) koji je do sada i najviše bio na meti kritika.

Treba pomenuti da je i Superb dobio dorađeni Škoda logo, novi dizajn alu točkova od 16 do 18 inča, bi-xenon prednja svetla sa integrisanim LED dnevnim svetlima, nove boje (metal grey i moon white), najnoviju generaciju Automatic Parking Assistant-a, 6,5-inčni ekran osetljiv na dodir, 3-kraki i 4-kraki volani će biti dostupni u devet varijacija, a tu su i nove boje i dezeni za sedišta kao i nova dvobojna kombinacija (braon / slonova kost) enterijera u Superbu L&K.

Škoda navodi da se obnovljeni Superb odlikuje i smanjenom potrošnjom goriva (u zavisnosti od verzije i do 19 %), a tome doprinose i start-stop sistem i sistem regenreacije kočione sile koji su standard kod svih Superba sa dizel motorom i kod baznog benzinca 1.4 TSI sa 92 kW.

U saopštenju se posebno ističe da Superb GreenLine ima potrošnju od samo 4,2 l/100 km i emisiju CO2 od 109 grama po km.

Takođe, Superb 2.0 TDI sa 103 kW sada može da ima i šestostepenu manuelnu transmisiju kod 4x4 verzije, dok 2.0 TDI sa 125 kW 4x4 sada dolazi i sa šestostepenim DSG menjačem sa dvostrukim kvačilom.

Superb hatchback ima zapreminu prtljažnika od 595 litara (sa oborenim zadnjim sedištima 1700 litara), a Superb Combi 633 litara (1865 litara sa oborenim zadnjim sedištima).

Restilizovani Superb će se na evropskom tržištu inače naći u prodaji krajem juna.

Ivan Mitić - Autoblog.rs


Pogledajte još i: