Skup istoričara automobilizma

Prošle subote na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu održan je 7. godišnji skup Uduženja istoričara automobilizma. Na skupu je bilo izloženo oko 120 starovremenskih vozila, motocikala, automobila, kamiona i autobusa. Došli su iz Bugarske, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije.

Najstariji motocikl na skupu bio je Puch N iz 1912. godine gosta iz Slovenije Petera Groma, vlasnika jednog od najvećih muzeja motocikala u Evropi. Zbog autentičnosti restaurirao ga je dva puta, a za pripremu druge restauracije utrošio je osam godina.

Najstariji automobil bio je Dodge Model 30 iz 1921. godine vlasništvo Miladina Savičića iz Banja Luke. Atribut najinteresantniji automobile zaslužio je Citroen DS 23 Chapron iz 1970. godine Dejana Hinića iz Beograda. Automobil nije original Chapron, firme koja je nekada prepravljala francuske luksuzne automobile i za francuske predsednike, ali je u milimetar urađen kao original. Korišćeni su originalalni crteži koji su dobijeni od ćerke Chaprona.

Još jedan Citroen privlačio je puno pažnje, ekskluzivni model SM iz 1973. godine vlasništvo Milovana Vračevića iz Beograda. Ko je imao dovoljno novca mogao je da ga kupi na samom skupu.

Najstariji kamion bio je Chevrolet Pick-Up iz 1934. godine Vlade Raičevića iz Beograda, a najstariji autobus IMR Pionir iz 1950. godine Branka Dragojevića iz Valjeva.

Atraktivni su bili i eksponati gostiju iz Bugarske: četiri motocikla sa prikolicom, predvođeni motociklom BMW R 12 iz 1940. godine, učesnikom II Svetskog rata, obučeni u odgovarajuće uniforme. Pre skupa, telefonom, pitali su da li mogu da dođu sa odgovarajućim trofejnim oružjem!

U amfitetru fakulteta članovi Udruženja izlagali su radove iz istorije srpske motorizacije, bogato ilustrovane starim fotografijama, od kojih je najstarija iz 1903. godine, a gost iz Mađarske govorio je o jednom automobilu koji je svoje najbolje dane proveo u Mađarskoj.

Povremena kiša sprečila je neke od najavljenih učesnika da dođu, ali uticala je i da broj posetilaca ove izložbe bude manji nego što je to uobičajeno kada je ova manifestacija u pitanju.

Izvor: Netauto.rs

Pogledajte još i: