Smanjite brzinu!

 Na osnovu Statističkog izveštaja o stanju bezbednosti saobraćaja na putevima u Republici Srbiji u toku 2012. godine, neprilagođena brzina uslovima saobraćaja i stanju puta i dalje je najčešći uzrok nastanka saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama.

 

Napominjemo da su u toku 2012. godine u saobraćajnim nezgodama 684 lica smrtno stradala. Od ukupnog broja poginulih lica, 297 su vozači motornih vozila, 163 su putnici u vozilu, 155 lica su pešaci i 69 lica su biciklisti.

Imajući u vidu da će vremenske prilike u narednom periodu biti znatno povoljnije, može se očekivati povećano prisustvo ranjivih kategorija učesnika u saobraćaju, a posebno motociklista, biciklista i pešaka. Zbog toga je neophodno da vozači motornih vozila prilikom upravljanja vozilom u saobraćaju mnogo veću pažnju obrate na kretanje navedenih ranjivih kategorija učesnika u saobraćaju.

Vozačima motocikala i mopeda savetujemo da upravljaju savesno, da poštuju saobraćajne propise i da koriste sisteme zaštite (zaštitnu kacigu i drugu opremu). Biciklistima savetujemo da upravljaju biciklom isključivo na mestima gde im je to dozvoljeno na osnovu postavljene saobraćajne signalizacije, a posebno na biciklističkim stazama. Pešacima savetujemo da kolovoz prelaze isključivo preko obeleženog pešačkog prelaza i da poštuju svetlosnu signalizaciju.
Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise. Posebno je važno da vozači brzinu vozila prilagode uslovima saobraćaja i stanju puta, uz maksimalno poštovanje propisanih ograničenja brzine kretanja. Takođe, apelujemo da se koriste sigurnosni pojasevi, kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima, kao i da se koristi bezbednosno sedište za decu
Opreznost i disciplina svih učesnika u saobraćaju su nam neophodan preduslov da sprečimo stradanje svih učesnika u saobraćaju, a posebno ranjivih kategorija kao što su pešaci, biciklisti i motociklisti.

AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA REPUBLIKE SRBIJE

 
 
 
 
 
 
 

 

 

Pogledajte još i: