Smart obeležio prodaju 2-milionitog vozila

Dok čekamo da za nekoliko dana i zvanično predstavi ForTwo i ForFour Electric Drive (čije slike i detalji su objavljeni prošle nedelje), Smart je obeležio jubilej – prodaju svog dvomilionitog vozila.

U ovu brojku su uračunati svi Smart modeli, sve od 1998. godine i Smarta prve generacije

Automobil je još 1992. godine zamislio Swatch, a ideja je bila da se kupcima ponudi simpatičan, individualan gradski automobil skromnih dimenzija, koji bi njegovi vlasnici mogli da personalizuju na način kao i Swatch satove.

Smart je na početku trebalo da bude zajednički projekat Swatcha i Volkswagena, ali je nakon povlačenja VW-a Swatch uspeo da ubedi Mercedes da se uključi u projekat i Smart je bio rođen.

Ipak, početak je bio težak, jer je zbog problema sa stabilnošću automobil na tržištu startovao sa šest meseci zakašnjenja. To vreme je iskorišćeno da Mercedes napravi izmene koje su se ticale oslanjanja, nižeg težišta, šireg traga točkova...

To je dovelo i do promene u vlasničkoj strukturi (na početku 51 / 49%), pa je u trenutku lansiranja Smarta na tržište Mercedes (Daimler) imao 81% učešća. Uskoro nakon toga je Smart GmbH postao brend u potpunom vlasništvu Daimlera.

Originalni modeli su inače bili Smart City Coupe i City Cabrio (vremenom su postali ForTwo), zatim su se pojavili Smart Roadster i Smart Roadster-Coupe, pa Crossblade, električna varzija...

Ivan Mitić – Auto.blog.rs

Pogledajte još i: