TCR Imola – Nesportski potez Vernea izbacio iz trke Borkovića

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković, posle niza pehova, četvrti trkački vikend TCR serije na stazi u Imoli završio je bez bodova. Posle nesportskog poteza, Francuz Žan Karl Verne je samo jedan i po krug pred kraj prve trke, u borbi za četvrtu poziciju, udario srpskog asa i izbacio ga sa staze i tako ga onemogućio da osvoji nove poene.

U ovom sudaru u kojem su samo srećom izbegnute katastrofalne posledice, na automobilu srpskog asa polomljena je i letva volana zbog čega nije bio bio u mogućnosti da vozi drugu trku jer u propisanom vremenu za popravke od 15 minuta taj deo nije mogao da se zameni.

Kompletan trkački program u Imoli dešavao se u toku današnjeg dana. Mehanička greška na zadnjem levom točku, na samom početku prvog treninga, onesposobila je automobil našeg asa, pa je uspeo da izveze samo jedan krug na drugom treningu. Odmah posle toga usledile su kvalifikacije. Borković je kao i svakog vikenda do sada prošao u Q2 gde je postigao četvrto vreme, ali mu je krug izbrisan zbog navodnog prekoračenja granice staze. Srpski as je i posle toga u novom krugu uz sjajnu vožnju zabeležio peti rezultat, ali su sudije i to poništile uz isto obrazloženje. Borkovićev tim je podneo žalbu i dostavio video dokaze, ali žalba nije bila usvojena. Na osnovu ovakve odluke vozač NIS Petrol by B3 racing tima u obe trke obezbedio je tek 12. startnu poziciju.

U izuzetno uzbudljivoj prvoj trci srpski as je sjajnom vožnjom sa 12. pozicije pretičući rivale već na polovini trke izbio na šesto mesto, prestigavši zatim Vernea stigao na peto, a onda se samo krug i po pred kraj trke desio incident u kojem je francuski vozač izbacio srpskog asa sa staze na vrlo nesportski način. Još uvek se ne zna da li će Verne biti kažnjen za ovakav potez, ali to svakako ne menja činjenicu da je Dušan Borković ostao bez bodova i bez automobila za drugu trku u Imoli.

„Izuzetno sam razočaran svime što se dešavalo u Imoli. Prvo kvalifikacijama i odlukom sudija da mi se ponište svi krugovi nakon čega sam ozbiljno razmišljao da li uopšte da vozim trke. Nakon toga se Verne tokom cele prve trke ponašao krajnje nesportski, svaku krivinu je skraćivao i udario me četiri puta, pre nego što smo ušli  praktično u završnicu trke, kada je u jednoj krivini išao pravo na mene, iako je imao 3m prostora sa druge strane. Izbacio me je sa staze pri brzini od 200 km/h. Udario me je u zadnji levi točak i polomio letvu volana i tako onemogućio da osvojim bodove u prvoj trci i startujem u drugoj. Izuzetno sam razočaran jer sam opet ostao bez bodova, a realno po pokazanoj brzini sam sve vikende do sada bio u prva tri vozača šampionata“-rekao je Borković vidno neraspoložen zbog svega što se desilo.

Srpski as u generalnom plasmanu zauzima desetu poziciju sa osvojenih 47 bodova.

Deveta i deseta runda takmičenja TCR svetskog šampionata održaće se 5.juna na Salzburgringu.

Izvor: PR saopštenje

Pogledajte još i: