TCR – Tajland, Buriram – Srbija i Borković opet na podijumu

Najbolji je opet bio brz i vešt kada je trebalo. Na izvanredno kreiranom autodromu CHANG u Tajlandu, u Buriramu, održane su 15. i 16. trka serije TCR internacional, od ukupno 22 planirane u tom šampionatu turing automobila.

Po veoma visokoj temperaturi vazduha u Buriramu, od oko 30 stepeni Celzijusa, dok je u kokpitima automobila ta brojka bila i duplo veća, 24  vozača su dali sve od sebe u borbi za pozicije i bodove.

Posle kvalifikacija DUŠAN BORKOVIĆ je na startu prve trke imao 7. mesto a na toj poziciji je prošao kroz cilj. Na osnovu obrnutog rasporeda plasmana u kvalifikacijama u drugoj trci je imao 4. mesto na početku.

Za razliku od prve trke u u kojoj su na podijumu bili PEPE ORIOLA, NEŠ i MORBIDELI i u kojoj je u ogradu udario PETER FULIN (nije povredjen), sve je proteklo bez većih uzbudjenja. Naredni izlazak na 4.4 km. dugačku stazu doneo je pregršt momenata karakterističnih za ovaj dinamičan ali i opasan sport.

GRAČEV je startovao kao prvi, BORKOVIĆ kao četrti, ali je već u prvoj krivini bio treći, da bi tu poziciju brzo izgubio. Potom sledi izletanje najstarijeg učesnika, 48. godišnjeg veterana MORBIDELIJA, koji je posle izlaska iz jedne desne krivine kao strela pojurio ka ogradi, udario svoj automobil i vratio se na stazu sa vidnim oštećenjima, zbog čega je naravno odustao a bezbednosno vozilo se našlo na pisti. Onda je PEPE ORIOLA skrenuo u boks da zameni potpuno raspali pneumatik. BORKOVIĆ je u osmom krugu bio na 6. mestu i činilo se da ima problema i da će još više nazadovati. Ali, u samom finišu trke naš sjajni as je uspeo da se primakne vodećima i da na majstorki način stigne na treću poziciju. Ispred su bili NEŠ i GRAČEV a iza zvanični šampion TCR serije, STEFANO KOMINI. Dizao se dim ispod guma našeg „seata“ pa su navijači visokog Pančevca počeli da strepe za ishod trke. Ipak, sve je proteklo izvanredno. DUŠAN DUCA BORKOVIĆ je opet prikazao majstorsku vožnju, kroz cilj je prošao kao treći i opet se popeo na podijum. Videlo se da je imao težak posao i da mu nije bilo  lako.

Do kraja serije TCR predstoje još tri duple runde. U generalnom plasmanu u vrhu je prava gužva. NEŠ je sada prvi sa 204 boda, PEPE ORIOLA drugi sa 197, a KOMINI treći sa 194. BORKOVIĆ je i dalje osmi.

Izvor: Mojsvetbrzine.rs

U nastavku i PR saopštenje:

Borković na podijumu u Tajlandu

Sjajnom vožnjom na obe trke na stazi „Chang international“ Dušan Borković se u nastavku TCR šampionata popeo na pobedničko postolje i osvojio ukupno 21 bod, šest bodova u prvoj trci za osvojenu sedmu poziciju i 15 bodova za treće mesto u drugoj trci. U ukupnom plasmanu srpski as sada ima 117 bodova i zauzima osmo mesto.

Vozač NIS Petrol by B3 racing tima je u prvoj trci startovao sedmi i odličnom vožnjom tokom cele trke je tu poziciju zadržao do samog cilja i osvojio prvih šest bodova ovog vikenda. Međutim, pravi spektakl je došao u drugoj trci na kojoj je Borković startovao četvrti. Trka je od samog početka bila puna uzbuđenja, pa je tako Morbideli sa devete pozicije izbio na četvrtu, ali ubrzo i izleteo sa staze. Naš as je od samog početka trke prijavljivao ozbiljne probleme sa automobilom od blokade desnog točka, podupravljanja, problema da razvije brzinu na pravcu, a onda su ga dodatno i Komini i Verne prilikom obilaženja oštetili ozbiljnim udarcima. U momentu kada je srpski as posle ova dva udaranja prijavio da ima problem sa kočenjem i skretanjem u desno i kada mu je glavni inžinjer tima savetovao da čuva automobil i pušta sve ispred sebe,  u 11. krugu trke desio se pravi spektakl. Najbolji srpski automobilista je majstorskim potezom obišao čak trojcu automobilista ispred sebe (Kusirija, Kominija i Vernea) i izbio na treću poziciju na kojoj je ostao do kraja trke iako je konstanto prijavljivao pomenute probleme i dodatne vibracije u automobilu.

“Bio je ovo najizazovniji vikend do sada. Ovako teške vremenske uslove nisam nikad doživeo. Jedva se diše od visoke vlažnosti i temperature. Uprkos velikim problemima sa automobilom uspeo sam da završim obe trke, uzmem bodove i  popnem se na pobedničko postolje. Bilo bi neskromno da kažem da nisam zadovoljan jer mi je cilj bio samo da završim trke, s obzirom na sve pehove koje sam imao u prvom delu šampionata. Nadam se da ću azijsku turneju nastaviti u započetom ritmu” –rekao je Borković

Iako je vikend na Tajlandu na kraju bio uspešan, problem koji se po drugi put u sezoni desio je i dalje tu i za sada se ne vidi rešenje.  Automobil na pravcima gubi snagu, Seat sport koji kontroliše motor tvrdi da su i motor i turbo parametri uredu, sa druge strane B3 racing nema uvid u rad motora.  B3 će sa svoje strane dati sve od sebe da čim auto dodje u Singapur  otkriju problem i obezbedi Borkoviću dobar automobil za naredni trkački vikend.

I drugi dan vikenda TCR serije na stazi „Chang International“ obeležila je velika vrućina zbog koje se i publika povukla sa staze u rashlađenje boksove. Mehaničari su jedva izdržali rad ispod kola na betonu,  a neki od vozača  su trke  vozili sa delimično spuštenim prozorima, s obzirom da je temperatura u automobilima dosezala 70. podeljak, dok je vlaga preko 80%.

Tokom trkačkiog vikenda u Buriramu na stazi je bio istaknut  baner „Invest in Serbia“ ,koji je srpski as izdejstvovao od čelnika TCR-a, a koji je stajao i prilikom vikendu u Nemačkoj i Rusiji.

Sledeća runda svetske TCR serije se održava u Singapuru 17.9. i 18.9. zajedno sa F1.

Pogledajte još i: