TCR: Trijumf Gračova ispred Borkovića i Neša

Drugu trku TCR vikenda u Singapuru osvojio je Mihail Gračov ispred Dušana Borkovića i Džejmsa Neša.

Rus je startovao sa pol-pozicije i suvereno vodio trku, na kojoj je sigurnosno vozilo intervenisalo čak dva puta. Njegov plasman ni u jednom trenutku nije bio ugrožen, a ovo mu je četvrta pobeda ove sezone, što je simbolično prikazao lepljenjem slike četvrte rakete na svoj “sivik”.

Vozači su trku startovali pomalo uzdržano, a prvi incident napravio je povratnik u TCR seriju Kevin Glison, koji je napravio grešku i usporio sve vozače iza sebe, na sreću bez udesa.

Gost u TCR Internacionalnoj seriji Loris Hezemans, posle niza problema tokom čitavog vikenda, prvi je odustao u drugoj trci na stazi Marina Bej na početku drugog kruga.

Mladi Mađar Atila Taši bio je raspoložen da se ponovo nađe na podijumu, pa je veoma agresivno napadao Sergeja Afanasjeva. Ta borba se završila izletanjem Rusa u ogradu i oštećenjem na Tašijevom “seatu”. Afanasjev je trku završio odmah u trećem krugu, dok je Taši parkirao u šestom krugu.

Odmah nakon ovog incidenta, a pre intervencije sigurnosnog vozila, Pepe Oriola je pogurao Đanija Morbidelija, koji se održao u trci, ali je za ovaj incident Oriola dobio kaznu da prođe kroz boks.

Iz cele te gužve najviše je profitirao Džejms Neš, koji se našao na trećem mestu. Njemu je do kraja trke za vratom disao Stefano Komini, iza koga su dobru borbu prikazali Žan-Karl Verne i Mato Homola (Homola je završio peti, ispred Vernea).

Komini nije uspeo da pretekne Britanca, pa je Neš sada ponovo vodeći u generalnom plasmanu sa dva poena prednosti u odnosu na Kominija.

Oriolina kazna i trka bez bodova smanjila je panse da se Španac umeša u borbu za titulu, jer sad zaostaje 16 bodova za vodećim.

Morbideli je drugu trku završio na sedmom mestu, osmi je bio Davit Kadžaja, ispred Petera Fulina i Kevina Glisona.

Đordi Oriola je uspeo da završi trku, ali bez osvojenih bodova na 11. mestu.

Dva kruga pre kraja na prvoj krivini su izleteli Galijana i Vi, pa je sigurnosno vozilo ponovo izašlo na stazu. Trka je praktično tako i završena, tek nekoliko desetina metara u trkačkom tempu, uz skraćenje na devet krugova.

Izvor: Serbiaring.com

Borković: Drugo mesto je lep rezultat, mada bih voleo prvu pobedu

Osvojivši drugo mesto na trci 2 na uličnoj stazi Marina bej, Dušan Borković je stigao do šestog ovogodišnjeg podijuma (tri puta drugi, tri puta treći). Zahvaljujući tom rezultatu, on se popeo na sedmu poziciju u generalnom plasmanu, na račun zlosrećnog Sergeja Afanasjeva, koji se u nedeljnom nastupu slupao.

Borković je startovao drugi, sve vreme vožnje skraćene na devet krugova proveo je iza konačnog pobednika Sergeja Afanasjeva u “siviku TCR” i nijednom nije imao priliku da ga ugrozi.

“Drugo mesto je lep rezultat, mada bih više voleo da sam stigao do prve pobede koju jurim”, izjavio je srpski takmičar.

“Međutim, znao sam da ovde u Singapuru na startu imam malo šansi protiv “honde”, a to je ključna faza trke. Ako ostanete ispred, to je na uličnoj stazi velika prednost, još i veća kada je ovako vruće i kada je na stazi samo jedna putanja relativno čista.”

“Pokušao sam da se borim u početnim krugovima, jer sam video da je moj tempo u najmanju ruku isti kao Gračovljev, ali nisam mogao ništa da učinim, pa sam radio na tome da osiguram drugo mesto i klonim se nevolja, pogotovu pošto sam očešao zid na prvom restartu.”

Trka je završena prerano zbog vremenskog limita od 30 minuta, a Borković smatra da su mu dve intervencije sigurnosnog vozila donekle pokvarile ritam i ambicije.
„Malo sam se razočarao zbog ovakvog tempa trke, čestih prekidanja, usporavanja, vremenskog ograničenja. Možda bih imao bolju mogućnost da napadnem Gračova da je bilo drugačije. U svakom slučaju, “honde“ startuju kao rakete naspram “seata“, staza je uzana i zbog zidova kojima je oivičena teško se obilazi, a i temperatura motora znatno raste i dodatno usporava.“

“Morao bih mnogo da rizikujem da sam krenuo da ga obilazim, iako sam imao bolju brzinu od njega. Ali, sve u svemu, bio je ovo izazovan i dobar vikend i nadam se da ću istim tempom nastaviti i u Maleziji za dve nedelje, kako bi ova azijska turneja bila zaokružena samo uspesima.”

Vozač iz Pančeva osvojio je 24 poena u Singapuru, to mu je po uspešnost treći TCR vikend, a u generalnom plasmanu ima 141 bod – 18 manje od Đanija Morbidelija, 3 više od Gračova.

Do kraja sezone TCR Internacionalne serije ostale su još dve azijske runde: najpre ona u Maleziji, početkom oktobra, a potom i trke na legendarnoj uličnoj stazi Makau Guja, koju je Borković propustio kada je nastupao u Svetskom turing šampionatu.

Izvor: Serbiaring.com

Pogledajte još i: