Trogodišnje istraživanje: „plug-in“ hibridi troše 46% manje goriva

Toyota, francuska energetska kompanija EDF i grad i gradska zajednica Strazbura su zvanično okončali trogodišnji projekat primene „plug-in“ hibrida, koji je započeo 27. aprila 2010. u Strazburu. Partneri su objavili konačne rezultate ovog dugoročnog projekta, osmišljenog da sakupi povratne informacije od svakodnevnih korisnika Toyotine „plug-in“ hibridne tehnologije i u isto vreme podstakne razvoj javne infrastrukture za punjenje.

Nakon pređenih 4 miliona kilometara i tri godine, dokazana je efikasnost „plug-in“ hibridne tehnologije. Zaključeno je:

• Potrošnja goriva prosečno je manja za 46% u poređenju sa konvencionalnim benzinskim vozilom slične veličine, uz prosečno punjenje od 1,1 put dnevno.

• Dokazana je direktna veza između frekvencije punjenja i potrošnje goriva: veća frekvencija punjenja vodi do niže potrošnje goriva.

• Studija pokazuje uštedu od 70% goriva, u poređenju sa benzinskim vozilom slične veličine, kada se punjenje obavlja 1,6 puta dnevno. To dovodi do procenjene godišnje uštede od 1.400 EUR.

• Postavljena je odgovarajuća infrastruktura za punjenje sa 145 punjača (uključujući 9 na parkinzima i 12 na javnim površinama.

• 60% punjenja je obavljeno tokom radnog vremena, a 37% kod kuće. Javne stanice za punjenje su dobro prihvaćene od strane korisnika. Redovno punjenje smanjuje emisije CO2 za 10 do 15%.

• Prosečna cena punjenja je 0,30 EUR (svi troškovi uključeni).

Strazbur - konačni zaključci

Prosečno, potrošnja goriva je smanjena za 46%, u poređenju sa benzinskim vozilom slične veličine. Ova značajna ušteda je postignuta uz prosečnu frekvenciju punjenja od 1,1 put dnevno.

U stvari, projekat je dokazao da korisnici koji češće pune vozilo ostvaruju znatno veće uštede u potrošnji goriva od onih koji to čine ređe. Uzmimo za primer korisnika koji vozilo puni 1,6 puta dnevno. Tokom 40% vožnje u hibridnom i 60% u električnom režimu, korisnik ostvaruje uštedu u potrošnji goriva od prosečno 70%, u poređenju sa konvencionalnim benzinskim vozilom slične veličine. To znači uštedu od 7,1 EUR/100 km(1), odnosno 1.400 EUR na godišnjem nivou, uz pretpostavku da automobil godišnje pređe 20.000 km.

Osim manje potrošnje goriva, očigledna je korist po životnu sredinu tokom vožnje u električnom režimu. Emisija CO2 može da se smanji do 61%, u poređenju sa konvencionalnim benzinskim automobilom slične veličine.

Michel Gardel, potpredsednik komunikacije, spoljnih i ekoloških poslova u Toyota Motor Europe je rekao: „Zahvaljujući građanima Strazbura koji su učestvovali u ovom projektu, Toyota je uspela da sakupi veoma korisne podatke koje ćemo koristiti za dalju promociju „plug-in“ hibridne tehnologije. Toyota vidi „plug-in“ hibridnu tehnologiju kao trenutno najbolje dostupno rešenje za ekološku mobilnost i važan korak ka automobilu sa nultim emisijama. Želimo da ovu tehnologiju učinimo još prihvatljivijom za masovnu upotrebu.“

Utisci korisnika

• Korisnici su tokom vremena sve više uživali u iskustvu vožnje. Gdin. Schoenhentz: „Kada ste u gradu i vozite samo na električni pogon, nivo tišine je neverovatan. To je veoma prijatno u urbanom okruženju.“

• Osim na prefinjenost ovog automobila, korisnici su se brzo navikli i na svakodnevno punjenje. Gdin. Duval: „Kad god to mogu i kada je potrebno, ukopčam ga na punjač.“

• Nakon ovog iskustva, neki korisnici su ubeđeni u zrelost ove inovativne „plug-in“ hibridne tehnologije. Gdin. Dietrich: „U početku, bio sam malo zabrinut zbog visoke tehnologije u ovom vozilu i činjenice da je ovo eksperiment. Bili smo znatiželjni da vidimo kako će ovo ispasti na kraju... Ipak, nakon svega nemamo nikakve zamerke!“

• Gdin. Dieudonné je oduševljen ovim projektom i tehnologijom, toliko da sada razmatra kupovinu „plug-in“ hibridnog automobila. „Želimo da nastavimo sa ovim projektom. U početku, to je bila samo proba, ali ovo iskustvo nam je dalo nove ideje za obnovu naše flote. Sada razmatramo uvođenje „plug-in“ vozila u našu flotu. Čak i sam razmišljam da kupim „plug-in“ hibrid za moju porodicu.“

Toyotina „Plug-in“ hibridna tehnologija

„Plug-in“ hibridna vozila nude najbolje od oba načina pogona, kombinujući prednosti električnih i hibridnih vozila. Toyotina „plug-in“ hibridna vozila koriste isti hibridni sistem kao i standardni Prius, ali uz veću bateriju koja može da se puni preko spoljašnje (kućne) utičnice. Vozilo na kratkim i srednjim udaljenostima vozi u električnom režimu (EV), sa nultim emisijama i potpuno bešumno. Na dužim putovanjima, vozilo funkcioniše u hibridnom režimu (HV), koristeći benzinski i električni motor, radi odličnih voznih performansi i manjeg uticaja na životnu sredinu. Nizak trošak vlasništva Prius Plug-in automobila, što je u direktnoj vezi sa ovom hibridnom tehnologijom, takođe je velika prednost.

2012. – komercijalizacija „plug-in“ hibridne tehnologije

Toyota je početkom 2012. u Japanu lansirala Prius Plug-in, nakon čega je usledilo predstavljanje u Severnoj Americi i Evropi. Do danas, prodato je 31.100 „plug-in“ modela, što je 1,5 puta više od broja prodatih Priusa kada je prvobitno predstavljen 2000. godine. Do danas, u Evropi je prodato 4.417 automobila, a prodaja je počela krajem leta 2012.

Između ostalog, rezultati projekta u Strazburu su uzeti u obzir prilikom razvoja komercijalne verzije ovog automobila:

• Autonomija u električnom režimu je povećana za 25%, na 25 km. Ova udaljenost ne samo da je optimalna po pitanju dometa, performansi, odnosa između težine i cene automobila, već takođe predstavlja 80% dnevne vožnje u Evropi.

• Radi lakše upotrebe, omogućeno je prebacivanje između EV i HV režima pritiskom na dugme, što korisnicima omogućava da odaberu električni način rada u gradskom okruženju. Druga prednost koju „plug-in“ nudi kupcima je odsustvo bilo kakve brige vozača, jer se HV režim automatski pali kada se baterija istroši.

• Upotreba kabla za punjenje je olakšana jer je njegova težina smanjena za 26%.

• Konačno, zapremina prtljažnika je povećana za 10%, pa je sada jednaka kao na 3. generaciji Priusa (443 umesto 403 litara).

Najvažnija saznanja u vezi sa infrastrukturom za punjenje

EDF sada ima ključne prednosti u „svetu električne mobilnosti“: on je globalni dobavljač električne energije, sa velikim znanjem o električnoj mreži i optimizaciji celokupne infrastrukture za punjenje.

EDF, uz podršku svoje podružnice „Electricité de Strasbourg“ (ES grupa), je u infrastrukturu za punjenje ugradio najinovativnije uređaje. Jedan od tih uređaja automatski prebacuje vreme punjenja vozila na period jeftinije struje, što smanjuje troškove. Osim toga, servis za nadgledanje preko interneta omogućava korisnicima da se uvere kako trošak punjenja nije prešao 0,30 EUR.

Kako bi sistem bio još lakši za korišćenje, EDF i njegova podružnica Sodetrel su razvili aplikaciju za pametne telefone koja locira stanice za punjenje i proverava da li su slobodne.

Što se tiče procesa punjenja, korisnici su predložili da se stanice za punjenje na poslu ili kod kuće povežu sa automobilom pomoću glavnog kabla. Takođe je potreban pomoćni kabal za povremeno punjenje na javnim stanicama.

Michel Couture, direktor električne mobilnosti u EDF je pozdravio ovu saradnju i zahvalio se za mnoge korisne stvari naučene tokom ovog trogodišnjeg programa: „Prikupljeni podaci omogućavanju EDF-u da uskladi svoju ponudu sa očekivanjima korisnika.“

Grad i gradska zajednica Strazbura

Ovaj trogodišnji projekat, u saradnji sa Toyotom i kompanijom EDF, je omogućio gradskoj zajednici Strazbura da sakupi neophodne informacije o razvoju javne infrastrukture za punjenje. Zbog ovog eksperimenta, električna i „plug-in“ hibridna vozila se postepeno uvode u urbano okruženje. Ugradnja javnih stanica za punjenje smanjila je potencijalnu zabrinutost korisnika, pa je neophodno da postoji paralelno sa privatnim stanicama za punjenje. Ovaj projekat je takođe omogućio bolje razumevanje veze između punjenja vozila i opterećenja električne mreže.

Danas, gradska zajednica Strazbura ide korak dalje sa programom CROME (Cross Border Mobility for Electric Vehicle - mobilnost električnih vozila preko granice). Ugrađene su nove utičnice koje zadovoljavaju evropske standarde, a neke od njih omogućavaju potpuno punjenje za dva sata. Te nove stanice za punjenje moći će da koriste vozači električnih i „plug-in“ hibridnih vozila.

„Širenje mreže mora da bude podsticajno. Izazov sada leži u izgradnji dovoljno guste mreže i brzini punjenja vozila, tako da vozači mogu da odaberu najbolji način transporta u ekološkim vozilima“, rekao je Alain Fontanel, zamenik gradonačelnika Strazbura i potpredsednik finansija, zadužen za električnu mobilnost, u gradskoj zajednici Strazbura.

EDF grupacija

EDF grupacija, jedan od lidera na tržištu energije u Evropi, je integrisana energetska kompanija aktivna na svim poljima: proizvodnja, prenos, distribucija, snabdevanje energijom i trgovina. Ova grupacija je vodeći proizvođač električne energije u Evropi. U Francuskoj, ona ima uglavnom nuklearne elektrane i hidroelektrane gde 95,9% proizvodnje energije ne ispušta emisije CO2. Filijale EDF za prenos i distribuciju u Francuskoj koriste 1.285.000 km niskonaponske i srednjenaponske nadzemne i podzemne električne mreže i oko 100.000 km visokonaponske i veoma visokonaponske mreže. Grupacija dostavlja energiju i usluge do više od 28 miliona korisnika u Francuskoj. Grupacija je ostvarila konsolidovanu prodaju od 72,7 milijardi € u 2012, od čega 46,2% izvan Francuske. EDF se kotira na Pariskoj berzi i član je CAC 30 indeksa.

(1) Kalkulacije zasnovane na ceni benzina od 1,64 EUR/l i ceni električne energije od 0,12 EUR/kWh.

Izvor: Toyota.rs

Pogledajte još i: