Vozili smo BMW modele sa xDrive sistemom pogona

BMW opisuje svoj sistem pogona na sve točkove - xDrive, kao najinteligentniji na tržištu. Mogućnost isprobavanja ovog naprednog pogona u luksuznim i dinamičnim SUV modelima, i to na klizavoj podlozi, sigurno je želja svakog vozača. Kompanija Delta Motors, u saradnji sa BMW Group, pružila nam je priliku koju smo sa zadovoljstvom iskoristili.

Vozili smo BMW modele sa xDrive sistemom pogona (FOTO)

Prema rečima BMW trenera, xDrive je sistem pogona na sve točkove, koji u normalnim uslovima prenosi moment u odnosu 40:60 u korist zadnje osovine. Međutim, u situaciji kada to zahteva podloga, zahvaljujući lamelastoj spojnici između osovina, ovaj odnos se može promeniti, i to za samo 125 milisekundi!

Zanimljivo je, da lamelu ne zatvara hidraulika (uljna pumpa), već servomotor preko aksijalnog ležaja. Kao što smo rekli, primarno se pogoni zadnja osovina, a sa prednjim pogonom sistem je spojen sa jednom osovinom koja vodi duž leve strane menjača. Osovina koja prenosi snagu na mehanizam prednje osovine pokretana je lancem.

U off-road uslovima, na stazi nedaleko od Beograda, imali smo priliku da isprobamo xDrive pogon u modelima BMW X4, X5 i X6. Model X4 se odlično snalazio na uskoj, blatnjavoj stazi sa oštrim krivinama. Zadivio nas je veliki SUV, model X6, koji nam je pokazao, da pored svog lifestyle kakaktera, itekako ima šta da pokaže u terenskim uslovima. I pored toga, što je automobil imao potpuno serijske letnje pneumatike, odlično se snašao po blatu, sitnom i krupnom kamenju.

Vozili smo BMW modele sa xDrive sistemom pogona (FOTO)

 

Iako je težak preko 2 tone, X6 se pokazao kao veoma agilan u ovim uslovima, zahvaljujući odličnom sistemu prenosa snage, koji je slao snagu na točkove koji su imali najbolje prijanjanje. To smo najbolje mogli osetiti i prilikom polaska automobila iz mesta, u uslovima su dva točka unakrsno u kontaktu sa podlogom. X6 je bespogovorno izvršavao sve naše naredbe i ulivao nam poverenje u svakom trenutku. Prava je šteta što X6 nismo isprobali na nekim malo bržim šumskim blatnjavim putevima, gde bi do izražaja došao i aktivni zadnji diferencijal. Staza na kojom smo isprobali terenske mogućnosti ovog kvalitetnog automobila bila je kratka i uska - imali smo osećaj da se X6 tamo oseća kao ajkula u bazenu.

 

Pored vožnje na terenu, BMW modele opremljene xDrive sistemom, isprobali smo i na podlozi kojom se njihovi vlasnici najviše i kreću - na asfaltu. Svakim metrom penjanja na Avalu, BMW X5 nam se sve više zavlačio pod kožu. Volan je hirurški precizan, a oslanjanje nudi kompromis između udobne i sportske vožnje. Naravno, karakter pogonskog sistema, može se menjati preko komande na centralnom tunelu, od potpuno sportskog do komfornog. Na autoputu, ponovo je ulogu primarnog pogona preuzela zadnja osovina, kako bi se smanjila potrošnja.

Srbija je proteklog vikenda bila jedna od 10 evropskih zemalja kroz koju prolazi BMW Generation X roadshow. Posle ovog vrhunskog iskustva i užitka koji su nam pružili BMW modeli sa xDrive sistemom pogona, mnogo nam je jasnije zašto se većina kupaca BMW automobila odlučuje upravo za modele opremljene ovim proaktivnim sistemom

Cenovnik BMW automobila u Srbiji, pogledajte na www.bmw.rs.

 
Vozili smo BMW modele sa xDrive sistemom pogona (FOTO)

 

 

Tekst: Goran Sarić

Foto: Milomir Bošković

 

www.automagazin.rs

Pogledajte još i: