Za 20 godina prodato tri miliona Mercedes Sprintera

Mercedes-Benz Vans slavi važan događaj u uspešnoj životnoj priči Sprintera. Od njegovog lansiranja na tržište 1995. godine, korisnicima je isporučeno tri miliona primeraka ovog “svetskog vozila” u više od 130 zemalja.

Upravo 2015. godina bila je najuspešnija godina za Sprinter u istoriji. U godini njegovog 20. rođendana, prodaja Sprintera porasla je za četiri odsto, na 194.200 vozila, a Mercedes-Benz Vans očekuje dalji rast ukupne potražnje u 2016. Volker Mornhinweg, šef Mercedes-Benz Vans, predao je pre nekoliko dana tromilionitog Sprintera Bernhardu Kibleru, direktoru kamper kombi proizvođača Hymer koji će jubilarno vozilo da pretvori u jedan od svojih premium Hymer ML-T kamper kombija.

“Tri miliona Sprintera u samo 20 godina je znak velikog uspeha”, rekao je Volker Mornhinweg.

Sprinter je osnivač segmenta velikih dostavnih vozila i ostao je vrlo uspešan do danas. Sprinter sa svojih šest proizvodnih pogona u svetu je primer naše strategije rasta.

Sprinter je jedno od najuspešnijih privrednih vozila svih vremena i bestseller u Daimler portfoliu proizvoda. Nakon rekorda u 2015. godini, usledio je obećavajući početak 2016. Potvrđuju to i prodajni rezultati i vodeće pozicije u Nemačkoj, Kini, Južnoj Africi i Argentini. Najvažnija tržišta za Sprinter do sada su u Zapadnoj Evropi, čine zajedno čak 55 odsto prodatih jedinica. SAD su postale drugo najveće pojedinačno tržište za Sprinter, odmah iza Nemačke. U 2015. godini Mercedes-Benz isporučio je 28.600 Sprintera za kupce u SAD – jedanaest odsto više nego u prethodnoj godini (25.800 jedinica).

Uz klasične otvorene i zatvorene verzije Sprinter pruža savršenu bazu za širok i raznolik spektar karoserija, od ambulantih vozila do luksuznih pokretnih kuća.

Rast od preko deset odsto, zabeležen je na nemačkom tržištu u 2015. godini, tako je Sprinter dostigao 28.000 jedinica – ali potencijala i dalje ima. Jedan od važnih partnera na tom putu je i Hymer, sa sedištem u Bad Waldsee u Baden-Wurttembergu. Kompanija, koja je osnovana 1957. godne je evropski lider u kamperskom premium segmentu. Erwin Hymer Group sastoji se od nekoliko brendova vozila i takođe je vodeći u oblasti savetovanja, zakupa, najma, prodaje i postprodaje. Hymer je zvanični Mercedes-Benz partner što znači da kompanija spada u ekskluzivni krug karoserista za koje Mercedes-Benz Vans potvrđuje da zadovoljava visoke standarde u pogledu kvaliteta, prodaje i postprodaje. Hymer se oslanja na Mercedes-Benz Sprinter kao bazno vozilo za svoja premium kamper vozila od 1995. godine, a saradnja ove dve kompanije traje duže od 40 godina.

Hymer ML-T, za koji će jubilarni Sprinter da bude osnova, prvi je delimično integrisani kamper koji će da bude opremljen inovativnom pomoći pri udarima bočnog vetra. Mercedes-Benz je prvi van proizvođač koji ga nudi kao standard, a Hymermobil ML je prvi potpuno integrisani kamper kombi koji će da bude njime opremljen.

Sprinter se proizvedi na šest lokacija u svetu: u Dusseldorfu i Ludwigsfeldeu, Charlestonu u Južnoj Karolini u SAD, glavnom argentinskom gradu Buenos Airesu i, u okviru joint-venture kompanije Fujian Benz Automobili Co. Ltd, u Fuzhou u Kini. Mercedes-Benz Sprinter Classic proizvodi ruski partner GAZ u Nižnjem Novgorodu, 100 km istočno od Moskve.

Mercedes-Benz ulaže 450 miliona evra u modernizaciju obe nemačke fabrike. Nadalje, Dusseldorf će imati centralnu ulogu u Mercedes-Benz Vans proizvodnoj mreži, kao centar kompetencije za svetske proizvodne pogone Sprintera.

Izvor: Netauto.rs

Pogledajte još i: