Zašto ne možete da obavite probnu vožnju?

Da li znate da možete upasti u problem ukoliko poželite da obavite probnu vožnju nekog automobila sa auto placa? U jednom slučaju ukoliko vas zaustavi policija, u drugom (još težem) ukoliko upravljajući tim vozilom doživite saobraćajni udes. Zašto je to tako?

Naime, vozila koja se na auto placevima nalaze u fazi prodaje uglavnom su neregistrovana (što je i logično jer nema smisla da to budu tokom procesa prodaje) a samim tim ne poseduju ni neophodno osiguranje. To znači da bi, ukoliko vas zaustavi tokom probne vožnje, policajac mogao kazniti prekršajno zbog vožnje neregistrovanog vozila dok bi u slučaju udesa to automatski bilo krivično delo za koje zakon predviđa još strožije sankcije.

Ceo problem zapravo nastaje zbog toga što zakon poznaje samo dve mogućnosti registrovanja automobila koje nisu sporne. To su godišnja registracija i probne tablice. U prvoj varijanti automobil može da se registruje isključivo na godinu dana a probne mogu da se izvade na maksimalno 15 dana i dosta koštaju. Korisne su ako kupite automobil pa ga prevozite npr. iz Niša u Novi Sad ali nisu praktične onima kupcima koji pre kupovine žele da isprobaju više automobila, odvezu vozilo u perionicu, servis. Ukoliko to čine oni zapravo svaki put krše zakon. Dakle, ako sada sa auto placa odvezeta automobil na probnu vožnju kršite zakon budući da on nema nijednu vrstu registracije.

Šta je rešenje?

Mnoge evropske zemlje rešile su ovaj problem tako što su omogućile takozvane „prenosive” tablice. Prodavci automobila mogu ih staviti na bilo koje neregistrovano vozilo i prenositi iz jednog vozila u drugo. U tom slučaju moguće je, bez bojazni od kršenja zakona, ići na servisiranje, pranje, farbanje, tehnički pregled, probnu vožnju itd. One se izdaju na ime pravnog lica koje se bavi prodajom vozila.

„Prenosive” tablice naglašeno su drugačije od standardnih kako bi ih saobraćajna policija jasno razlikovala. U dokumentu koji stoji kao trenutna zamena za klasičnu saobraćajnu dozvolu navedena su lica koja imaju pravo da upravljaju vozilima sa „prenosivim tablicama”. Ukoliko je reč o probnoj vožnji od strane potencijalnog kupca, u dokumentaciju u kancelariji i u samom automobilu navedeni su podaci potencijalnog kupca, trajanje probne vožnje, identitet odgovorne osobe koja prati potencijalnog kupca tokom probne vožnje itd.

Na ovaj način olakšano je i trgovcima i kupcima da sarađuju bez bojazni od zakonskih prekršaja.

Suština

Suština je u tome da „prenosive” tablice mogu da se stave na bilo koje neregistrovano vozilo u vlasništvu auto placa, kako bi isto moglo da se vozi u zavisnosti od potrebe – na probnu vožnju, servisiranje, popravku, tehnički pregled.... U zavisnosti od obima delatnosti pravna lica mogu podnositi zahteve za više prenosivih tablica koje se mogu staviti na bilo koje neregistrovano vozilo i prenositi iz jednog vozila u drugo. Njihova cena slična je uobičajnim tablicama ali je premija osiguranja veća zbog specifične obrade i rizika, pošto se polisa ne vodi na određeno vozilo već je univerzalna.

Da li je ovo moguće kod nas?

Ukoliko državni organi shvate značaj uvođenje prenosivih tablica kupoprodaja vozila u Srbiji bila bi znatno olakšana. Regulisanjem ove oblasti nijedan građanin ne bi „upao” u problem zbog toga što ne poznaje zakon ili zato što, strahujući od njega, nije pre kupovine detaljno isprobao vozilo koje ga je posle izneverilo. U zemljama kao što su Austrija, Švajcarska, Nemačka, Hrvatska itd. stvari su već rešene na ovaj način. Dakle neko je to već uradio pre nas, potrebno je samo prilagoditi njihova iskustva.

Preuzeto sa: Polovniautomobili.com

Pogledajte još i: