Osma Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA

Osma Beogradska internacionalna nedelja arhitekture u organizaciji Kulturnog centra Beograda i Društva arhitekata Beograda i suorganizaciji Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Centra za promociju nauke sa temom Razotkrivanje arhitekture, biće održana od 18. aprila do 30. aprila 2013. u Kulturnom centru Beograda, na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u Dečjem kulturnom centru, Francuskom institutu u Srbiji, Muzeju savremene umetnosti i NITEA izložbenom salonu u Beogradu.

Nedelja arhitekture pokrenuta je sa idejom da vrednosti koje stvara i promoviše arhitektura vode ostvarenju boljeg životnog okruženja i kulturnom uzdizanju društva, kao takva ona daje priliku arhitektama odavde i izdaleka da pokažu svoje radove i da govore o različitim društvenim prilikama, naprednim projektantskim razmišljanjima, kvalitetnom građenju i održivom razvoju. Kao i kod drugih poslova, dugoročna posvećenost visokim ciljevima, bez rezultata koji iz rada proizlaze, dovodi neminovno do sumnji i samopreispitivanja, koji lako mogu da prerastu u razočaranje i potištenost, ali isto tako, ukoliko se usmere ka razotkrivanju grešaka u pređašnjim uverenjima i postupcima, mogu da unaprede odnos prema uvek neugodnoj stvarnosti. BINA organizuje različite izložbe, predavanja, tribine, radionice, šetnje kroz grad – pokušavajući da iskustvo manifestacije za posetioca postane novi doživljaj i nova percepcija arhitektonskog stvaralaštva.

Program je koncipiran tako da obuhvata gostujuće izložbe i predavanja domaćih i inostranih stručnjaka. Izložba Re–arhitektura Paviljona Arsenal u Francuskom institutu u Srbiji, predstavlja izložbu projekata petnaest evropskih agencija koje utiču na razvoj evropskih metropola. Trideset predstavljenih projekata, prikazanih u različitim fazama koncepcije, opisuju sve faze projekta, od narudžbe, preko istraživanja, do realizacije. Pored panoa sa projektima, na izložbi će biti predstavljeni video-radovi koji ilustruju pomenute procese.

U Kulturnom centru Beograda biće predstavljeno sedam izložbi sa raznovrsnim temama. U Galeriji Podroom biće prikazana multimedijalna instalacija autora Elke Krasni i Davida Beržea pod nazivom Le Korbizjeovo reORIJENTisano putovanje, 1911–2011. Vizuelni umetnik David Berže i kustoskinja Elke Krasni odabrali su pet gradova: Atinu, Beograd, Istanbul, Rim i Beč, koji su bili deo prvobitne Korbizjeove ture, kao početne tačke urbanističkog istraživačkog procesa.

Video-instalacija koja ima za cilj da nizom kratkih dokumentarnih filmova pokaže presek arhitektonske prakse u Sloveniji, Nova slovenačka arhitektura, autora Damira Kovačića biće izložena u Likovnoj galeriji.

Izložba fotografija OkO grada, autora Dragana Kujundžića i Željka Šafara iz Asocijacije fotografskih autora, biće održana u Galeriji Artget.

Instalacije Nevidljivi gradovi studenata doktorskih studija Departmana za arhitekturu Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, pod mentorstvom Jelene Todorović, biće postavljene u POP-UP prostoru. Inspirisana delom ˛˛Nevidljivi gradoviʾʾ čuvenog italijanskog književnika Itala Kalvina, ova izložba maketa gradova predstavlja prostorno i kreativno istraživanje poimanja graničnog prostora u književnosti.

U foajeu Dvorane Kulturnog centra biće prikazana Prateća izložba Balkanske konferencije arhitekata. Instalacija BINA#13 autora Borisa Jakovljevića i Milice Jevtović u organizaciji Fakulteta za umetnost i dizajn, Univerzitet Megatrend, biće postavljena na Platou ispred Kulturnog centra Beograda.

Na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, dve izložbe će prikazati mnoga značajna ostvarenja i autore moderne arhitekture u Srbiji: Pedeset objekata moderne Niša, od 1930. do 1970, autora Aleksandra Kekovića, i izložba u organizaciji Do.co.mo.mo. Srbija – Savremena arhitektura: Modernizam u Srbiji, studenata prve godine diplomskih akademskih studija master 2010/11. Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u okviru izbornog predmeta Savremena arhitektura: Modernizam u Srbiji kojim je rukovodila prof. dr Ljiljana Blagojević.

U izložbenom salonu NITEA, na Izložbi minijatura stolica muzeja Vitra design, 100 klasika: Stolice koje imaju svoje mesto u istoriji, biće prikazana jedna od najznačajnijih i najzanimljivijih kolekcija tog jedinstvenog muzeja. Kolekcija minijatura stolica sadrži 100 klasika – stotinu stolica koje su obeležile proizvodnju nameštaja u dva veka, od 1850. do 1990. godine.

Program izložbi pratiće serije predavanja koje razmatraju tematiku razotkrivanja arhitekture. Posebni gosti iz inostranstva – Šoej Šigemacu iz studija OMA (SAD) i Volf Priks iz biroa KOOP HIMELB(L)AU iz Austrije – održaće predavanja na Arhitektonskom fakultetu.

Tribinu posvećenu budućem tretmanu kompleksa Generalštaba, na kojoj će se osvetliti iskustva rekonstrukcije objekata modernog doba u Evropi i SAD s ciljem da se sagledaju mogućnosti obnove najimpozantnijeg dela Nikole Dobrovića, vodiće moderator Tanja Damljanović.

BINA, kao i svake godine, organizuje izložbu na kojoj se prikazuju nagrađeni radovi, kao i izložbu na kojoj se prikazuju radovi sa arhitektonskih i urbanističkih konkursa iz prethodne godine Godišnje nagrade za arhitekturu i Arhitektonski i urbanistički konkursi u POP-UP prostoru. Nakon Svečane dodele nagrada Društva arhitekata Beograda u subotu, 20. aprila 2013, u Galeriji Artget, Milenija i Darko Marušić će održati predavanje o svom arhitektonskom opusu. Tema predavanja je promišljanje arhitekture u procesu nastajanja.

Specijalni događaj ove godine predstavlja UIA Region 2 – Balkanska konferencija arhitekata, u organizaciji Udruženja arhitekata Srbije i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Balkanska konferencija arhitekata je međunarodna platforma za povezivanje arhitekta i arhitektonskih organizacija iz balkanskih zemalja pod rukovodstvom organizacije UIA Region 2. Tema Balkanske konferencije arhitekata 2013 je značaj arhitekture.

Posebni program posvećen je predstavljanju projekta Urbani inkubator Beograd – Savamala: Preporod gradske četvrti, u organizaciji Gete instituta u Beogradu, i predstavljanju Letnje škole arhitekture u Petnici Priručnik za priručnik i internet platforme Poligon Rotor.

BINA šetnje kroz arhitekturu jedan su od najposećenijih događaja Nedelje arhitekture i predstavljaju stručna tematska vođenja zainteresovanih posetilaca kroz jedno novo iskustvo percepcije grada. Neke od šetnji ove godine su: Arhitektura i Vojska, Savske obale i ono što ih spaja, Tajne Beograda, Secesija u Beogradu, Ja sam Beograđanin, Novi pogled na Novi Beograd.

Programi koje organizuje BINA imaju i edukativni, i zabavni karakter. Tako će studenti i oni najmlađi moći više da saznaju o arhitekturi na stručno vođenim radionicama: Zemljana arhitektura, Scenografija grada, Šest urbanih šešira, Animirana arhitektura, Pet kilometara za 2 minuta, KCB radionica i Budi i ti arhitekta. Sanjaj i probaj.

BINA ne bi bila moguća bez stalnih pokrovitelja i mnogobrojnih partnera, Skupštine grada Beograda, Inženjerske komore Srbije, Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije, Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda, Turističke organizacije Beograda, Univerziteta Megatrend – Fakulteta za umetnost i dizajn, Dečjeg kulturnog centra, Opštine Savski venac, Francuskog instituta u Srbiji, Austrijskog kulturnog foruma, kao i mnogih drugih. Veliki broj programa osmišljen je u saradnji sa kolegama iz udruženja Distrikt 6, Do.co.mo.mo. Srbija, Proces edukativna arhitektura.

Pogledajte još i: