Počela turističko-vinska fešta na Beogradskom sajmu

 Uz atraktivan kulturno-zabavni program i u prisustvu velikog broja gostiju, posetilaca i učesnika, na Beogradskom sajmu počele su četiri manifestacije - 35. Međunarodni sajam turizma, 9. Međunarodni sajam hotelsko ugostiteljske opreme HORECA, 8. Sajam suvenira „Posetite Srbiju“ i 4. Međunarodni sajam vina BEOWINE. Više od hiljadu izlagača iz 46 zemalja prezentovaće svoju ponudu sve do nedelje, 24. februara.

Govoreći na ceremoniji svečanog otvaranja Bratislav Petković, ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije, naglasio je da su spomenici kulture širom Srbije veliki turistički potencijal kojim se predstavljamo:

– Srbija ima veliko kulturno nasleđe koje se proteže od samog osvita civilizacije, Vinče i Lepenskog vira, preko rimske civilizacije i srpsko-vizantijskog srednjevekovnog nasleđa, do novih monumentalnih tvrđava i znamenitosti. Ove godine se obeležava i 17 vekova od donošenja Milanskog edikta, što je za Srbiju izuzetna prilika da širokoj javnosti prikaže bogato rimsko nasleđe koje poseduje.

img_4222_mPredsednik Evropske asocijacije turističkih agencija i turoperatora – ECTAA, Boris Žgomba, rekao je da je turizam veoma značajna privredna grana, koja u zemljama EU ostvaruje između pet i 25 odsto bruto nacionalnog dohotka, a da se samo kroz dolaske u EU ostvaruje 350 milijardi evra prometa. Ovi podaci govore i o značaju beogradskog Sajma turizma, čiji organizatori već godinama ulažu ogromne napore da on bude jedan od najvećih i najznačajnijih regionalnih sajmova.

Kao predstavnica Nemačke, ovogodišnje zemlje partnera, na svečanom otvaranju govorila je Petra Herdorfer, generalni sekretar Turističke organizacije Nemačke:

– Za godinu dana, od našeg prvog nastupa u Beogradu, razvijeni su i sprovedeni u delo brojni projekti Turističke organizacije Nemačke. U tom periodu Nemačku je iz šest zemalja ovog regiona posetilo 1,7 miliona turista, što pokazuje da smo prošle godine s razlogom otvorili regionalno predstavništvo u centru Beograda. Naše partnerstvo je šire od ove manifestacije, ono je simbol prijateljstva dve zemlje i čitavog regiona. Turizam spaja narode različitih zemalja, učvršćuje veze, a to je upravo ono što želimo da promovišemo.

img_4238_mPredstavnica Turističke organizacije Nemačke je ukratko predstavila i svoju zemlju:

– Nemačka je poznata kao zemlja koja ima razvijenu industriju, posebno automobilsku, zatim kao destinacija za poslovni turizam, ali ona ima razne mogućnosti i za ostale vrste turizma – Nemačka ima prelepe gradove, nacionalnu kuhinju, umetnost, kulturu, sve ono što nudi i Srbija, kao zemlja domaćin. Nemačka je multikulturalna zemlja sa sjajnom infrastrukturom, zemlja dobrih domaćina, koja želi da upozna nove ljude i stekne nove prijatelje.

Međunarodni sajam turizma svečano je proglasio otvorenim Goran Petković, državni sekretar za turizam u Ministarstvu finansija i privrede:

– Sajam turizma je vodeći regionalni sajam i idealno mesto za susret poslovnih ljudi. Ova manifestacija treba da prenese poruku da je Srbija aktivna u međunarodnim organizacijama i zainteresovana za sve oblike saradne širom sveta. Nemačka, naš ovogodišnji partner, odabrala je kulturu kao svoju promotivnu temu u 2013. godini, a to se uklapa i sa turističkom ponudom Srbije.

Izvor: www.beogradskisajamturizma.rs

Pogledajte još i: