Šta sve treba da znate pre nego što se upustite u proputovanje Evropom

Najbolji način da zaista doživite jednu zemlju jeste da se upustite u obilazak kolima i vidite svaki njen ugao. Ništa ne može da se poredi sa odličnim putevim i prelepim pejzažima uz zvuk motora na otvorenom drumu. Ipak, ukoliko nikada niste vozili van granica, postoji dosta stvari o kojima morate da povedete računa. Neke od njih zahtevaju detaljno spremanje pre samog puta pa je potrebno krenuti na put spreman za najveću avanturu vašeg života.

Priprema pre puta

Prva stvar koju treba da uradite jeste da napravite detaljan plan gradova koje želite da posetite ili barem nekoliko prvih kako biste organizovali vožnju. Takođe, uplatite smeštaj za prvi deo puta kako biste bili sigurni da ćete imati gde da spavate. Ovo će vam dati osećaj sigurnosti ali će i olakšati prve dane odmora koje treba da iskoristite za opuštanje i uživanje. Kako ne biste bili umorni tokom vožnje, krenite na vreme i pravite dosta pauza pa vodite računa o ovome dok budete pravili raspored. Ako obilazite više gradova u kratkom vremenskom periodu, uvek prespavajte još jednu noć pa krenite dalje rano ujutru. To će vam dati vremena da se odmorite i nastavite dalje sveži i odmorni.

Osigurajte se

Uplatite zdravstveno osiguranje i dobro se raspitajte šta treba da radite ukoliko se nešto desi. Iako ste uvereni da se ništa neće dogoditi, bolje je biti siguran nego se kasnije brinuti oko enormno velikih bolničkih računa zbog sitne povrede.

Pored vas, osigurajte i auto i raspitajte se o kratkotrajnim varijantama kasko osiguranja koji će vam omogućiti iste uslove kao i redovan godišnji kasko. Većina ljudi ne zna za prednosti dodatnog osiguranja te se konsultujte sa osiguravajućom kućom kako biste pronašli pravi tip za vaš auto i putovanje koje planirate.

Popravite znanje jezika

Tokom putovanja bićete prepušteni raznim vidovima snalaženja i neće uvek biti jednostavno snaći se sa mapama koje ne rade bez interneta. Zato je važno da se rešite straha od razgovora sa strancima i upotrebe drugog jezika. Kako biste se što bolje spremili za razgovore, pronađite kurs engleskog jezika na popustu i na vreme krenite sa pripremama. Vladanje jezika će vam biti od koristi tokom celog puta jer ćete na svakom koraku morati da govorite, bilo da naručujete hranu, kupujete suvenire ili želite da proverite najbolja mesta za obilazak.

Vožnja u Evropi

Prva stvar koju ćete primetiti čim pređete granicu je kvalitet puteva i umreženost auto-puteva koji prolaze kroz sve gradove. Ovo će vam dati mogućnost da do bilo kod dela odlučite da idete, možete da se vozite auto-putem i tako sačuvate svoj auto. Izuzetak u vožnji predstavljaju zemlje u kojima se vozi na levoj strani puta - Gibraltar, Kipar i Velika Britanija - pa je potrebno držati se jednostavnog pravila da vozač uvek mora da bude bliži srednjoj liniji kolovoza. Raspitajte se da li vam je potrebna međunarodna dozvola jer su kazne u inostranstvu mnogo veće od onih na koje smo navikli. Takođe, proverite ograničenja brzine kako biste izbegli kazne.

Ne upadajte u turističke zamke

Gotovo svaki kraj Evrope koji je zanimljiv turistima ima problema sa džeparošima i ne postoji način da se izbore sa najčešćim turističkim zamkama. Ono što vi možete da uradite jeste da svoje lične stvari uvek držite blizu sebe, pogotovo u javnom prevozu, muzejima i na otvorenom prostoru u gužvi. Naivni prolaznik koji vas zamoli za pomoć će vam izvaditi novčanik za sekund, a da vi nećete stići da primetite. Lopovi idu i korak dalje te ih tako možete zateći u policijskoj uniformi kako od vas traže podatke ili vam pišu kaznu uz napomenu da je možete platiti kod njih po povoljnijoj tarifi.

Proputovanje bilo kojom zemljom će vam zaista promeniti život i postati jedna od najboljih uspomena. Kako biste ga učinili nezaboravnim, spremite se na vreme i uživajte u svemu što će vam ono done

Pogledajte još i: