40. Dakar reli 2018. – Preko 500 učesnika u 335 vozila

Počeo je najveći, najpoznatiji, najčuveniji i najteži auto moto maraton na svetu – jubilarni DAKAR RELI, koji je pre 40 godina, 26. decembra 1978. godine startovao sa trga Trokadero u Parizu.

Ukupno 182 vozila su tada krenula ka cilju, u afričkoj državi SENEGAL i gradu DAKAR. Tako je ostvarena ideja Francuza TIJERI SABINA, želja da priredi najveći maraton na svetu a sve u čast momenta kada je zalutao a potom igrom sreće spašen na jednom takodje pustinjskom maratonu u Africi. TIJERI SABIN je igrom sudbine poginuo 1986. godine, u trenucima kada je DAKAR RELI doživeo svoj OSMI rodjendan i kada je već tada postao posebno poznat i popularan medju sportskim vozačima ali i avanturistima iz sveta poznatih, medju pevačima, glumcima….muškarcima…ali i ženama (na 23. DAKAR RELIJU 2001. godine pobedila je u klasi automobila Nemica Juta Klajnšmit, sa „micubiši pajerom“).

Posle eto toliko godina, na pragu svog 40. nastanka o DAKAR RELIJU i njegovim herojima je napisano hiljade tekstova a objavljeno je i više knjiga. Voziti kroz pustinje, teško prohodnim terenima, biti na tropskim vrućinama, doživljavati i trenutke opasne po život a sve u želji da se stigne na cilj i da se pobede strah, umor, da se dokaže da i najteže prepreke mogu biti savladane – bili su izazovi za baš nezamislivo veliki broj učesnika. Prelaskom iz Afrike u Južnu Ameriku, posle čak 39 maratona po Sahari, došlo se do novih i po mnogima još težih terena, do visokih Anda, do Atakama pustinje, do velikih razlika u temperaturi, do pravih kamenolomo  i opasnih provalija.

Jubilarni 40. DAKAR RELI je okupio preko 500 učesnika – takmičara, u 335 vozila. Danas se na startu u LIMI, glavnom gradu Perua, na obali Tihog okeana, našlo 139 motocikala, 49 kvadova, 11 bagi vozila u kategoriji SxS, 92 automobila i 44 kamiona.

Ovaj DAKAR RELI će naravno biti vrlo sličan proteklim maratonskim predstavama u Južnoj Americi. Prvi deo je ispunjen peščanim dinama medju kojima su i one koje liče na planine i preko kojih će preći samo oni najveštiji i najsrećniji. Pored pravih svetskih reli zvezda kao što su vozači auto tima PEŽO, Peterhansel, Sajnc, Leb i Depre, zatim pored vozača TOJOTE, Nasera Al Atijaha i De Vilijera, potom asova MINIJA , Nani Rome i Mike Hirvonena, naći će se i najhrabriji i neustrašivi virtuozi sa motociklima, mladi SANDERLEND i PRAJS (fabrički vozači firme KTM koja već 16 godina za redom pobedjuje u klasi motocikala), članovi elitne klase fabričkih vozača kojih ima oko 30 a medju njima će najviše biti i onih istinskih zavisnika od adrenalina i ljudi koji ne priznaju da je nešto nemoguće – to su privatnici, iskusni ali i početnici, rešeni da ispitaju svoje mogućnosti na dva točka, na stazi dugačkoj preko 8000 kilometara, van puteva. Ima ih ovoga puta oko 100!!!

Ono po čemu je DAKAR RELI posebno karakterističan i težak jesu SKRIVENE TAČKE, takozvani ČEK POINTI, koji se prema propozicijama moraju pronaći uz pomoć GPS uredjaja, a prikazuju se vozaču tek kada im se približe na 200 metara. Ne otkrivanje i ne registrovanje tih tačaka više od tri puta dovodi do diskvalifikacije. Na celoj stazi ima ih preko 800.

DAKAR RELI 2018. privukao je i 11 žena učesnika. Medju njima je svakako ubedljivo najbolja 32. Špankinja LAJA SANC, fabrički vozač KTM-a i devojka koja je na DAKAR RELIJU zabeležila 9. mesto u generalnom plasmanu. Žene su ove godine u svim kategorijama sem u klasi kamiona. Najmladji učesnik je Ivan Agustin iz Argentine, u klasi motocikala i ima samo 19 godine. Nasuprot njemu je potpuno legendarni Japanac ŠUGAVARA (31.5.1941.), vozač kamiona „hino“, KOJI JE ČAK 34 PUTA UČESTVOVAO NA DAKAR RELIJU i ima 77 godina…zaista neverovatno.

SRBIJU opet predstavlja nesalomivi i neverovatni GABOR SAGMAJSTER,  hrabri 46. godišnji motociklista iz Subotice, višestruki državni prvak u moto krosu i vozač kojeg već dobro poznaju učesnici najvećeg svetskog maratona. Njemu ne smeta preterano njegova korpulencija i što ga svi vozači zovu „BIG MEN“. SAGMAJSTERU je ovo već 11. DAKAR RELI i mora se naglasiti da je naš šampion totalni privatnik, da je u klasi MARATON i da je čak SEDAM puta stigao na cilj. On je u svojoj klasi visoko plasiran, negde izmedju OSMOG i PETNAESTOG mesta. Jedini je iz SRBIJE koji je uspeo da završi DAKAR MARATON.

DAKAR RELI 2018. je počeo. Prve etape valja preći rutinski i pametno jer istinski izazovi dolaze kasnije a ko će pobediti videćemo….na DAKAR RELIJU kao što je uvek govorio GABOR SAGMAJSTER – „ništa nije sugurno i najvažnije je imati puno sreće“.

Izvor: Mojsvetbrzine.rs

Pogledajte još i: