Berman ispisao istoriju osvajanjem ADAC Formel 4 šampionata sponzorisanog od strane Abartha

• Nakon osvajanja titule u Italiji, Oliver Berman je takođe postao šampion ADAC Formel 4 prvenstva sponzorisanog od strane brenda Abarth. Istorijska dvostruka titula u Formuli 4.
• U tri trke na Nirburgringu su pobedili Tramnic, Berman i Bedrin.
• Van Amersfoort Racing je osvojio timsku titulu.

Oliver Bearman (GBR – Van Amersfoort Racing) je ispisao istoriju u Formuli 4. Prvi put od 2014. – godine kada je debitovala serija koju je želela Međunarodna automobilska federacija (FIA) – jedan vozač je uspeo da osvoji titule i u Italiji i Nemačkoj tokom iste sezone.

U finalnoj rundi sezone na stazi Nirburgring, Britanac je završio peti u 1. trci. Nakon kontakta sa svojim direktnim rivalom za titulu Timom Tramnicom (GER – US Racing), Berman ga je poslao nazad u pit-stop da zameni nos svog bolida Tatuus F4 T014, koga pokreće motor Abarth 1.4 T-Jet engine, blisko srodnan standardnoj verziji. U 2. trci, Berman je ostvario šesti uspeh u sezoni, što je povećalo njegovo vođstvo nad Tramnicom na 21 poen, koji je četvrti prošao kroz cilj na kišovitom Nirburgringu. U 3. trci, kontakt između Tramnica i Dufeka odmah na početku je značilo da titula momentalno ide u ruke Britanca, koji se borio za podijum do kraja, i zadovoljio se četvrtim mestom, što mu je donelo titulu.

„Veoma sam srećan“, rekao je osvajač F4 šampionata Nemačke, „sezona je bila fantastična. Imao sam šansu da pobedim u zadnjoj trci i pokušao sam, iako nisam hteo da previše rizikujem. Nikad nisam ni sanjao da bi mogao da osvojim šampionate i Nemačke i Italije, protiv veoma jakih vozača. Borba sa Timom je bila veoma uzbudljiva, i nakon 1. trke, znao sam da moram da dam sve od sebe da osvojim šampionat. Sada je vreme da mislim na budućnost. Naravno, moj san je Formula 1, ali korak po korak, ići do vrha iz godine u godinu“.

U 1. trci, zajedno sa Tramnicom, Džošua Dafek (SUI – Van Amersfoort Racing) i Vlad Lomko (RUS – US Racing) su osvojili mesto na podijumu, dok je Aleks Dan (IRL – US Racing) trijumfovao među rukijima. U 2. trci, pored Bermana na podijumu su stajali i Luk Brauning (GBR – US Racing) i Džošua Dufek, dok je Robert de Han (NDL – Van Amersfoort Racing) pobedio među rukijima u svojoj prvoj trci na šampionatu u Nemačkoj. U 3. trci, Nikita Bedrin (RUS – Van Amersfoort Racing) je bio ispred Viktora Bernijea (FCA – R-Ace GP) i Luk Brauninga.

U timskoj tituli, Van Amersfoort Racing je potvrdio titulu šampiona, ponavljajući uspeh iz 2020. i osvajajući duplu titulu, nakon pobede u F4 šampionatu Italije, koje je takođe sponzorisano od strane brenda Abarth i sertifikovano od strane FIA.

Konačno rangiranje za ADAC Formel 4 šampionat sponzorisan od strane brenda Abarth: 1. Oliver Berman (GBR, Van Amersfoort Racing), 295; 2. Tim Tramnic (GER, US Racing), 269; 3. Luk Brauning (GBR, US Racing), 220; 4. Viktor Bernije (FRA, R-ACE GP), 167; 5. Nikita Bedrin (RUS, Van Amersfoort Racing), 147.

PR saopštenje

Pogledajte još i: