Bez Vesnića u Šampionatu Srbije 2013

Kriza u domaćem sportu najviše se osetila tamo gde je realno potrebno i najviše novca za učestvovanje te najjača klasa, E1-2000ccm, i pored šampionata otvorenog tipa zbog manjka takmičara u sezoni 2012 nije ni proglašena. Milovan Vesnić ovoga puta morao se zadovoljiti „samo“ titulom regionalnog prvaka gde istini za volju nije bilo ništa bolje stanje i pored silnih najava tokom predhodne zime. Tišina koja vlada pred ovu sezonu dovoljno je upozorenje. To je samo jedan od razloga zbog koga se Vesnić nakon deset godina vraća na evropsku automobilističku scenu.

 

U razgovoru za GonzaRacing portal i emisiju ABS Show dvostruki pobednik FIA KUP-a bezbednost na putevima i nosilac priznanja Dijamantska Kaciga AMSS kaže – „Jedno je sigurno, što se tiče sezone 2013 definitivno neću učestvovati u domaćem šampionatu. Razloga ima više a glavni je naravno stanje u sportu, dva saveza i degradiran šampionat. Pod hitno se nešto mora uraditi, bilo da je reč o ujedinjenju saveza, ukidanju klasa ili čak pojedinih disciplina. Dosta zemalja EU npr nema kružne šampionate pa koji je onda razlog da mi po svaku cenu moramo imati sve tri discipline od kojih pojedine više ne zaslužuju naziv šampionat. Sport se mora omasoviti i publika vratiti na staze. Rešenje je možda napraviti samo dve jake klase. Dok se tako nešto ne desi ja sigurno neću biti deo domaćeg šampionata.“

Kao jedno od rešenja Vesnić vidi kroz regionalizaciju i stvaranje još jačeg KUP-a - „Priča regionalnog KUP-a započeta pre dve godine je dobra zamisao ali i tu ima dosta problema. Prošle godine smo bili svedoci da je npr Crna Gora totalno podbacila i organizaciono i takmičarski. To prestaje da bude stvar samo saveza već se u rešavanje problema moraju uključiti i državne institucije koje bi podržale ceo projekat.“ – izjavio je Vesnić.

Profesionalnost tima Vesnić dobro je poznata na našim prostorima. Ozbiljne trke u Evropi zahtevaju i ozbiljne pripreme pa je stara Opel Vectra već u procesu prilagođenju FIA propisima, pre svega onih koji se tiču maksimalne dozvoljene težine – „Automobil pripremam za kružni šampionat jer za ovu disciplinu imam najviše iskustva koje sam stekao i tokom četiri godine nastupa u Evropi u prestižnom Renaul Clio V6 CUP-u kada su mi konkurenti bili sadašnji nosioci dosta svetskih šampionskih titula. Ipak ovo će za mene biti jedna nova priča ali očekujem dobre rezultate. Za nekih 20-tak dana sazvaću konferenciju za novinare na kojoj ću predstaviti svoj projekat i verujem da ćete tokom letnjih meseci imati razloga da ljubitelje automobilizma obaveštavate o lepim stvarima.“ – završava svoju izjavu Milovan Vesnić koji će konačno celu sezonu provesti na evropskim stazama gde mu je realno odavno i mesto.

Kompletan razgovor sa Vesnićem pogledajte uskoro u TV emisiji ABS Show.



izvor:www.gonazaracing.com

Pogledajte još i: