BMW X3 treće generacije

Druga generacija ovog modela je predstavljena 2010. godine i donela je najbolji enterijer i dimenzije prtljažnog prostora te najvišu mnogostranost u klasi. Sada nam stiže potpuno novi BMW X3 koji ponovo donosi lidersku poziciju u segmentu.

Ovaj model donosi novu generaciju dizel motora koji razvijaju više snage uz manju potrošnju goriva, donosi unapređene dinamičke performanse i smanjuje emisiju štetnih gasova.

Dizajn enterijera i eksterijera ovog modela donose stilsku reviziju i takođe unapređuju praktičnost vozila sa rešenjima detalja koji odgovaraju potrebama kupaca. Novi BMW X3 je dostupan od početka svoje dostupnosti sa izborom četiri dizel i tri benzinska motora opsega od 150 do 313ks snage.

Jedinice sa BMW TwinPower Turbo tehnologijom garantuju odlične performanse u kombinaciji sa niskom potrošnjom goriva i sve su usaglašene sa euro6 propisima vezanim za emisije štetnih gasova. Istovremeno, snaga motora kod X3 xDriove20d modela koji karakteriše potrošnja goriva u kombinovanim uslovima eksploatacije od 5.0 do 5.4L/100km u zavisnosti od transmisije i sa emisijom CO2 od 131-141g/km je porasla sa 184ks na 190ks.

Ovaj model poseduje 2.0L dizel motor kojem je ovo globalna premijera i koji postavlja standarde u svojoj klasi. Sličnih performansi je i BMW X3 sDrive18d koji karakteriše potrošnja od 4.75.1L/100km uz emisiju od 124-134g/km ali ovaj model poseduje klasični sistem pogona na zadnje točkove i manuelnu transmisiju.

Vodeći modeli u segmentu su BMW X3 xDrive 28i sa potrošnjom goriva od 7.0-7.4L/100km u kombinovanim uslovima eksploatacije i emisijom CO2 od 162-172 g/km koji razvija 245ks snage i BMW X3 xDrive 35i koji prosečno troši 8.3L/100km uz emisiju CO2 od 193 g/km ali sa čak 306ks snage. Pored pomenutog .20L dizel motora u okviru BMW X3 modela kao vodeća dizel varijanta je dostupan 3.0L linijski šestocilindarski motor koji je dostupan u okviru X3 xDrive30d modela i koji karakteriše potrošnja od 5.76.1L/100km u kombinovanim uslovima eksploatacije uz emisiju CO2 od 139149g/km.

Ovaj model razvija 258ks snage i generiše maksimalni obrtni momenat od čak 560Nm. Isti motor se ugrađuje i u X3 xDrive35d model pri čemu ova model karakteriše nešto veća potrošnja od 6.0L/100km i emisija od 157g/km.

Zauzvrat, ovaj motor razvija čak 313ks snage i 630Nm obrtnog momenta pri čemu je i dalje ekonomičniji od vodećih modela prethodne generacije, a nudi više snage i veći momenat. Kupci koji se odluče za novi BMW X3 sa benzinskim motorom mogu da biraju između xDrive inteligentnog sistema pogona na sva četiri točka i klasičnog sDrive sistema pogona na zadnje točkove.

Model 18d je dostupan samo u sDrive formi, dok svi ostali modeli dolaze sa xDrive pogonom kao standardom. Ovaj sistem nudi optimalnu vučnu silu, zatim distribuciju snage u zavisnosti od uslova puta kao i dodatno unapređenu dinamiku i bezbednost vožnje. U okviru modela opremljenih xDrive sistemom, novi xDrive prikaz statusa sa trodimenzionom grafikom u okviru Control Dispaly ekrana vozača informiše o ponašanju karoserije.

U zavisnosti od odabranog pogonskog agregata kupci novog BMW X3 modela mogu da se odluče za sportsku, preciznu šestostepenu manuelnu transmisiju ili visokoefektivnu osmostepenu automatsku transmisiju koja takođe omogućava vozaču da menja stepene prenosa koristeći poluge na točku upravljača.

Vozilo je takođe opremljeno BMW EfficientDynamics paketom koji je u suštini skup tehnologija koje osiguravaju zadovoljstvo vožnje uz impresivnu ekonomičnost i niske emisije CO2. Vozila karakterišu najnovije generacije Auto Start-Stop tehnologije, sistema za regeneraciju energije kočenja, indikator optimalnog stepena prenosa. U okviru ConnectedDrive sistema je dostupan i navigacioni sistem, iDrive kontroler sa integrisanim touchpadom.

Touchpad omogućava vozaču ili putnicima da koriste prste da bi pisali slova za unos teksta, destinaciju koju unosite u navigaciju na primer. Još jedan značajan dodatak ovog modela je Head Up ekran koji projektuje važne informacije za vožnju i prikaze sistema za pomoć vozaču u vozačevo vidno polje. Među dodatnim sistemima koji su tu da unapređe bezbednost je sistem koji pomaže vozaču ako vozač voizla koje dolazi ususret nije isključio duga svetla, a tu je i sistem koji će vozača upozoriti ako je počeo da napušta svoju traku, kao i preventivni sistem za zaštitu od pešaka i Active Cruise Control funkcija sa Start&Stop opcijom.

foto © BMW

Izvor:moto.rs
 

Pogledajte još i: