BORKOVIĆ ŠESTI U MAROKU

Srpski automobilista Dušan Borković u svom Chevrolet Cruze #98 automobilu nadmašio je sva očekivanja i na svom debitantskom nastupu u WTCC (Svetskom šampionatu turing automobila) u Maroku zasenio i neka od najvećih imena svetskog automobilizma. Nakon briljantnih nastupa u kvalifikacijama, u kojima je zauzeo peto mesto i osvojio prvi bod u sezoni, Borković je već na prvoj trci u Marakešu (Maroko) potvrdio plasman i osvojio petu poziciju, koja mu je donela novih 10 bodova. Kasnijom penalizacijom Borković trku završava ipak na poziciji broj šest.

 

- Prva trka, peto mesto, nisam bolje mogao da poželim. S obzirom na to da nemam iskustva u ovom šampionatu poput konkurenata, mogu samo da konstatujem da sam veoma srećan i zbog sebe i zbog mog NIS Petrol by Campos Racing tima  - rekao je Borković posle prve trke.

 

Prvu trku obeležio je žestok duel s nekadašnjim vozačem Formule 1 Tijagom Monteirom. Pošto je Duca na startu izgubio peto mesto, upustio se u seriju sjajnih duela, da bi u jednom od njih Portugalac na stazi Mulaj el Hasan ostao bez zadnjeg branika. Sudije su nakon trke razmatrale ovu koliziju, ali su procenile da je sve bilo regularno i nisu izrekli kaznu.

 

- Obišao sam Monteira krug ranije, da bi on isekao šikanu i vratio se ispred mene. Mislim da sam ga fer obišao uprkos kontaktu, tim pre što sam baš jako kočio da bih izbegao sudar - objasnio je Borković duel s Monteirom.

 

Nažalost, prvi Srbin u WTCC nije uspeo da dođe do poena u drugoj trci, pošto je bio instruisan od strane tima da stane jer je iz automobila počeo da izlazi sve jači dim u osmom krugu.

 

- Sve je funkcionisalo normalno na drugoj trci, temperatura motora je bila u redu, a onda sam se odjednom našao u dimu i jednostavno nisam mogao da nastavim. Sve u svemu, ne mogu da budem razočaran, pokazao sam potencijal i nadam se još boljim rezultatima na sledećim trkama - konstatovao je Borković nakon druge trke u Maroku.

 

Druga trka bila je puna incidenata, pa je zbog sudara Benanija i Koronela na startu, kolateralna šteta ispao aktuelni prvak sveta Ivan Miler.

 

Prema očekivanju, vozači Sitroena obeležili su prvi trkački vikend, pa je u prvoj trci trijumfovao Lopez, ispred Leba i Milera, da bi u sledećoj devetostruki prvak sveta u WRC Sebastijan Leb stigao do pobede, ispred Lopeza.

Sledeće trke u WTCC na programu su 20. aprila u Francuskoj, kada će Borković nastupati na legendarnoj stazi Pol Rikar.

 

Tako je ostalo sve do večernjih časova kada su sudije dodelile Borkoviću 10sec penalizacije jer nije postojala SD kartica u zvaničnoj FIA kameri sa koje su želeli da pregledaju incident iz ugla Borkovićevog kokpita. (prim. GR)

Pogledajte još i: