Bosch primio nagradu kao dobavljač opreme za motorna vozila

Bosch, dobavljač tehnologije i usluga, primio je nagradu za svoje izvanredno upravljanje inovacijama u kategoriji dobavljača opreme za motorna vozila u sklopu dodele Nagrada za najbolje inovatore u 2010./2011. godini.
Pokrovitelj nagrada je nemački federalni ministar za ekonomiju i tehnologiju. Državni sekretar Stefan Kepferer je dobitnicima ovog sedmog po redu takmičenja dodelio nagrade u Berlinu.
Nagrade su dodeljene kompanijama i timovima za upravljanje koji se služe veoma efikasnim i dugotrajnim procesima za razvoj inovacija. Žiriju se posebno svidela Boscheva snažna predanost inovacijama – nešto što nije vidljivo samo kod upravnog i izvršnog odbora, već čini i osnovu Boschove korporativne kulture. Inovativni duh se neguje kako bi postao ključna sposobnost, a sistem upravljanja inovacijama na nivou grupe primenjuje se na svim odsecima.
Klaus Meder, izvršni potpredsednik odseka Auto-elektronika, kao i dr Martin Hieber i dr Dirk Linzmeier, direktori za inovacije, primerom iz svog odeljenja pokazali su žiriju koliko je Boschov sistem za upravljanje inovacijama zanimljiv. Mnoge nove ideje nastanu kao rezultat razmišljanja o tome kako postojeće tehnološko stručno znanje preneti na nova područja primene. U slučaju novog Boschovog pogona za električne bicikle eBike, razvojni stručnjaci su rasporedili stručno znanje kompanije na područja auto-elektronike, električnih pogona, sistema senzora i akumulatorske tehnologije. Prvi bicikli s Boschovim pogonima po prvi put su prikazani na sajmu bicikla Eurobike u septembru 2010. godine.
S brojem od 34,000 istraživača i razvojnih stručnjaka, Bosch potroši otprilike četiri milijarde evra godišnje na projekte važne za budućnost kompanije. Sigurnosni sistemi vozila ABS i ESP su samo neki od istaknutih plodova tog rada. Noviji primeri uključuju sistem start-stop za smanjenu potrošnju goriva, energetski efikasan hibridni pogonski sistem i Ixo bušilicu/odvijač koji je s oko deset miliona prodatih primeraka sada dostigao kultni status.
Ipak, Bosch je mišljenja da izumi i ideje sami po sebi ne čine inovaciju. Oni prvenstveno moraju da budu upotrebljeni u praksi u industriji, a zatim moraju i uspešno da se prodaju kako bi se zaista mogli nazvati inovativnim. Zato svako novo rešenje – bilo da dolazi u obliku proizvoda, funkcionalnosti, usluge, procesa ili modela poslovanja – mora prvo da stvori dodanu vrednost za kupca.
Nagrade za najbolje inovatore svake godine organizuje konsultantska kuća A. T. Kearney i nemački poslovni nedeljnik WirtschaftsWoche, pod pokroviteljstvom nemačkog Federalnog ministarstva za ekonomiju i tehnologiju. Ovogodišnji žiri su sačinjavali Ernst Burgbacher, parlamentarni državni sekretar u nemačkom Federalnom ministarstvu za ekonomiju i tehnologiju, prof. dr ing. Hans-Jörg Bullinger, predsednik kompanije Fraunhofer-Gesellschaft, Roland Tichy, glavni urednik nedeljnika WirtschaftsWoche i dr Kai Engel, partner u konsultantskoj kući A. T. Kearney.
Bosch

Pogledajte još i: