Chevrolet na Sajmu automobila u Ženevi

 83. Sajam automobila u Ženevi će ostati upamćen kao posebna prilika za ljubitelje automobila širom sveta, zahvaljujući svetskoj premijeri dugo očekivanog Corvette Stingray kabrioleta. Zajedno sa kupe verzijom ovog sasvim novog sportskog automobila, Chevrolet po prvi put u Evropi predstavlja i Spark električno vozilo, kao i osveženo izdanje kompaktnog SUV-a Captiva.

Stingray je jedan od „svetih gralova“ automobilske industrije i novi Corvette model zaista služi na čast svom nasleđu, donoseći bolje performanse u svakom pogledu. Corvette Stingray kabriolet će kombinovati istu ravnotežu tehnologije, dizajna i performansi koje smo predstavili na kupeu. Dizajniran je da se istakne u svakoj situaciji, bilo da je u pitanju svakodnevno putovanje do posla, vožnja preko kontinenta ili jurnjava vijugavim sporednim putevima.

Jedine strukturalne promene su ograničene na spremište za sklopivi krov i drugačije postavljene sigurnosne pojaseve.

Corvette Stingray je najmoćniji standardan model ikada, sa očekivanom snagom od 450 KS (335 kW) i 610 Nm obrtnog momenta. Ovo je i najsposobniji standardan model do sada, koji može da dostigne ubrzanje od 0-100 km/h za samo 4 sekunde*. I konačno, očekuje se da će Corvette Stingray biti najekonomičniji Corvette model, i da će prevazići aktuelni model u pogledu uštede goriva.

Neke od najboljih osobina modela Corvette Stingray su:

    * Potpunonovi motor 6.2L LT1 V-8 koji kombinuje napredne tehnologije, uključujući direktno ubrizgavanje goriva, aktivno upravljanje gorivom, stalno promenjiv rad ventila i napredan sistem sagorevanja koji pruža veću snagu i troši manje goriva

    * Novi sedmostepeni ručni menjač sa sistemom Active Rev Matching, koji predviđa brzine, pa prema tome prilagođava brzinu rada motora za optimalne promene stepena prenosa svaki put; i šestostepeni sistem automatskog prenosa

    * Napredne tehnologije koje pomažu vozaču, uključujući sistem Drive Mode Selector s pet načina rada koji podešava 12 voznih postavki prema vozačevom okruženju

    * Laki materijali, uključujući haubu od ugljeničnih vlakana i uklonjivu krovnu ploču kod kupea; blatobrani, vrata i zadnje bočne ploče od kompozitnih materijala; podne ploče od karbonskog nanokompozitnog materijala i novi aluminijumski okvir pomažu da se težina vozila premesti nazad zarad optimalne raspodele mase od 50:50, koja pak omogućuje postizanje vrhunske raspodele snage i mase

    * Enterijer koji nudi prava ugljenična vlakna i detalje od aluminijuma, ručno tapaciranu kožu, dvostrukopodesive ekrane od 8 inča za pomoć pri vožnji i povezanost

    * Skulpturalno dizajniran eksterijer sa snažnim halogenim i LED osvetljenjem

Izražajan profil nove Corvette Stingray je definisan dugačkom linijom od osnove A-stuba do centralne tačke prednje osovine - niskom proporcijom koja je još naglašenija na kabrioletu – i staklenom konstrukcijom koja podseća na kupolu lovačkog aviona sa dvoelementnim zadnjim svetlima.

Paket opreme Z51 za visoke performanse je dostupan i uključuje: diferencijal s elektronskim ograničenjem proklizavanja, sistem podmazivanja sa suvim karterom, integrisane kočnice, hlađenje diferencijala i prenosa, kao i jedinstveni aerodinamični paket koji dodatno poboljšava stabilnost prilikom vožnje velikim brzinama.

Spark EV – Chevrolet-ova električna zvezda na Sajmu automobila u Ženevi

Nakon svetske premijere Spark Electric Vehicle modela u Los Anđelesu prošle godine, Chevrolet-ov novi mini auto na baterije biće predstavljen evropskoj publici po prvi put na ovogodišnjem Sajmu automobila u Ženevi. Ovaj model će biti u prodaji na odabranim evropskim tržištima od 2014. godine.

Očekuje se da će Chevrolet Spark EV podići granice kada su u pitanju performanse gradskih električnih automobila. Sa najnaprednijim električnim motorom i sistemom akumulatora koji GM nikada do sada nije stvorio, Spark EV će proizvesti 542 Nm trenutnog obrtnog momenta i 130 KS (100 kW), kao kod sportskih automobila.

Sa ubrzanjem od 0 do 100 km/h za ispod 8,5 sekundi i snagom koju lako ostvaruje u svakoj fazi vožnje, Chevrolet-ov električni mini auto izgleda da će biti zabavan za vožnju. Štaviše, Spark EV će imati veoma konkurentan domet, koji bi trebalo da smesti ovo mini vozilo među najbolje u svojoj klasi.

Komplet baterija sa preko 20 kWh je napravljen tako da omogući brzo punjenje i naizmenične struje (AC) i jednosmerne struje (DC). DC brzo punjenje će omogućiti autu da dopuni do 80% svog ukupnog kapaciteta za oko 20 minuta. Sistem baterija je sposoban da podnese nekoliko brzih DC punjenja na dan.

Kamera sa retrovizor monitorom pruža pomoć kada vozilo ide u rikverc. Spark EV će imati dva podesiva LCD ekrana od 7 inča, od kojih je jedan deo Chevrolet MyLink radija. Chevrolet MyLink tehnologija omogućava korisnicima da povežu kompatibilne pametne telefone na radio i njegov ekran u boji na dodir.

Ovaj sistem će podržavati odabrane aplikacije koje će omogućiti korisnicima da upravljaju njima putem pametnih telefona i da slušaju radio stanice širom sveta preko interneta.

Chevrolet Trax poboljšava liniju SUV modela u Evropi od juna

Redizajnirani kompaktni SUV Captiva uvodi suptilne promene u prednjem i zadnjem delu vozila, uključujući novo LED zadnje svetlo, uglasti hromirani nastavak za auspuh i redizajnirani branik. Sa prednje strane ima niži branik, novu masku hladnjaka i redizajnirane maglenke. Nove aluminijumske felne od 18 inča dodatno poboljšavaju pojavu Captive na putu.

Ulazak u automobil i paljenje motora bez upotrebe ključa će biti standard kod viših nivoa opreme u novom Captiva modelu. Umesto toga, ovo vozilo će imati osvežene boje sedišta i nove materijale (viši nivoi opreme: kožna sedišta), kao i redizajnirane detalje na instrument tabli. Dvozonska klima, paket za ambijentalno osvetljenje i zadnja sedišta sa grejačima pružaju dodatnu udobnost na odabranim specifikacijama.

Chevrolet-ova evropska linija SUV vozila će uključiti Trax, potpuno novi mali SUV, čija prodaja u salonima treba da počne u junu. Sa sportskim, inovativnim dizajnom i brzim odgovorom na komande, kao kod sportskih modela, Trax nudi izbor od 3 motora sa malom potrošnjom goriva.

U ponudi su turbo benzinski motor od 1,4 litra sa 140 KS (103 kW), benzinski motor od 1,6 litara, kao i benzinski motor od 1,7 litara sa 130 KS (96 kW). Sve verzije sa automatskim menjačem imaju Start/Stop tehnologiju. Trax dolazi i u verziji sa pogonom na prednje točkove i pogonom na sva 4 točka.

PR Chevrolet

Pogledajte još i: