Da li će polovnjaci biti skuplji zbog novog kataloga?

Prema rečima prodavaca automobili, ove godine će uvoz biti znatno skuplji zbog primene AMSS kataloga umesto stranih kataloga koji su se do sada koristili za procenu vrednosti vozila.

Carine na uvoz automobila iz Evropske unije sada više definitivno nema ali automobili nisu postali jeftiniji. Naprotiv. Postali su skuplji.

Zašto? Zato što za procenu vrednosti vozila prilikom uvoza počinje da se koristi AMSS katalog u kojem su cene vozila veće nego u nemačkom „švake“ katalogu koji se do sada najčešće koristio.

Šta kažu u Upravi carine?

Uprava carine je u saopštenju za medije i javnost rekla sledeće: „Teza da su vrednosti prikazane u tom katalogu nepovoljne po kupce nije tačna, jer je uopštena. Upoređivanjem dosadašnjih izvora i kataloga AMSS vidi se da postoje i slučajevi da je vrednost nekih modela viša, ali istovremeno je kod nekih drugih – niža“.

Uputili smo molbu Upravi carine da nam daju nekoliko primera niže vrednosti, uz još nekoliko pitanja, ali do sada nismo dobili odgovor. Čim ga dobijemo, objavićemo ga u potpunosti na našem sajtu.

Šta kažu špediteri i auto placevi?

Špediteri i prodavci automobila kažu da su cene vozila u AMSS katalogu značajno više od onih u nemačkom „švake“ katalogu, a naročito u odnosu na katalog koji se koristi za vozila iz npr. Italije. Uvoz je praktično stao, ali ipak smo uspeli da nađemo nekoliko primera kod auto kuće New Balkan Trans (Beograd/Šabac):

1.  Renault Megane, 2010. godište, kupljena za 3.600 evra. Carina ga procenila na 8.000 evra. Porez ranije 720 evra, porez sada 1.600 evra.
 



 

    2.  Fiat Croma, 2009. godište, kupljena za 3.350 evra. Carina je procenila na 8.800 evra. Porez ranije 670 evra, porez sada 1.760 evra.
 



 

    3.  Audi Q5 – cena na računu veća od kataloške. Carina ignorisala katalog i prihvatila cenu sa računa.
 


 

Inače, uobičajena praksa je sledeća: ukoliko je cena na računu veća od kataloške, ona se automatski prihvata, u suprotnom, uzima se kataloška.

Dobili smo još jedan primer od drugog uvoznika; na Suzuki Baleno plaćen 1.200 evra u inostranstvu, dato je 84.000 dinara za porez. Ranije bi to bilo 25.000 dinara. Tu je i Alfa Romeo 159, 2008. godište, procenjen na 12.000 evra, te se na njega plaća porez od 2.400 evra. VW Passat 2003. godište – dažbine povećane sa 550 na 1.100 evra; Ford Focus 2002. godište -  dažbine povećane sa 250 na 750 evra.

Za sada ne možemo da vam damo procenu koliko će kola u proseku biti skuplja, pošto treba uzeti u obzir i zemlju porekla (npr. po italijanskom katalogu kola su najjeftinija, a po švajcarskom najskuplja), godište, opremu... Trenutno čak ni sami špediteri nisu sigurni na koji tačno način Carina određuje visinu uvoznih dažbina.

Šta je AMSS katalog?

Od Auto-moto saveza Srbije dobili smo sledeće objašnjenje:

„Katalog cena i nomenklatura vozila AMSS u primeni je još od 1991. godine i prihvaćen je u Srbiji od strane svih nadležnih organizacija.

Cene u katalogu su realne i bazirane su na zvaničnim maloprodajnim cenama koje nam dostavljaju zvanični predstavnici proizvđača u Srbiji. Vrednost korišćenih vozila se umanjuje za stepen prosečne amortizacije koji je usvojen od strane osiguravajućih kuća Srbije, još pre 25 godina.

Katalog cena i nomenklatura vozila koristi se od strane uprave prihoda za obračunavanje poreza prilikom prenosa apsolutnih prava, zatim ga primenjuju osiguravajuće kuće prilikom procene štete i visine premije osiguranja, kao i sudski veštaci.”

Dakle, ovaj katalog nije namenski napravljen zbog vozila iz uvoza, već su u Upravi carina odlučili da ga koriste kao relevantan izvor informacija. Cene se, inače, koriguju (smanjuju) prilikom određivanja uvoznih dažbina, uzimajući u obzir da je u vrednost vozila iz kataloga uračunato plaćanje poreza i carine.

Koliko su realne cene u AMSS katalogu za prošlu godinu?

Proverite sami. Kliknite na ovaj link (http://www.registracija-vozila.rs/amss-procena-vrednosti-putnickih-vozila?view=form)  koji će vas odvesti na sajt www.registracija-vozila.rs, na stranicu Procena vrednosti putničkih vozila. (Napomena: nemojte da koristite Internet Explorer, u njemu ne radi kalendar).

Cene su orijentacione – od minimalne do maksimalne. Na primer, VW Passat TDI iz 2007. godine procenjen je na 922.000 do 1.245.000 dinara ili od 8.000 do 10.800 evra. Tačnu cenu možete da saznate samo iz kupljenog kataloga za 2014. godinu.

Alternativa?

U špediterskoj kompaniji Don-šped kažu da se špediteri i uvoznici automobila ne protive uvođenju reda na tržište, već načinu na koji se to čini, usvajanjem AMSS kataloga u kojem su cene znatno više od tržišnih cena u inostranstvu.

Oni su kao alternativu ponudili uvođenje nemačkog „švake“ (Schwake) kataloga, kao što je to urađeno, na primer, u Makedoniji. U Upravi carina za sada odbijaju tu opciju.

Na koga će ova odluka najviše uticati?

Veliki uvoznici će biti najsnažnije pogođeni. Oni kupuju automobile, na primer, na velikim aukcijama i u velikim količinama, zbog čega i dobijaju veoma povoljne cene. Po novim pravilima, Carina im te cene neće priznavati bez obzira što imaju regularnu dokumentaciju dobijenu od legitimnih institucija i kompanija u zemljama Evropske unije, bez prostora za bilo kakve malverzacije.

Kao rezultat, polovni automobili postaće još skuplji i nepristupačniji i prosečnom građaninu.

Kako su reagovali špediteri?

Zaposleni u 30 špedicija u Subotici prošle nedelje započeli su protest ispred subotičke Uprave carina, obustavljajući pritom carinjenje, a pridružile su im se i kolege iz drugih gradova i uvoznici automobila.

Kako su reagovali vozači/kupci automobila?

Potencijalni kupci naišli su se u čudu jer, iako već naviknuti da kad god se nešto radi „kola se slome” na leđima običnih građana, i dalje nisu sigurni ko je u pravu, da li Uprava carine i AMSS ili prodavci automobila. Stiče se utisak ipak da je više onih koji zajedno sa prodavcima negoduju jer su svesni da su im i ovako male šanse da dođu do kakvog-takvog automobila sad još manje. Kažu da neće biti u mogućnosti da na teško prikupljen novac dodaju još minimum 500 evra više nego što bi platili prošle godine.

Zanimljivu diskusiju i komentare vozača možete pogledati na ovom postu na našoj Facebook strani.
https://www.facebook.com/polovniautomobili/posts/10202012261242798  

Šaljite nam primere

Pozivamo sve špeditere i uvoznike automobila da nam dostave primere, ukoliko ih imaju, koliko su veće dažbine po novom obračunu u odnosu na stari. To je najbolji način da se javnost upozna sa poskupljenjem polovnih automobila tj. sa tim da li početak primene ovog kataloga zaista toliko utiče na cene vozila.

Ispod vam predstavljamo zvanično saopštenje Uprave Carina povodom ove teme:

„Uprava carina Republike Srbije sprovela je sveobuhvatnu analizu rada službe kojom je ustanovljeno da se praksa prilikom carinjenja vozila razlikuje od carinarnice do carinarnice u zavisnosti od izvora informacija koji se koristi kao reper za proveru vrednosti vozila. Da bi se ova pojava sprečila, a uslovi za carinjenje bili jednaki za sve, Uprava carina je donela odluku da se ubuduće koriste isključivo podaci iz raspoloživog domaćeg kataloga, a to je katalog Auto-moto saveza Srbije (AMSS).

Napominjemo pritom da je Uprava carina u želji da uvede više reda u postupak carinjenja vozila koristila mogućnost propisanu Carinskim zakonom, a što je u skladu i sa odredbama Opšteg Sporazuma o carinama i trgovini (GATT), i sa preporukom Svetske carinske organizacije da se prednost da kataloškim podacima na domaćem tržištu zemlje uvoznice.

Pre nego što je doneta odluka o primeni kataloga AMSS, Uprava carina je konsultovala vodeće uvoznike i špeditere koji su potvrdili da im uvođenje ujednačene prakse odgovara.

Teza da su vrednosti prikazane u tom katalogu nepovoljne po kupce nije tačna, jer je uopštena. Upoređivanjem dosadašnjih izvora i kataloga AMSS vidi se da postoje i slučajevi da je vrednost nekih modela viša, ali istovremeno je kod nekih drugih - niža.

Činjenica je takođe da pomenuti katalog AMSS koriste i druge državne institucije poput Poreske uprave i osiguravajućih društava, jer je to jedini raspoloživi kataloški izvor informacija o vrednosti vozila na domaćem tržištu.

Dakle, nema govora o bilo kakvoj obmani, naprotiv, obmane će na ovaj način biti onemogućene. Faktura, odnosno prijavljena vrednost će i dalje biti osnovni izvor informacija o vrednosti vozila, ali ako ta vrednost pobuđuje sumnju carinskih službenika, jer ne deluje realno, njihovo je pravo i zakonska obaveza da je prekontrolišu i eventualno ospore.

Uprava carina obaveštava pritom javnost da će ujednačavanje prakse carinarnica biti u najskorijem periodu sprovedeno i u postupcima carinjenja ostalih roba, a ne samo vozila. Na taj način, carinska služba maksimalno će smanjiti prostor za zloupotrebe i malverzacije.”

Narednih dana imaćemo katalog AMSS-a u redakciji, pa ćemo vam onda prikazati još primera razlika u ceni kod određenih automobila.

Šta vi mislite o ovoj temi?

Tim sajta Polovni automobili


 

Pogledajte još i: