Desetomilionita evropska Toyota

Toyota je u Evropi proizvela svoj desetomilioniti automobil. Ovo veliko dostignuće predstavlja rezultat rada šest proizvodnih pogona za automobile i tri proizvodna pogona za motore, koji se nalaze u sedam evropskih zemalja: Velikoj Britaniji, Turskoj, Francuskoj, Poljskoj, Rusiji, Češkoj i Portugaliji.

Aktuelna proizvodnja uključuje Auris, Auris Touring Sports, Yaris i Yaris Hybrid, Avensis, Corollu, Verso i Camry. Toyota u Evropi proizvodi tri benzinska motora, tri dizel motora i dva tipa prenosa. Proizvodnja će tokom ove godine da bude proširena za dva nova modela: RAV4 u Rusiji u avgustu i Toyota C-HR u Turskoj krajem godine.

Statistika pokazuje da su tri od četiri Toyotina automobila prodata u Evropi i proizvedena na ovom kontinentu. Toyotini evropski proizvodni pogoni 14. aprila ove godine proizveli su desetomilioniti automobile ove marke.

Prvi automobil koji je proizveden u Evropi bila je Corolla. Najprodavaniji automobil na svetu započeo je Toyotinu evropsku priču u malom proizvodnom pogonu u vlasništvu Salvadora Caetanoa, u Ovaru u Portugaliji. Ovaj proizvodni pogon, koji neprekidno radi od 1971. godine, još uvek radi i proizvodi modele Land Cruiser 70 za južno-afričko tržište. Proizvodnja velikih serija počela je u Velikoj Britaniji 1992. godine, u dva proizvodna pogona istovremeno. Motori su se proivodili u Deesideu (Wales), dok je prva Carina E proizvodena u Burnastonu (Derbyshire).

Carina E bila je izložena u Toyotinoj evropskoj centrali u Bruxellesu, gde su se okupili timovi iz oba proizvodna pogona i osoblje Uprave da bi proslavili ovaj veliki jubilej. Tako je prvi velikoserijski Toyotin automobil u Evropi stajao uz bok najnovijem predstavniku nikad boljih automobila Toyote, novom modelu C-HR. Novi i vrlo atraktivan crossover kreće u proizvodnju krajem godine, u TMMT-u (Toyota Motor Manufacturing Turkey).

Zahvaljući velikom broju proizvedenih automobila u Evropi, TME je dobio dodatnu autonomiju i nezavisnost unutar TMC globalno, da bi svi budući modeli bili dizajnirani prema ukusima evropskih kupaca, što se naročito odnosi na Toyotine najtraženije modele. Najnovije verzije Yarisa, Aurisa i Avensisa dizajnirane su u Toyotinom evropskom dizajnerskom centru u Francuskoj, a razvijane u tehnološkom centru u Belgiji. Nova Toyota C-HR, koja se dizajnerski vrlo ističe, takođe je dizajnirana u skladu sa željama i ukusima evropskih kupaca.

U prošloj godini, Toyota je u Evropi proizvela ukupno 660.000 automobila, a istovremeno je prodato 810.000 Toyota i 64.000 Lexusa.

Pregled Toyotinih evropskih proizvodnih pogona

- Toyota Motor Manufacturing United Kingdom, počinje proizvodnju 1992. godine, a proizvodi modele Avensis i Auris u standardnim i hibridnim verzijama, pogon Burnaston u Derbyshireu.

TMUK takođe proizvodi 1.6 i 1.8 VVT-i motore i sastavlja hibridne pogone u Deeside u Walesu. U drugoj polovini ove godine, proizvodnoj gami pridružiće se i hibridni pogon za Toyotu C-HR. Pogon Deeside počeo je s radom 1992. godine.

- Toyota Motor Manufacturing Turkey počinje s radom 1994. godine i trenutno proizvodi Corollu i Verso. U toku ove godine počeće proizvodnju Toyote C-HR, čime je pogon u Turskoj treći evropski pogon gde se proizvode hibridni automobili.

- Toyota Motor Manufacturing France počinje s radom 2001. godine i proizvodi treću generaciju Yarisa u standardnoj i hibridnoj verziji. Od 2013. godine, francuski pogon proizvodi modele Yaris za severno-američko tržište.

- Toyota Motor Manufacturing Poland počinje s radom 2002. godine i proizvodi 1.0 benzinske motore za Aygo i Yaris kao i ručne menjače za Auris, Avensis, Verso, Corollu i Aygo.

Od 2005. godine, Toyota Motor Industries Poland proizvodi 2.0 i 2.2 D-4D dizel motore za Avensis, Auris, Verso i RAV4, kao i 1.4 D-4D dizel motore za Yaris, Auris i Corollu.

- Toyota Motor Russia počinje s radom 2007. godine u Saint-Petersburgu i proizvodi Camry. U 2014. godini proširuje proizvodnju delova i povećava kapacitet sa 50.000 na 100.000 automobila godišnje. U avgustu ove godine, TMR počeće proizvodnja drugog modela – Toyote RAV4 za tržišta Rusije, Belorusije i Kazahstana.

Izvor: Netauto.rs / PR Toyota

Pogledajte još i: