Duže od tri decenije Hondinih VTEC agregata

Vizionari su oduvek pronalazili inspiracije u svetu koji ih okružuje. Ovo pravilo potvrđuje i Hondin inženjer koji je inspiraciju za konstrukciju VTEC motora dobio gledajući ražanj na kojem su se pekli pilići. Mora se priznati, zaista neverovatan tok svesti.

Pun naziv VTEC tehnologije, koja se često svrstava u deset najznačajnijih unapređenja agregata s unutrašnjim sagorevanjem, je Variable Valve Timing and Lift Electronic Control.

Kada se krajnje pojednostavi stvar, može da se kaže da se radi o tehnologiji varijabilne kontrole rada ventila koja je zaslužna za manju potrošnju goriva pri nižim obrtajima i veću snagu i obrtni moment pri visokim obrtajima.

Prvi Hondin VTEC agregat svoj debi imao je davne 1983. godine u motociklu CBR 400. Od tada do danas VTEC tehnologija je doživela čitav niz unapređenja. Da počne ugradnju VTEC tehnologije u automobile, Honda je čekala punih šest godina.

Još dve godine vrlo su važne za istoriju Hondinih VTEC agregata. To je 2001. godina u kojoj je VTEC tehnologija unapređena VTC sistemom varijabilne kontrole otvaranja ventila koji je dodatno smanjio potrošnju i poboljšao performanse i upravo završena 2015. godina u kojoj je sada već legendarni VTEC sistem po prvi put uparen s turbo punjačem u novom modelu Civic Type R.

Izvor: Netauto.rs

Pogledajte još i: