Ekipa emIsija Auto Moto Show i ABS Show na međunarodnoj test vožnji Mercedesovog EQC modela

EQC činjenice: nabavka, proizvodnja i prodaja

Nabavka

Mercedes-Benz Cars aktivno stvara transparentnost u lancu snabdevanja

Nazad u rudnik ukoliko je potrebno. U tu svrhu, timovi stručnjaka, između ostalog, vrše reviziju na licu mesta. Ovo se odnosi na materijale u ćelijama baterija kao što je kobalt – ali i na klasične sirovine kao što su čelik, aluminijum ili liskun.

 Daimler AG  zahteva od svojih direktnih dobavljača da intenzivno komuniciraju i prate standard održivosti unutar lanca snabdevanja.

     Ovi standardi održivosti su već godinama definisani u Daimler standardima održivosti. Ključni aspekti su zahtevi koji se odnose na uslove rada i poštovanje ljudskih prava. Dečiji rad je izričito zabranjen. Kompanija koristi sopstvene revizije i preglede, kao i komunikaciju i obuku u cilju promovisanja dalje komunikacije ovih zahteva u nizu dobavljača. Nije samo direktan dobavljač taj koji mora da se drži ovih standarda, već su to svi u lancu snabdevanja.

 

Proizvodnja

Mercedes-Benz Cars sistematski radi na uspešnoj implementaciji električne inicijative.

     Električna vozila pod brendom EQ biće integrisana u serijsku proizvodnju u postojećim pogonima Mercedes-Benz Cars. Ovo je moguće zato što je kompanija investirala u maksimalno fleksibilnu i visoko tehnološku opremu koja u ranoj fazi nudi rešenja za industriju 4.0.

 

Pre nekoliko dana, proizvodnja modela EQC počela je u Mercedesovoj fabrici u Bremenu

     Prvi električni Mercedes-Benz ispred brenda EQ integrisan je u tekuće proizvodne procese na lokaciji i biće proizveden na istoj liniji kao i C-Klasa limuzina, C-Klasa, GLC i GLC kupe.

Proizvodnja vozila sa različitim pogonskim sistemima može se prilagoditi varijabilno i efikasno u skladu sa potražnjom na tržištu. Ovo optimizuje korišćenje kapaciteta u fabrici i garantuje visoke standarde proizvodnje i kvaliteta Mercedes-Benz.

 

Proizvodnja modela EQC će u Kini početi takođe u 2019.

     Uz Bremen, kinesko-nemačko zajedničko preduzeće Beijing Benz Automotive Co. Ltd. (BBAC)  takođe se priprema za pokretanje proizvodnje modela EQC za lokalno tržište. Kao i za C-Klasu i GLC, Bremen deluje kao centar nadležnosti za proizvodnju ovog modela i na drugim tržištima.

 

 Od samog početka, tehnologija orjentisana na budućnost industrije 4.0. bila je fokus planiranja proizvodnje i pripreme za EQC:

Digitalna rešenja kao što su sofisticirani mobilni uređaji, transportni sistemi bez vozača i  "fabrika bez papira" potpomažu proizvodnju. Zaposleni u proizvodnji su nezamenljivi, čak i u eri električne mobilnosti. Na primer, korišćenje sistema Big Data i veštačke inteligencije pomaže u predikativnom održavanju. Ovo znači da se investicija kompanije u fleksibilnu i visoko tehnološku opremu koja nudi rešenja za modernu Industriju 4.0 u ranoj fazi isplatila.

 

 Mercedes-Benz Cars će stvarati buduća električna vozila na 6 lokacija na 3 kontinenta.

     Fabrika Mercedes-Benz u Bremenu (Nemačka) proizvodi EQC – prvi Mercedes-Benz pod brendom i tehnologijom EQ. Fabrika Mercedes-Benz u Sindelfingenu će takođe proizvoditi EQ vozila, što će je činiti centrom kompetentnosti za električne modele u luksuznoj klasi. Fabrika Mercedes-Benz u Raštatu biće kompetentni centar za kompaktne EQ modele. Fabrika Hambach u Francuskoj će takođe proizvoditi Merecedes-Benz EQ modele u kompaktnom segmentu. Kompaktna električna vozila će se takođe proizvodi i u Pekingu (Kina), zajedno sa modelom EQC. U budućnosti, SUV modeli pod brendom EQ će se proizvodi u fabrici Tucaloosa u SAD.

 

 Daimler ulaže više od milijardu evra u globalnu mrežu proizvodnje baterija u okviru proizvodne mreže Mercedes-Benz Cars.

    Mreža za proizvodnju baterija obuhvata ukupno 9 fabrika na 7 lokacija na 3 kontinenta. Prva fabrika u Kamencu (nem. Kamenz) je potpuno operativna, dok su ostale ili planirane ili u izgradnji. Postojaće i druga fabrika u Kamencu, dve fabrike u Štutgartu -  Untertürkheim (Nemačka), jedna u Sinderfingenu, i po jedna fabrika u SAD (Tuscaloosa), Kini (Peking), Poljskoj (Jawor) i Tajlandu (Bangkok).

 

 Prodaja

Glavna tržišta za EQC su između ostalih:

     SAD, Nemačka, Norveška, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Kina.

 

Uspeh SUV vozila sa trokrakom zvezdom naglašava odluku zašto je prvi potpuno električni Mercedes-Benz baš SUV:

  • Sa lansiranjem M-Klase 1997. godine Mercedes-Benz je osnovao segment premijum SUV vozila. Danas je Mercedes-Benz brend izuzetno uspešno predstavljen sa ne manje nego 7 modela u ovom segmentu (GLA, GLC, GLC kupe, GLE, GLE kupe GLS, G-Klasa).
  • SUV vozila su značajni deo portfolija brenda Mercedes-Benz i izuzetno doprinose rastu brenda Mercedes-Benz.
  • Više od 6 miliona kupaca širom sveta je izabralo SUV koji je napravio Mercedes-Benz.

 

  • Samo u poslednjih 5 godina, prodaja Mercedes-Benz SUV modela se više nego udvostručila širom sveta.
  • U 2018. godini sa više od 820,000 prodatih SUV jedinica stvorio se najjači segment brenda Mercedes-Benz i postavljen je novi rekord.
  • U sva tri glavna regiona (Aziji, Evropi i NAFTA državama) tokom 2018. godine prodato je više Mercedes-Benz SUV vozila neko ikad pre.
  • Do sada, SUV segment čini više od trećine Mercedes-Benz prodaje.
  • Najveća tržišta za SUV vozila u 2018. godini bila su Kina, SAD i Nemačka.
  • Najbolje prodavani SUV modeli u 2018. godini kao i u prvom kvartalu 2019. godine su GLC i GLA.

 

PR

FOTO: BS PRODUKCIJA

 

 

Pogledajte još i: