Električni Mercedes EQA

Štutgart. EQA je ime novog ulaznog modela u potpuno elektični svet Mercedes-EQ vozila. Elektro-estetika njegovog dizajna pokazatelj je progresivnog luksuza brenda Mercedes-EQ.

Pametni asistenti podržavaju vozača u mnogim oblastima: na primer, u pogledu izbegavanja nezgoda, anticipativne i izuzetno efikasne radne strategije sa predviđanjem situacije u sadejstvu sa sistemom Navigacije pomoću Električne inteligencije. Pored toga, automobil ima razne izuzetne Mercedes-Benz funkcije, kao što su ENERGIZING Comfort i MBUX (Mercedes-Benz User Experience). EQA je član uspešne porodice kompaktnih vozila brenda Mercedes-Benz. Bliska povezanost sa modelom GLA pruža sve uzbudljive karakteristike tog vozila, u ovom slučaju kombinovane sa električnim pogonom. Novi EQA će se proizvoditi u Rastatu (Nemačka) i Pekingu (Kina). Baterije za EQA proizvodi Mercedes-Benz filijala Accumotive iz Kemenca. Fabrika baterija u Javoru u Poljskoj se takođe priprema za proizvodnju baterija za kompaktne Mercedes-EQ modele. Od proleća 2021. godine, ovaj električni terenac će biti dostupan u evropskim dilerstvima.
“Mercedes-EQ teži da preuzme vođstvo na polju električnih pogonskih sistema i softvera za vozila. U tu svrhu, definisali smo neke ambiciozne ciljeve razvoja proizvoda i odlučili da nastavimo ubrzanim uvođenjem novih tehnologija na tržište”, kaže Markus Schäfer, član Upravnog odbora Daimler AG i Mercedes-Benz AG, odgovoran za Daimler Group Research i Mercedes-Benz Cars COO. “Novi EQA omogućava nam da pokažemo način na koji zamišljamo e-mobilnost prilagođenu potrebama naših kupaca. Nudićemo čitavu porodicu EQA modela, snage od 140 kW/190KS do više od 200 kW/272KS, sa prednjim ili pogonom na sva četiri točka. A za one kojima je pitanje dometa posebno važno, naš potfolio će s vremenom takođe uključiti posebnu verziju EQA sa dometom većim od 500 km prema WLTP. EQA dokazuje da je, korišćenjem proverene arhitekture, moguće postići odličan kompromis između performansi, troškova i vremena za izlazak na tržište.”

EQA se lansira kao EQA 250 (kombinovana potrošnja električne energije: 15.7 kWh/100 km, kombinovana CO2 emisija: 0 g/km) sa 140 kW/190KS i sa dometom prema NEDS od 486 kilometara. “Dvospratna” litijum-jonska baterija, koja se nalazi kao strukturni element u donjem delu vozila, ima energetski sadržaj od 66.5 kWh. Kako bi se ispunili visoki standardi komfora buke i vibracije, preduzete su složene mere za izolovanje električnog pogonskog sklopa od šasije i karoserije. Brojne mere prigušavanja vibracija pojačavaju ovaj efekat.

EQA 250 će biti dostupan u Nemačkoj po ceni od 47,540.50 eura. Na osnovu neto kataloške cene od 39,950 eura, kupci mogu da iskoriste ekološki bonus od 6,000 EUR koje nudi savezna vlada Nemačke i 3,000 EUR od Mercedes-Benz-a kao proizvođača.

“Napredni dizajn i intuitivni rad dva su najvažnija elementa EQA. Sa ovim modelom, po prvi put svojim kupcima nudimo potpuno električni Mercedes u kompaktnom segmentu sa širokim asortimanom koji osigurava njegovu održivost u svakodnevnoj upotrebi. Kao takav, EQA je važno vozilo na putu ka elektrifikaciji naše game vozila”, izjavila je Britta Seeger, član Upravnih odbora kompanija Daimler AG i Mercedes-Benz AG, odgovorna za prodaju i marketing Mercedes-Benz Cars.
„Zahvaljujući MBUX-u, naša vozila su danas postala mobilni asistenti. Sa EQA, idemo korak dalje: pametne funkcije kao što su Navigcija sa električnom inteligencijom su intergisane u MBUX, što ga čini još lakšim za upotrebu”, naglašava Sajjad Khan, član Upravnog odbora kompanije Mercedes-Benz AG, CASE. “Pored toga, EQA pokazuje kako smo uspeli da pomirimo vrhunski i održiv sistem električnog pogona sa osnovnom vrednošću brenda Mercedes-Benz – bezbednošću.”

Elektro-estetika dizajna signalizira progresivni luksuz

EQA poseduje rešetku hladnjaka na crnoj ploči sa centralnom zvezdom koja je obeležje brenda Mercedes-EQ. Sledeća prepoznatljiva karakteristika dizajna potpuno električnog sveta Mercedes-EQ vozila je jednodelna svetlosna traka napred i pozadi. Horizontalna optička traka povezuje dnevna svetla sa punim Led prednjim svetlima, obezbeđujući visok nivo prepoznatljivosti i pri dnevnom svetlu i noću. Unutrašnjost farova završena je visoko kvalitetno, detaljno i precizno. Istaknute plave boje untar farova naglašavaju Mercedes-EQ izgled. LED lampe na zadnjim farovima se neprimetno spajaju u zarubljenu LED svetlosnu traku, naglašavajući utisak širine zadnjeg dela EQA. Registarska tablica je takođe premeštena na branik. Ekskluzivno za ovaj model, točkovi od lakih legura u dvobojnom ili trobojnom dizajnu, veličine do 20 inča, u nekim slučajevima sa rose-gold ili pravim ukrasnim oblogama.
“Progresivni luksuz u svojoj najsportskijoj formi. Rođen je potpuno električni SUV dizajniran za održivu mobilnost budućnost, u obliku kompaktnog, modernog EQA”, kaže Gorden Wagener, direktor dizajna kompanije Daimler AG. “Savršene proporcije eksterijera i spektakularni enterijer postavljaju nove standarde.”

Indikaciju električnog karaktera enterijera u EQA pruža, u zavisnosti od dizajna i opreme, osvetljeni element novog dizajna sa ukrasima u rose-gold boji na ventlacionim otvorima, sedištima i ključu vozila. Specijalni model Edition 1 dodatno sadrži perforirana kožna sedišta kroz koja se vidi plava tkanina. Instrumenti sa ekranima specifičnim za električni automobil imaju istu šemu boju sa rose gold i plavim naglascima.

Položaj za sedenje je visok i uspravan, što je i tipično za SUV vozila – to ga čini ne samo udobnim za ulazak i izlazak, već i dobrim u pogledu sveobuhvatne vidljivosti. Korisnost je bila jedna od glavnih fokusa razvoja. Zadnja sedišta sa obaranjem-podelom naslona u odnosu 40:20:40.

Efikasnost je ključni faktor, od aerodinamike do Navigacije električnom inteligencijom

Sa Cd vrednošću od 0.28, EQA postiže odlične rezultate. Čeona površina A iznosi 2.47 m2. Među najvažnijim aerodinamičkim merama su potpuno zatvoreni sistem upravljanja protokom vazduha za hlađenje u gornjem delu, aerodinamički efikasni prednji i zadnji branici, vrlo glatka, gotovo potpuno zatvorena donja ploča, posebno optimizovani aero točkovi i specijalno prilagođeni spojleri.
Standardno ugrađena toplotna pumpa čini deo sofisticiranog sistema upravljanja toplotom. Brojni inovativni detalji, kao što je ponovna upotreba tople vode iz rashladnog sistema električnog pogona, čine da sistem bude konfigurisan za izuzetnu efikasnost i time maksimalni domet. Takođe je moguće podesiti predklimatizaciju unutrašnjosti EQA pre startovanja. Ovom funkcijom se upravlja direktno iz MBUX infotejment sistema ili preko Mercedes me aplikacije.

Svakodnevna jednostavnost korišćenja EQA je dodatno olakšana navigacijom sa električnom inteligencijom. Ona izračunava najbrži put do date destinacije. Na osnovu kontinuiranih simulacija dometa, sistem uzima u obzir sva neophodna zaustavljanja za punjenje, kao i brojne druge faktore, poput topografije i vremena. Takođe je u stanju da dinamički reaguje na promene, na primer u saobraćajnoj situaciji ili ličnom stilu vožnje.

Sa uslugom Mercedes me Charge, kupci imaju pristup trenutno najvećoj svetskoj mreži za punjenje: ona trenutno sadrži više od 450,000 AC i DC punjača u 31 zemlji. Mercedes me Charge omogućava Mercedes-EQ korisnicima pogodno korišćenje stanica za punjenje razlizličitih dobavljača, dok takođe imaju koristi od integrisane funkcije plaćanja sa jednostavnim procesom naplate.Sa visokokvalitetnim serifikakatima o poreklu, Mercedes-Benz garantuje da energija iz obnovljivih izvora napaja Mercedes me Charge mrežu za punjenje. Mercedes me Charge omogućava kupcima punjenje na više od 175,000 javnih mesta za punjenje širom Evrope; Mercedes-Benz osigurava naknadnu kompenzaciju obnovljivom energijom.

Inteligentni sistemi pomoći pri vožnji uz kooperativnu podršku vozača

Sistemi Active Lane Keeping Assist and Active Brake Assist deo su standardne opreme. U mnogim situacijima, svrha drugog sistema je sprečavanje sudara autonomnim kočenjem ili ublažavanje njegovih posledica. Sistem takođe može reagovati kočenjem na vozila koja stoje ili na pešake. Poboljšanje funkcije Driving Assistance paketa uključuju, na primer, funkciju manevrisanja skretanjem, funkciju koridora za hitne slučajeve, funkciju upozorenja na izlazak koja upozorava vozača na približavanje bicikliste ili vozila, i upozorenje kada su pešaci detektovani blizu pešačkih prelaza.

EQA je takođe pravi Mercedes kada je u pitanju pasivna bezbednost. Na osnovu robusne strukture GLA, karoserija EQA je prilagođena da zadovolji posebne zahteve električnog automobila. Baterija se nalazi u okviru napravljenom od istisnutih delova. Ovi elementi preuzimaju funkciju koju su do sada vršili poprečni noseći elementi u delu ispod poda vozila. Štitnik za baterije u prednjem delu baterije može sprečiti probijanje jedinice za skladištenje energije stranim predmetima. Naravno, EQA je morao da prođe uobičajeni i veoma temeljni program ispitivanja sudara. Takođe se primenjuju stogi uslovi za bateriju i sve komponente koje nose električnu struju.

Vrhunski nivo opreme, instrumenti sa displejima specifičnim za Mercedes-EQ

Intuitivno operativan MBUX infotejment sistem (Mercedes-Benz User Experience) deo je standardne opreme. MBUX se može individualno konfigurisati uz pomoć različitih opcija. Ključne prednosti sistema su: moćan računar, sjajni ekrani i grafika, prilagodljiva prezentacija, head-up displej u boji (opciono), navigacija sa proširenom stvarnošću (opciono), softver za učenje i glasovna kontrola aktivirana ključnom rečju “Hey, Mercedes”.

Mercedes-EQ pločica na medija displeju može se koristiti za otvaranje menija koji se odnose na opcije punjenja, potrošnje električne energije i protok energije. Desni ekran u instrument tabli je vat metar (pokazivač snage), ne brojač obrtaja. Gornji deo prikazuje procenat utrošene snage, donji deo rekuperaciju. Levi instrument se može koristiti da pokaže da li se do odredišta može stići bez zaustavljanja zbog punjenja. Boje se menjaju u zavisnosti od situacije u vožnji: na primer, tokom boosta, ekran se menja u belu boju. U zavisnosti od raspoloženja ili prilagođenosti određenom enterijeru, korisnik ima na raspolaganju četiri različita stila. Progresivna varijanta uključuje specijalnu Mercedes-EQ šemu boja.

Sveobuhvatna standardna specifikacija modela EQA uključuje takve karakteristike kao što su LED High Performance prednja svetla sa Adaptive High Beam Assist sistemom za sprečavanje zaslepljivanja ostalih učesnika u saobraćaju, EASY-PACK vrata prtljažnika sa električnim otvaranjem i zatvaranjem, 18-inčni natplatci od lakih legura, embijentalno osvetljenje sa 64 boje, dvostruki držač čaše, luksuzna sedišta sa četvorosmernom podesivom lumbalnom potporom, kamera za vožnju unazad za dodatnu pogodnost i bolji pregled prilikom manevrisanja, i višenemenski sportski, kožni menjač. Novi model može biti personalizovan sa jednom od dve linije dizajna i opreme AMG Line i Electric Art, kao i sa Night paketom.

Spojnica prikolice sa brzim i lakim otključavanjem

Spojnica prikolice sa ESP stabilizacijom prikolice dostupna je kao opciona oprema za EQA. Posebno pogodna karaktersitika je sistem električnog otključvanja kuglične spojnice. Prekidač za otključvanje i indikatorska lampica nalaze se unutar zadnjih vrata. Jednom otključana spojnica može se okrenuti ili, kad nije u upotrebi, vratiti iza obloge branika. Kapacitet vuče (bez kočenja/sa kočenjem) EQA 250 je 750 kg, a težina oslnjena na kuglu može biti do je 80 kg. Spojnica prikolice je odobrena za upotrebu sa nosačem za bicikle. Modeli sa pogonom na sva četiri točka nudiće još veći kapacitet vuče.

PR saopštenje

Pogledajte još i: