ETCC: Borković pobedio na drugoj trci na Hungaroringu

Vozač NIS Petrol Racing tima trijumfovao na drugoj ETCC trci u Mađarskoj, nakon petog mesta u prvoj

 

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković fantastičnom vožnjom započeo je sezonu u Evropskom kupu turing automobila (ETCC). Vozač NIS Petrol Racing tima je u svom Seat Leon Cup racer trijumfovao u drugoj trci na Hungaroringu, nakon što mu je u prvoj izmakla pobeda pa je zbog kazne morao da se zadovolji petim mestom.

Pančevački as demonstrirao je visoku klasu i maestralnu vožnju u Mađarskoj, pošto je u subotu osvojio pol-poziciju u kvalifikacijama. Posle današnjih trka sakupio je ukupno 17 bodova i zauzima drugo mesto u generalnom plasmanu sa svega poenom zaostatka za Mađarom Ferencom Ficom.

Borković je pokazao da će biti ozbiljan pretendent za titulu u ETCC pošto je silovito krenuo u prvoj trci, ali mu je pobeda izmakla nakon bizarnog incidenta. Na Ducu je tokom trke naleteo Fister i bukvalno bacio na Fulinov automobil, zbog čega su sudije kaznile našeg šampiona prolaskom kroz pit lejn.

To ga je koštalo pada na 12. poziciju, međutim, uprkos nepredviđenim poteškoćama, Borković ponovo pokazuje svoj neosporni kvalitet i do kraja trke prestiže jednog po jednog rivala, što mu na kraju donosi peto mesto i start s četvrte pozicije u drugoj trci (poredak vozača za drugi start određuje se obrnutim plasmanom prve osmorice u prvoj trci).

- U prvoj trci nije prošlo kako sam planirao, imao sam prvu startnu poziciju, ali je start bio dosta grub, pa sam izgubio dve pozicije. Zbog mog viška kilograma u odnosu na rivale video sam da su brži na pravcu, ali sam onda agresivnije napao i kad sam izbio na prvo mesto, kažnjen sam. Ne znam zbog čega jer nisam kriv ni za jedan incident - rekao je Borković nakon petog mesta u prvoj trci.

Očigledno da je ovakav epilog samo još više motivisao raspoloženog Ducu, koji od starta druge trke pokazuje od čega je napravljen. Prvi krug se nije završio, a Borković je izbio na čelo pretekavši svog najvećeg konkurenta i miljenika domaće publike Ficu.

Od tog momenta postalo je jasno da mu niko ne može ništa na stazi, a Srbin je impresivnom vožnjom potvrdio dominaciju i najavio pohod na najviši plasman u nastavku sezone.

Borković je u Mađarskoj uspeo da se izdigne i pored još jednog hendikepa, budući da je u svom Seat-u teži od konkurenata za 20kg, što uopšte nije zanemarljiva razlika na kružnim stazama.

- U drugoj trci sam brzo izbio na prvo mesto i kontrolisao sam trku. Ne mogu da ne budem srećan jer sam završio na podijumu. Ipak, mogao sam da pobedim na obe trke... Nadao sam se prvom mestu i to me malo muči. Pokazao sam brzinu već u prvoj trci u novom automobilu, iako konkurenti voze svoje još od januara. Ne mogu da kažem da sam dominantan, ali gađam prvo mesto u generalnom plasmanu. Kasnim bod posle Mađarske, ali kada znamo šta je bilo u prvoj trci, to je u redu. Biću sve bolji i bolji - obećao je Borković posle trijumfa.

Trijumf Borkovića utoliko je slađi ako se ima u vidu da je uživao veliku podršku na Hungaroringu, kao i da ga je u Mađarskoj pratio veliki broj srpskih izveštača, delegacija NIS-a, kao i korisnici Superkartica. Borković duguje veliku zahvalnost i svog generalnom sponzoru, kompaniji NIS, sa kojom petu godinu za redom nastavljajplodnu saradnju u okviru NIS Petrol Racing Team.

Sezonu ETCC čini šest trkačkih vikenda, a sledeći je na programu 20. i 21. juna u Slovačkoj, na stazi Slovakiaring.

Više informacija u emisiji ABS SHOW,cija tv ekipe je prisustvola trkačkom vikednu u Mađarskoj

Pogledajte još i: