FIAT 500 i FIAT Panda Hybrid, Hibrid za FIAT

  • FIAT 500 i FIAT Panda, uvek evropski lideri u svom segmentu, i prvi FCA gradski automobili sa novom Mild Hybrid benzinskom tehnologijom.
    •           Novi FIAT 500 i Panda Hybrid su prvi korak ka elektrifikaciji FIAT brenda.
  • Ove hibridne modele pokreću novi 3-cilindrični motori iz porodice FireFly, u kombinaciji sa 12-voltnim BSG (starter generatorom s integrisanim pojasem), koji isporučuje 70 KS.
    •           Za korisnike, potrošnja i emisija CO2 su do 30% manje u zavisnosti od modela - a pored toga tu su i poreske olakšice i pogodnosti u saobraćaju za hibridna vozila u gusto naseljenim oblastima, u skladu sa lokalnim zakonima
    •           Modeli 500 i Panda predstavljaju dve duše FIAT brenda. Prvi, emotivniji, predstavlja simbol pop kulture, mode i dizajna. Drugi je funkcionalniji i „trendi“, sa 5 vrata. Zajedno mogu da zadovolje potrebe svakog korisnika i danas. Prvi put, zajedno su u jedinstvenoj specijalnoj seriji: Hybrid Launch ediciji – Lansiranje pvog hibridnog izdanja.

FIAT 500 i FIAT Panda, neosporivi lideri u segmentu gradskih automobila, biće prvi modeli FCA Grupe u svojoj kategoriji koji će koristiti novu hibridnu tehnologiju. Novi modeli 500 i Panda Hybrid, koji će biti dostupni od marta 2020. godine, doneće još jednu revoluciju urbane mobilnosti, čime će ovi modeli biti dostupni svima i postati novi evropski standard za električne gradske automobile.

FIAT 500 i FIAT Panda Hybrid

 

 

Novi modeli 500 i Panda Hybrid pružiće sve prednosti efikasne, kompaktne, lake i pristupačne hibridne vožnje. Ukratko, to je najbolje rešenje za gradski automobil i u skladu je s FIAT-ovim pristupom. Tokom poslednjih 120 godina, FIAT je bio pionir u tehnologiji i inovator u mobilnosti, a sada i održivoj mobilnosti.

  1. godina označava novu prekretnicu u istoriji brenda FIAT. Sa pojavom novih hibridnih verzija modela FIAT 500 i Panda, elektrifikacija brenda počinje, i nastaviće se s početkom proizvodnje u Torinu novog modela 500. Ovaj model će biti 100% električan i zato će imati ključnu ulogu u elektronskoj mobilnosti u okviru FCA strategije. U 2020. godini grupa će ponuditi asortiman proizvoda i usluga kako bi pružila korisnicima kompletno i održivo iskustvo mobilnosti.

Nadalje, po prvi put u istoriji ova dva tradicionalna i komplementarna FIAT modela, 500 i Panda biće dostupni u posebnoj jedinstvenoj seriji: ekskluzivnoj „Launch Edition“ seriji, sa debitantskim nastupom novog benzinskog Mild Hybrid motora koji kombinuje najnoviju porodicu 3-cilindričnih FireFly 1-litarskih motora snage 70 KS (51kW) sa 12-voltnim BSG elektromotorom i litijumskom baterijom.

U poređenju s 1,2-litarskim Fire motorom sa 69 KS, verzija Mild Hybrid utiče bolje na  potrošnju goriva, što smanjuje emisije CO2 u proseku za  20% i do 30% kod modela Panda Cross, bez žrtvovanja performansi. Takođe je obezbeđen vrlo visok standard komfora pri vožnji zahvaljujući BSG sistemu, koji omogućava tiho restartovanje, lagano bez vibracije, s unutrašnjim sagorevanjem u Stop&Start funkcijom.

FIAT 500 Hybrid

 

Korisnici će takođe uživati u prednostima vozeći hibridni model (automobil zadovoljava Euro 6D Final, primera radi), koje, u zavisnosti od lokalne regulative,  obuhvataju slobodu pristupa i kretanja u gradskim centrima, jeftiniji parking u gradskim centrima i poreske olakšice.

FIAT Panda Hybrid

 

Specijalna serija može se prepoznati po znaku „Hybrid“ na zadnjem delu i ekskluzivnom logou „H“, koji formiraju dve kapi rose, na centralnom panelu. Rosa - simbol svetlosti zore i početka nove ere - upotrebljena je kao inspiracija za novi i ekskluzivni „Dewdrop Green“ boju eksterijera koji stoji automobilima kao elegantno odelo, u savršenoj harmoniji sa temama prirode i inovacija.

Unutra, presvlake sedišta su verne održivoj filozofiji celog projekta; savršena kombinacija s FCA Mild Hybrid tehnologijom i inovativnim duhom modela FIAT Panda i FIAT 500. Sedišta u Launch Edition seriji su prva u automobilskom sektoru koja će delom biti pravljena od „SEAQUAL® YARN“ materijala, čijim se tkanjem dobija specijalni materijal sertifikovan od organizacije SEAQUAL INITIATIVE, i koji se dobija od reciklirane plastike: od koje 10% dolazi iz okeana, a 90% s kopna. SEAQUAL® YARN se proizvodi pretvaranjem plastike sakupljene u morima u pahuljice polietilen tereftalata. Ove pahuljice se koriste za predivo od kojih se tkanine prave. U fazi tkanja, morska poliester plastika se meša s ostalim ekološkim, prirodnim, recikliranim ili obrađenim vlaknima. Ovaj  zeleni proces je upotpunjen korišćenjem boja i ekoloških premaza čija proizvodnja je zasnovana na tehnikama štednje vode i energije. Kompanija Fiat sarađuje sa organizacijom SEAQUAL INITIATIVE kako bi podržala čišćenje okeana i preduzela korake protiv zagađivanja mora i okeana. Dva nova modela, FIAT 500 i Panda u izdanju Hybrid Launch Edition, zato će ispuniti očekivanja korisnika koji podjednako paze na estetiku kao i na ekološka pitanja, posebno u smislu potrošnje i emisije.

FIAT 500 i Panda su dva komplementarna simbola brenda FIAT, koji predstavljaju urbanu mobilnost u Evropi, sa oko 400.000 jedinica prodatih tokom godine. Sada uvođenjem Mild Hybrid tehnologije, modeli 500 i Panda napraviće značajan doprinos poboljšanju održivosti urbane vožnje.

Kako FCA Mild Hybrid tehnologija funkcioniše

Novi benzinski Mild Hybrid motor, koji se nadovezuje na nasleđe poznatog Fire motora, sa više od 30  miliona proizvedenih primeraka, koristi 1-litarsku, 3-cilindričnu konfiguraciju sa maksimalnom snagom od 70 KS (51 kW) pri 6.000 rpm i maksimalnim obrtnim momentom od 92 Nm pri 3.500 rpm. Glava cilindra ima dva ventila po cilindru i jednu glavu motoru sa sistemom varijabilnog pomeranja ventila (intervale određuje lanac). Struktura obuhvata kompaktnu komoru za sagorevanje, usisnike s visokim protokom i eksterni sistem EGR (sistem recirkulacije izduvnih gasova), što pruža upečatljivo visok kompresioni odnos (12:1) što znači bolju termalnu efikasnost.

Karter, koji je razvijen u saradnji sa kompanijom Teksid, je napravljen od aluminijumske legure livene pod visokim pritiskom sa oblogom cilindra od livenog gvožđa, što smanjuje vreme startovanja i ograničava težinu motora na samo 77 kg. Dodatno, trenje je smanjeno zbog mehanizma klipnjače sa odnosom prečnika/hoda od 1,24 i postavljanjem klipnjača 10mm u stranu kako bi se maksimizovala efikasnost.

BSG sistem je postavljen direktno na motor i funkciše putem kaiša koji takođe pokreće pomoćne sisteme. Sistem može da povrati energiju tokom kočenja i usporavanja, i čuva je u litijumskoj bateriji sa kapacitetom od 11 Ah, i koristi je, sa maksimalnom snagom od 3.600 W, kako bi restartovao motor Stop&Start funkcijom i kao podršku tokom ubrzavanja.

Ova tehnologija omogućava motoru s internim sagovreavanjem da se isključi, čak i pri brzinama manjim od 30 km/h, tako što će se prosto prebaciti u neutralno stanje (kontrolna tabla, koja prikazuje informacije o hibridnom sistemu, ukazuje vozaču kada to može da uradi). Pri vožnji „u leru“, litijumska baterija napaja sve elemente, omogućavajući da vozač ima potpunu kontrolu nad vozilom.

Mild Hybrid pogonska jedinica u najnovijim Panda i 500 Hybrid Launch Edition modelima kombinovan je sa novim 6-brzinskim C514 ručnim prenosom (transverzalni menjač, pogon na prednje točkove), sa elementima koji su usmereni ka povećanju mogućnosti manevrisanja i poboljšanju ekonomičnosti, uključujući nova ležišta i zaptivke s niskim trenjem, korišćenje posebnih lubrikanata visoke efikasnosti, i do sad neviđenim odnosom 6. brzine koji poboljšava ekonomičnost potrošnje goriva u vožnji izvan grada. Svakako je uzet u obzir komfor kada je optimizovana podrška za sistem prenosa. Konačno, novi sistem obuhvata spuštanje celog pogonskog sistema za 45 mm, pa se automobilom lakše upravlja na putu zbog nižeg težišta.

FCA grupa je razvila porodicu novih Firefly motora da bi ponudila kolekciju smanjenih benzinskih motora koje karakteriše dobra potrošnja goriva i performanse koje postavljaju standarde sa širokom spektrom primene. Osnovna struktura novih motora garantuje efikasnost, modularnost i solidan nivo standardizacije po pitanju komponenti i proizvodnog procesa, fleksibilnosti i potencijal za razvoj u budućnosti.

FIAT 500 i Panda

Nova verzija Hybrid Launch Edition ponovo pozicionira dva FIAT modela kao zvezde šoua, zahvaljujući stalnim tehnološkim inovacijama i bezvremenom stilu. U isto vreme, oni dopunjavaju jedan drugog: u segmentu gradskih automobila, kod nas, 500 predstavlja „ambicioznu“ stranu, a Panda „funkcionalnu“.

FIAT 500 je jedan od najreprezentativnijih primera italijanske genijalnosti, koji osvaja korisnike više generacija. Klasični FIAT 500 se prvi put pojavio 1957. godine, a potom je obnovljen 2007. - ovaj model je došao na puteve Evrope 1960-ih, potom je napravio potpunu revoluciju u kategoriji gradskih automobila u prvoj deceniji 21. veka nudeći izuzetnu i do tada neviđenu kombinaciju stila i tehnoloških inovacija u ovom segmentu. I sada, zahvaljujući verziji 500 Hybrid Launch Edition, nastaviće da igra vodeću ulogu u urbanoj mobilnosti, a prošle godine, jedanaeste godine modela, zabeležio je najbolji rezultat do sad, sa oko 194.000 registrovanih automobila. Jedan od sastojaka ovog uspeha su specijalne serije: preko 30 je predstavljeno, što je omogućilo istraživanje teritorija u koje gradski automobili do tada nisu zalazili. Sada je vreme da 500 Hybrid Launch Edition nastavi tehnološko putovanje ka budućnosti urbane mobilnosti u trećem milenijumu. 

Podjednako fascinantan je i istorijat modela FIAT Panda. Tokom više od 40 godina, Panda je nepogrešivo predstavljala dnevnu vezu s automobilom: neposrednije, bezbrižnije. Tajne popularnosti ovog automobila čine njegove kompaktne dimenzije eksterijera, prostranost unutrašnjosti koja se može podesiti tako da odgovara svim transportnim potrebama, širok asortiman motora i brojne kombinacije boja. Ukupno, više od 7,5 miliona korisnika očarano je jednostvanošću i privlačnošću modela, pravom odrazu karakteristika brenda FIAT. Pored toga, model Panda je uvek bio nosilac štafete kada su u pitanju informacije u celom segmentu. Na primer, to je bio prvi gradski automobil s pogonom na sva četiri točka (1983.), prvi u segmentu koji je osvojio prestižnu nagradu za automobil godine (2004.) i iste godine, prvi automobil koji je stigao do kampa u podnožju Everesta, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 5.200 metara. Dug niz rekorda nastavio se 2006. godine kada je FIAT Panda bio prvi veći gradski automobil na metan koji je ušao u proizvodnju. Godine 2013. to je bio prvi automobil u klasi u koga je uvedeno automatsko hitno kočenje. A danas stiže Panda Hybrid Launch Edition, model spreman da napravi revoluciju u urbanoj mobilnosti tako što će ispuniti nove potrebe ljubitelja Pande, globalne zajednice koja gleda u budućnost s rastućim poštovanjem prema životnoj sredini.

U Torinu, januara 2020. godine

PR saopštenje – FCA Srbija

Pogledajte još i: