Fiat 500L: dva nova motora za još veći napredak

 * Dva nova motora dopunjuju asortiman modela 500L: 105 KS 1.6 MultiJet II i  105 KS 0.9 TwinAir Turbo

* Koja je dobitna formula Fiat City Lounge-a? Performanse C klase a prostor i oprema u obimu i po ceni karakterističnoj za B klasu.
* Oko 38,300 narudžbina ukupno u Evropi za samo 5 meseci, skoro polovina njih izvan Italije.
* U januaru je 500L bio najprodavaniji automobil srednje veličine u Italiji.

500L kombinuje legendarnu prirodu stila modela 500 sa tradicionalnom fukcionalnošću Fiatovog dizajna. "City Lounge", kako je nazvan ovaj automobil, predstavlja rezultat veoma posebnog spoja. Upravo je novi koncept gradskog automobila taj koji iznova menja kategoriju kompaktnog vozila namenjenog modernoj porodici na veoma emotivan način dopunjujući nekoliko stilskih obeležja modela 500 u do sada, neviđenim oblicima.

Ovaj model se ponovo nameće kao automobil broj jedan za mnoge porodice, a često i jedini izbor za veliki broj naročito mladih porodica, jer u sebi objedinjuje naizgled nespojive karakteristike: kompaktnu spoljašnost jednog automobila B klase sa prostranim putničkim odeljkom i punom opremom, tipičnom za C klasu automobila. Sve ovo dolazi u paketu sa pristupačnom cenom za jedan gradski automobil i dodatom vrednošću koju ne možete naći nigde a to je istaknuta osobenost modela Fiat 500, italijanskog legendarnog dizajna. 

Ukratko, Fiat 500L je pokazao da razvitak predstavlja šansu, a ne ograničenje. Danas je njegov asortiman dopunjen i još više se proširuje, uz ocene performansi koje su karakteristične za jedno vozilo C klase. Za to je zaslužan novi 1.6 MultiJet II turbo dizel motor od 105 KS i  0.9 TwinAir Turbo benzinski motor od 105 KS, koji predstavljaju dva različita načina za postizanje iste snage.

Dva motora od 105 KS, oba tehnički unapređena i sa turbokompresorom, daju odgovor na potrebe široke, raznovrsne klijentele različitih očekivanja, godina i potreba kod svakodnevnog korišćenja automobila. Konkretnije, 105 KS koje ostvaruje 1.6 MultiJet II postavljaju 500L u centar ove klase automobila, sa motorom koji je istovremeno "efikasan" ali i interesantan za vožnju, nudeći najbolje od dizel vozila u pogledu asortimana i komfora i briljantnih performansi druge generacije MultiJet tehnologije.

105 KS 0.9 TwinAir motora se razlikuju i idealni su za kupce koje brinu o smanjenju potrošnje goriva i emisiji štetnih gasova naročito u gradskoj sredini. Ukratko,  ovaj "svestan i odgovoran" motor naročito dolazi do izražaja u zemljama u kojima je posedovanje i korišćenje automobila sa velikom emisijom štetnih gasova strogo ograničeno i skupo zbog visine poreza. Ne treba da vas čudi da su emisije štetnih gasova toliko male i da je ovaj motor već danas u skladu sa evropskim standardima za 2020.godinu.

U kombinaciji sa manuelnim šestobrzinskim menjačem - C514 za 0.9 TwinAir Turbo i C635 1.6 MultiJet II – ova dva motora modela Fiat 500L uvode koncept "cool & capable" (kul i sposoban) i ispod poklopca motora: oba motora su ekonomična zbog tehnologije koju koriste, zbog različitog temperamenta koju pridaju vozilu i zbog niskih troškova održavanja. Ovi motori objedinjuju nizak nivo emisije štetnih gasova, malu potrošnju goriva i velikodušni su u performansama, što kupcima garantuje istinske i merljive prednosti.

Motor TwinAir od 105 KS je već dostupan, a narudžbine su otvorene za 1.6 MultiJet od 105 KS, koji će se naći Fiat-ovim salonima na glavnim evropskim tržištima u drugoj polovini marta meseca. Plan pokretanja ovog modela širom Evrope će biti okončan u zemljama u kojima se primenjuje pravilo vožnje desnom trakom, a u zemljama Severne Afrike će započeti krajem ovog meseca.

Komercijalni spektar prodaje modela Fiat 500L u Evropi raste sa brojem konjskih snaga: drugim rečima, snage motora u rasponu od 100 do 125 KS pokrivaju 25% ukupne prodaje ove klase automobila. Veoma interesantan raspon koji će zasigurno doprineti učvršćenju izvrsnih performansi Fiat City Lounge-a koji je za samo pet meseci prikupio oko 38,300 narudžbina u Evropi, od kojih je više od polovina van Italije. Konkretno, u Italiji je najprodavaniji automobil srednje veličine i zauzima drugo mesto među dizel vozilima. Štaviše, pre nego što je završen kompletni plan puštanja na tržište širom Evrope, Fiat 500L je jedini model sa konstantnim porastom u svojoj klasi u Evropi, uprkos teškoj situaciji u privredi na tom kontinentu.

Ovo je razumljivo jer je novi City Lounge savršeni izraz Fiatovog recepta protiv krize i automobil je podigao standard u svojoj klasi: ikona stila, kompaktan spolja a prostran iznutra, zadivljujući svestran bezbedan (što je i potvrđeno ocenom od 5 zvezdica na EuroNCAP testu), isplativ za održavanje i sa konkurentnom cenom. Zahvaljujući ovim posebnim odlikama, ovaj automobil je proglašen za "Novi model 2013. godine" od strane čitalaca italijanskog auto magazina „Quattroruote”, ispred najžešće konkurencije  nemačkih proizvođača.

Ono što je interesantno,  57% kupaca 500L-a su prethodni kupci drugih brendova, a 61% čine kupci veoma različitih vozila od kojih su: 37% kupci B klase automobila, 16% kupci C klase i 8% kupci A klase. To ukazuje na činjenicu da je 500L trans-segmentni automobil koji zadovoljava široku klijentelu različitih očekivanja, godina i potreba kod svakodnevnog korišćenja automobila. Na primer, funkcionalne karakteristike Fiat City Lounge-a odgovaraju zrelim porodicama, iliti za roditelje čija deca već imaju svoje porodice, koji su najtradicionalniji kupci automobila više klase jer žele funkcionalan, prostran i komforan automobil.

Slično tome, nasmejani, razdragani izgled modela 500L se dopada klijenteli koja je znatno mlađa od proseka klijentele za ovaj segment, koji vole prefinjena ali lako dostupna tehnološka rešenja i sadržaje koji pružaju praktične odgovore na potrebe dnevne mobilnosti i rastuće ekološke svesti. Treba napomenuti da je Fiat brend sa najmanjom prosečnom emisijom ugljen-dioksida među prodatim vozilima u Evropi – samo 118.2 g/km – i to već pet uzastopnih godina.

Na samom kraju, novi Fiat-ov model je prvi automobil mladih porodica. U skladu sa kreativnim konceptom "Sa 500L, odrastanje je cool", inovativni City Lounge raste i ide ka tome da objedini mala zadovoljstva i velike životne emocije: decu, prijatelje, praznike, muziku i društvo. Tako da “porodica 500” prati promene današnjih porodica i pruža nekonvencionalne odgovore novim životnim stilovima i novim načinima ‘kako biti porodica’. 500L je ekonomičan, velikodušan model koju pruža sveobuhvatnu zaštitu putnika, što je i potvrđeno prestižnom ocenom od 5 zvezdica na  EuroNCAP testu, sa ukupno 83 od 100 poena, od koji je 94% dostignuto u kategoriji zaštite odraslih osoba u vozilu, 78% u kategoriji zaštite dece u vozilu, 65% u kategoriji zaštite pešaka i 71% u bezbednosnim sistemima za pomoć pri vožnji.

I poslednje, ali ne i manje važno, asortiman je nedavno dopunjen inovativnim City Brake Control aktivnim bezbednosnim sistemom, koji detektuje vozilo ili prepreku ispred automobila i automatski koči ukoliko vozač ne uspe da blagovremeno interveniše kako bi izbegao sudar. 

MultiJet II: 105 konja

    * Najveća brzina od 181 km/h i 4.5 litara/100 km pri kombinovanom ciklusu.

    * Treća generacija Common Rail sistema sa ubrizgavanje.

    * Start&Stop sistem u standardnom paketu.

    * Smanjeni troškovi održavanja.

"Živahan" je definitivno ključna reč  za novi 1.6 MultiJet II turbo diesel motor od 105 KS. Briljantni motor poput novog MultiJet motora druge generacije je potreban za pokretanje 500L-a u svim uslovima, u gradu i van njega, obezbeđujući dosta zabave, izvanredni domet, male troškove održavanja i smanjen broj servisnih intervencija.

Sa novim, inovativnim 1.6 MultiJet II, Euro 5+, Fiat 500L dostiže maksimalnu brzinu od 181 km/h, a ubrzanje od 0 do 100 km/h ostvaruje za samo 11.3 sekunde. Automobil sa ovakvom opremom troši 4,5 litara/100 km u kombinovanom ciklusu i emituje 117 g/km ugljen-dioksida. I poslednje, ali ne i manje važno, kao i ostale dizel verzije, 1.6 MultiJet II zahteva rutinsko servisiranje na svakih 35,000 km (ili na dve godine) kako bi se održao u savršenom voznom stanju.

MultiJet druge generacije

500L uvodi MultiJet II tehnologiju, u kombinaciji sa 1.6 turbo dizel motorom od 105 KS u cilju dodatnog poboljšanja briljantnog, tihog rada motora i smanjenja potrošnje goriva i emisije štetnih gasova.

Korišćenjem fiksne geometrije malih veličina, turbokompresor ostvaruje veliki obrtni moment pri malom broju obrtaja (320 Nm pri 1750 obrtaja/min) i omogućava maksimalnu fleksibilnost u toku rada.

Srce motora 1.6 MultiJet II predstavlja, bez sumnje, treća generacija sistema za ubrizgavanje Common Rail-a, koji koristi inovativne brizgaljke za izuzetno preciznu kontrolu ubrizgavanja količine dizel goriva u komoru za sagorevanje sa brzim i fleksibilnim redosledom ubrizgavanja zahvaljujući balansiranom hidrauličnom servo ventilu. 

Preciznije, sa ovim brizgaljkama moguće je ostvariti čak osam ciklusa ubrizgavanja po hodu, kao i kombinacije sa strategijama koje se fokusiraju na optimizaciju predpaljenja smeše, kao što je Injection Rate Shaping (IRS) sistem koji obuhvata dva uzastopna ubrizgavanja u toliko malom vremenskom razmaku jedan od drugog da dolazi do kontinualnog i moduliranog snabdevanja cilindara gorivom.  Ovom metodom se poboljšava proces sagorevanja, sve u korist tišeg rada i smanjenoj emisiji čestica gareži i azot-oksida. Novi sistem ubrizgivanja je takođe jednostavniji i pouzdaniji, jer brizgaljke imaju jednostavniju strukturu sa 40% manje komponenata.

Cilj: Efikasnost

U kombinaciji sa C635 šestobrzinskim manuelnim menjačem, 1.6 MultiJet II motor Fiat-a 500L primenjuje mnoge karakteristike u cilju smanjenja potrošnje goriva i emisije štetnih gasova. One obuhvataju mali alternator koji vraća energiju u akumulator prilikom rada motora na minimumu, optimizaciju sistema za hlađenje motora kojom se smanjuje vreme potrebno za njegovo zagrevanje, kao i pumpu za ulje promenljivog protoka koja reguliše pritisak ulja u motoru na najadekvatniji način i smanjuje gubitke snage koja se utroši na rad pumpe. Start&Stop sistem je postao standard, dok motor i prenosnik koriste ulje male viskoznosti radi smanjenja trenja.

Sistem za obradu izduvnih gasova koristi DPF tehnologiju koja efikasno integriše katalitički konverter i  filter za čestice (CCDPF). Ova komponenta je izrazito kompaktna da bi smanjila izduvni kontrapritisak uz istovremeno smanjenje potrošnje goriva i emisije štetnih gasova ugljen-dioksida. Filter za čestice se nalazi vrlo blizu izlazne cevi turbo kompresora kako bi omogućio što višu temperaturu izduvnih gasova na ulazu filtera za čestice. Na taj način je smanjena količina dizel goriva koja se utroši u ciklusu regeneracije.

Integracija ove dve komponente u jednu, dodatno smanjuje težinu izduvnog sistema i povećava ukupno iskorišćenje. CCDPF je kombinovan sa evoluiranim sistemom za recirkulaciju gasa (EGR), u kome su sve podkomponente grupisane u jedan veoma mali deo (EGR modul).

Servisiranje

Da bi se automobil 500L sa ugrađenim 1.6 MultiJet II motorom održavao u savršenom redu, zahteva rutinsko servisiranje na svakih 35.000 km To je još jedan pokazatelj o dostignutom visokom nivou kvaliteta i napora za povećanje robusnosti i pouzdanosti putem finog podešavanja svih komponenti automobila. Prednosti u smislu troškova održavanja su očigledne: na primer, jedan servisni kupon manje na svakih 100.000 pređenih kilometara.

TwinAir 105 KS: zvanje urbanog motora

    * 112 g/km emisija ugljen/dioksida: ovaj nivo već danas zadovoljava evropske standarde za 2020.godinu.

    * ECO režim rada: maksimalno iskorišćenje, smanjena potrošnja.

    * Start&Stop sistem je deo standardnog paketa.

    * MultiAir 2 sistem za kontrolu ventila za usisavanje vazduha.

    * Performase onda kada su vam potrebne: specifična snaga od 120 KS/litru, maksimalna brzina od 180 km/h i ubrzanje sa 0 do 100 km/h za 12.3 sekunde.

Jedna od karakteristika koju "L" iz Fiat 500L označava je "lakoća" u smislu boljeg i jednostavnijeg života uz inovacije koje imaju za cilj očuvanje životne sredine i uštedu goriva prilikom svakodnevnog korišćenja. TwinAir od 105 KS predstavlja najbolji primer za to, sa emisijom ugljen-dioksida koja je među najmanjom u svojoj klasi: 4.8 litara/100 km i 112 g/km u kombinovanom ciklusu vožnje. Treba napomenuti da su emisije štetnih gasova toliko male da su već danas u skladu sa evropskim standardima za 2020.godinu.

Drugim rečima, TwinAir od 105 KS realizuje najbolje ‘gradske’  težnje modela 500L u smislu udobnosti, isplativosti i orijentaciji ka očuvanju životne sredine, ne ugrožavajući pritom performanse: ostvaruje maksimalnu brzinu od 180 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 12.3 sekunde, pored toga što poseduje izvanrednu specifičnu snagu od 120 KS/litru, što ga svrstava u kategoriju vrhunskih sportskih motora.

Tehnologija i efikasnost koje ne ugrožavaju performanse, onda kad su one najpotrebnije

Sa potpuno novom turbo verzijom od 105 KS, inovativni 0.9 TwinAir motor je dostigao maksimum u svojoj evoluciji, ističući se svojom briljantnom osobenošću i malom potrošnjom. Nova porodica TwinAir motora kombinuje koncept downsizing-a (smanjenje dimenzija i težine) sa prefinjenom tehnologijom, kao što su turbokompresor velikog stepena iskorišćenja, izduvna grana koja je integrisana u glavu motora i potpuno novi MultiAir 2 sistem za upravljanje usisnim ventilima. 

Uz jedinstveni profil usisne bregaste osovine, u drugoj generaciji MultiAir motora ostvarena je dalja optimizacija termodinačkog iskorišćenja motora preko moduliranja cirkulacije izduvnih gasova u komori za sagorevanje (interni EGR).

Izduvna grana u glavi motora smanjuje temperaturu izduvnih gasova (koje direktno hladi sistem za hlađenje motora). Ovo ima pozitivan uticaj na potrošnju goriva, posebno u najzahtevnijim uslovima, jer se smanjuju obogaćivanja smeše, koja su u suprotnom slučaju neophodna da bi se smanjile maksimalne temperature sagorelih gasova, a koje predstavljaju uslov za pravilan rad turbokompresora. Deo toplote izduvnih gasova koji bi u suprotnom bio ispušten u životnu sredinu, može se iskoristiti i za zagrevanje motora.  Na taj način, smanjuju se temperaturni skokovi u toku rada motora, a vreme za koje motor radi pri optimalnoj temperaturi se povećava. Ovo za rezultat ima smanjenu potrošnju goriva i smanjenje emisije ugljen-dioksida pri kombinovanom ciklusu vožnje. 

0.9 TwinAir Turbo benzinski motor, kombinovan sa šestobrzinskim C514 manuelnim menjačem razvija 105 KS pri 550 obrtaja/min uz maksimalni obrtni moment of 145 Nm na samo 2000 obrtaja/min (80% maksimalnog obrtnog momenta je već dostupno pri 1,700 obrtaja/min).

ECO režim rada

Kao i kod prethodne Turbo TwinAir primene, ECO režim rada je takođe dostupan na novom Fiat 500L-u: u ovom režimu, maksimalni dostignuti obrtni moment se ograničava na 120 Nm, a snaga na 98 KS, čime se motoru omogućava da funkcioniše u opsegu sa maksimalnim iskorišćenjem i najmanjom emisijom štetnih gasova. Start&Stop uređaj predstavlja deo standardnog paketa opreme.

TwinAir je izuzetan i po ugodnosti, koja je obezbeđena pomoću balanskrajuće osovine i zamajca sa dvostrukom masom. Posebna pažnja je posvećena poboljšanju zvučne izolacije, proučavanjem različitih tehničkih rešenja za smanjenje nivoa buke u putničkom odeljku i povećanje indeksa artikulacije. 

Tehničke specifikacije

Pogledajte još i:

 

0.9 TwinAir Turbo 
105 KS

1.6 MultiJet II 
105 KS

DIMENZIJE

Sedišta

5

5

 

Vrata

5

5

 

Dužina (mm)

4147

4147

 

Širina (mm)

1784

1784

 

Visina (mm)

1665

1665

 

Razmak osovina (mm)

2612

2612

 

prednji- zadnji trap (mm)

1522 - 1519

1522 - 1519

 

Kapacitet prtljažnika  (u litrima): 
- zadnje sedište pomereno unazad   
- zadnje sedište pomereno unapred   
- sklopljeno zadnje sedište 

343 - 400 - 1310

343 - 400 - 1310

MOTOR

Broj cilindara, raspored

2, pravo postavljenja

4, pravo postavljena

 

Prečnik × hod (mm)

80.5 × 86

79.5 x 80.5

 

Zapremina (cm3)

875

1598

 

Stepen kompresije

10 : 1

16.5 : 1

 

Dovod goriva

Benzin, elektronsko multipoint ubrizgavanje, turbokompresor sa interkulerom

Dizel, elektronski konotrolisano Common Rail MultiJet II direktno ubrizgavanje sa turbokompresorom fiksne geometrije i interkulerom

 

Paljenje

Jedna bregasta osovina sa MultiAir sistemom, 4 ventila po cilindru

Dve bregaste osovine, 4 ventila po cilindru

 

Kontrola vremena paljenja

lanac

Zupčasti kaiš

 

Kontrola podizanja ventila

hidraulična

hidraulična

 

Start&Stop sistem

DA

DA

 

Maksimalna snaga (KS pri broju obrtaja/min)

105 @ 5500

105 @ 3700

 

Maksimalna snaga (KW pri broju obrtaja/min)

77 @ 5500

77 @ 3700

 

Maksimalna snaga u ECO režimu rada (KS pri broju obrtaja/min)

98 @ 5750

- - -

 

Maksimalna snaga u ECO režimu rada (KW pri broju obrtaja/min)

72 @ 5750

- - -

 

Maksimalni obrtni moment (Nm pri broju obrtaja/min)

145 @ 2000

320 @ 1750

 

Maksimalni obrtni moment u ECO režimu rada (Nm pri broju obrtaja/min)

120 @ 1750

- - -

ELEKTRIČNA OPREMA

Kapacitet akumulatora (Ah)

63

63

PRENOS

Pogon

Prednji

Prednji

 

Menjač

6-brzinski manuelni

6-brzinski manuelni

 

Tip menjača

C514

C635

 

Prva brzina

4.100

4.154

 

Druga brzina

2.158

2.118

 

Treća brzina

1.345

1.361

 

Četvrta brzina

0.974

0.978

 

Peta brzina

0.766

0.756

 

Šesta brzina

0.646

0.622

 

Hod unazad

3.818

4.000

 

Obrtni moment na krajnjem zupčaniku

4.923

3.579

TOČKOVI

15" pneumatici

195/65 R15

195/65 R15

 

15" naplatak

15" × 6J

15" × 6J

 

16" pneumatici

205/55 R16

205/55 R16

 

16" naplatak

16" × 6.5J

16" × 6.5J

 

17" pneumatici

225/45 R17

225/45 R17

 

17" naplatak

17" × 7J

17" × 7J

VOLAN

Kućište upravljača

Mehanizam sa zupčastom letvom sa Dual Drive elektronskim servo volanom

Mehanizam sa zupčastom letvom sa Dual Drive elektronskim servo volanom

 

Radijus zaokretanja između dva zida (m)

11.1

11.1

 

Radijus zaokretanja između dva ivičnjaka (m)

10.7

10.7

VEŠANJE

Prednje

Nezavisno sa  MacPherson layout-om

Nezavisno sa  MacPherson layout-om

 

Zadnje

Zavisno sa torzionom gredom

Zavisno sa torzionom gredom

KOČNICE

Samoventilirajuće prednje disk kočnice Ø (mm)

284

284

 

Zadnje disk kočnice  Ø (mm)

251

251

KAPACITETI - TEŽINE

Rezervoar za gorivo (litara)

50

50

 

Težina u vožnji  (kg) *

1260

1365